Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čínská finanční metropole bojuje s covidem: Uzávěra ohrožuje dodávky zboží, ceny půjdou nahoru, varují experti

Autor: ula, ČTK - 
19. dubna 2022
05:10

V čínské Šanghaji se navzdory přísnému lockdownu nedaří dostat pod kontrolu vlnu koronaviru. Naposledy úřady ohlásily přes 22 tisíc nových případů, v neděli to bylo dokonce skoro 25 tisíc. Ve městě roste nespokojenost, protože Čína prosazuje v boji proti epidemii politiku nulové tolerance, takže kvůli několika případům zavírá celá města. Uzávěra ale podle portálu The Guardian už zasahuje do výroby a může vést ke zpoždění dodávek zboží do celého světa a tím také k vyšším cenám, např. za potraviny. Uzávěry se podepisují i na čínské ekonomice jako takové.

Šanghaj je od pátého dubna v přísné uzávěře, zatímco se Čína snaží udržet svou politiku nulové tolerance vůči koronaviru. Ale vysoce nakažlivá varianta omikron její snahy komplikuje - a to nejen v Šanghaji. Novou uzávěru v sobotu ohlásilo město Si-an, kde žije 13 milionů lidí.

Bankovní společnost Nomura tento týden odhadla, že 23 čínských měst už zavedlo úplnou nebo částečnou uzávěru. V těchto městech žije celkem 193 milionů obyvatel a přispívají 22 procenty k čínskému HDP. Je mezi nimi například Čchang-čchun, významné výrobní středisko, kde platí lockdown už 28 dní.

Lidé nesmí vycházet z bytů

Podle stanice BBC lidé nesmějí vycházet z bytů, a to ani na nákup nezbytného zboží. Množí se zprávy o potížích při objednávání jídla a vody, protože se nedostává zásob ani personálu. Na sociálních sítích se množí příspěvky rozhořčených uživatelů, kteří se kvůli zahlcenému internetu nejsou schopni dostat k objednávkám.

Místa vyhrazená pro izolované jsou špatně vybavená, na některých jsou k dispozici pouze kempovací lehátka a nejsou tam sprchy. Lidé, s nimiž byli nakažení v blízkém kontaktu, mají být převezeni do jiných provincií.

Přestože čísla nakažených jsou podle mezinárodních standardů nízká, jde o nejhorší ohnisko v Číně od doby, kdy  virus ve Wu-chanu v lednu 2020 rozpoutal a vyvolal celosvětovou pandemii.

Přijde kvůli Číně opět zdražování?

Již se začínají množit zprávy, že čínská ekonomika prudce zpomaluje právě kvůli karanténě. Aktivita v čínském sektoru služeb v březnu klesla nejvíce za dva roky, protože nárůst případů omezoval mobilitu a ztížil poptávku. Ostře sledovaný index nákupních manažerů Caixin (PMI) v březnu klesl na 42,0 z únorových 50,2. . Stejný průzkum ukázal minulý týden propad obřího výrobního sektoru v zemi a ekonomové ve středu varovali, že může být ještě horší, protože šanghajská karanténa začíná ovlivňovat čísla i pro nadcházející měsíce.

Alex Holmes z Capital Economics uvedl, že kvůli problémům v Číně hrozí narušení dodávek zboží do celého světa. Ty už narušila pandemie covidu-19 a kvůli tomu např. stagnovala výroba aut po celém světě. Narušení dodávek zboží, které zapříčinila pandemie, mělo také dopad na růst cen komodit, potravin a dalšího spotřebního zboží. Válka na Ukrajině přispěla k inflaci, zejména v cenách ropy a obilí, a další uzávěry v Číně by mohly situaci zhoršit.

Agustín Carstens, šéf Banky pro mezinárodní platby, uvedl, že budování nových dopravních cest, které by snížily závislost Západu na Číně, by bylo nákladné a vedlo by k tomu, že by se opět mohly zvyšovat konečné ceny zboží pro spotřebitele.

Podle agentury Reuters čínské ministerstvo průmyslu a obchodu pomůže šesti stovkám klíčových průmyslových firem, aby obnovily svou výrobu. Do závodů poslalo ministerstvo své týmy. „Pokud by se dodavatelům v Šanghaji a okolí nepodařilo obnovit výrobu, tak je možné, že by v květnu čínští výrobci aut museli zastavit produkci,“ řekl šéf automobilky Xpeng Che Siao-pcheng.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa