Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Po covidu trvale bez čichu a chuti? Hrozí to až polovině lidí, varují experti

Autor: tsv - 
13. února 2022
05:00

Koronavirus stejně jako mnoho dalších virů napadajících dýchací ústrojí často způsobuje ztrátu chuti a čichu. Jeden z nejběžnějších příznaků covidu ve většině případů často sám odezní do několika týdnů od nákazy, předběžné studie ale odhalily, že až polovině lidí hrozí dlouhotrvající následky. „Zaměřuji se teď na texturu jídla místo na chuť,“ říká Britka. Další místo vůně jídla cítí aroma pracího prášku.

Tisíce lidí, kteří se ve všech jiných ohledech zcela zotavili z covidu, musí i dva roky po nákaze žít bez chuti a čichu. Někteří o své smysly přišli ihned, jiným se postupně vytratily až po rekonvalescenci, výsledek je ale stejný. Jídlo pro ně přestalo být potěšením a stravu vnímají jen jako nutné zlo. „Držím se pořád stejného jídla, které vím, že nebude příšerně páchnout. A hodně jsem zhubla,“ přiznala pro server DailyMail 46letá Britka.

Všechno jídlo chutná stejně

„Dostal jsem se do bodu, kdy všechno jídlo chutná tak nějak stejně. A občas cítím silné aroma prášku na praní,“ řekl novinářům místní elektrikář, který se nakazil koronavirem v listopadu roku 2020. „Jídlo si teď užívám na základě jeho textury, ne chuti,“ řekla další respondentka. Dlouhé měsíce po nákaze se museli přizpůsobit novému stylu života. Bez čichu nepoznají, že se jim v troubě pálí lasagne, a bez chuti zas, že ten otevřený jogurt v lednici je bez pochyby prošlý.

Ztráta chuti a čichu je typická pro mnoho respiračních virů včetně rýmy a chřipky. Dochází k ní například kvůli otokům v krku a nose, které mohou narušit smyslové receptory. V některých případech ale virus může poškodit malé nervy v nosní dutině a člověku tím způsobit dlouhodobé následky. Některé nervy se po vyloučení viru z těla buď obnoví rychleji než jiné, čímž dojde ke zkreslení pachů, nebo se neobnoví vůbec.

Tak jako tak ale pandemie v tomto ohledu nic nezměnila, říká britský expert na ztrátu dvou smyslů, profesor Carl Philpott. „Viry jsou už dlouho známé tím, že mohou narušovat čich, ale samotné počty covidových případů jsou tak vysoké, že se na problém teď více zaměřujeme,“ řekl novinářům.

Expert: Ztráta smyslů ovlivní i vztahy a sociální život

„Lidé si neuvědomují, jak omezující může ta ztráta čichu a chuti být. Lidé si nemohou užít ani jediné jídlo, což drasticky ovlivňuje jejich vztahy a sociální život. Potřebujeme něco, čím pacientům zabráníme v propadání do depresí, což není tak neobvyklé,“ dodal profesor. „Někdy to může trvat i tři roky, než se jejich čich a chuť vrátí do normálu. To vidíme i u nachlazení.“

Vědci ze švédské univerzity Karolinska Institute ve Stockholmu se zaměřili na 100 lidí, kteří přišli v souvislosti s covidem o dva smysly v období po květnu 2020. Zjistili, že každý dvacátý ani po dlouhých 18 měsících nezaznamenal žádné změny k lepšímu. Malé procento lidí může navíc podle dalších předběžných studií přijít o čich a chuť trvale.

Osm let nic necítím

To se zřejmě stalo například 70letému Philu Brooksovi, kterého před osmi lety přepadla těžká rýma. Od té doby není schopný cítit téměř nic. „Sem tam nějaké pachy cítím, třeba kouř z ohniště,“ řekl Brooks. „Ale většinu času absolutně nic necítím.“ Případů ztráty smyslů v souvislosti s covidem začíná naštěstí ubývat. Podle vědců z londýnské King‘s College za tím stojí buď vyšší proočkovanost, nebo nadvláda mutace omikron, která častěji způsobuje spíš bolesti v krku a kašel.

Video  Konec covidu v Česku: Konvalinkův optimistický scénář o letošním podzimu a účinných lécích  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jára Name ( 13. února 2022 18:14 )

mRNA vakcíny jsou opravdu svinstvo

Jirik-ta ( 13. února 2022 18:08 )

po vakcíně trvale na dně

mrkevmrkev ( 13. února 2022 09:00 )

Paní určitě prospělo, že zhubla, co by za to někteří dali.
Lasagně v troubě hlídám a kontroluji, jogurtů v lednici nemám tolik, že by se mohlo něco zkazit. Případně expiraci zkontroluji na víčku. Navíc, kdyby si lidi dělali v lednici pravidelně pořádek a uklízeli si v ní, tak se jim žádné staré věci v lednici nezkazí. Na to je jednoduchá pomůcka, nově koupené věci se dávají dozadu. A nenakupuji plný plata jogurtů v akci. A už přestaňte lidi strašit.

priserak77 ( 13. února 2022 08:35 )

Když mě dneska přejede auto, tak mi hrozí, že po covidu dokonce i umřu. Běžte už s tím strašením do zadní části těla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa