Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nakažlivější varianta covidu XE už je v Česku. Mutace se potvrdila u ženy z Prahy

Autor: ČTK - 
7. dubna 2022
15:02

V Česku se potvrdil výskyt kombinované varianty dvou typů omikron BA.1 a BA.2 označované jako XE. O záchytu vzorku v Národní referenční laboratoři (NRL) dnes Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval v tiskové zprávě. Kombinace má být asi o deset procent nakažlivější než původní omikron. Od nejstarší varianty koronaviru z čínského Wuchanu, která se v ČR prokázala poprvé v březnu 2020, je každá další nová varianta nakažlivější. Postupně už převládly varianty alfa, delta, omikron a subvarianta omikronu BA.2.

„Takzvané rekombinantní varianty vznikají, když se jeden člověk infikuje dvěma či více variantami viru současně. Tím v těle hostitele dojde k předání a promíchání genetických informací mezi variantami viru. V průběhu pandemie už k takovým mutacím došlo několikrát, není to v zásadě nic neobvyklého,“ uvedla vedoucí laboratoře Helena Jiřincová. Podobné rekombinace vznikají i u dalších virových nákaz včetně chřipky.

Zaznamenané byly už také kombinace starší varianty delta a omikronu typu BA.1, které se označují XD a XF. XD byla detekovaná ve Francii a dále ji laboratoře zaznamenaly v okolních evropských zemích, Dánsku, Belgii, Německu a Nizozemsku, celkem jde o 26 vzorků. XF byla zaznamenaná jen ve Velké Británii, která hlásí také nejvíce XE kombinace dvou typů omikronu.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Varianta XE nezpůsobuje horší průběh

Podle dostupných informací Světové zdravotnické organizace (WHO) by mohla být varianta XE zhruba o deset procent nakažlivější než původní varianty omikronu. „K posouzení, zda se proto do budoucna může stát novou dominantní variantou, ale není dosud dostatek informací,“ uvedla ředitelka SZÚ Barbora Macková.

Podle ní zatím ani průběhy onemocnění covid-19 u nakažených nenaznačují, že by varianta XE znamenala pro organismus pacienta nějaké závažnější příznaky a vykazovala zásadně jiný průběh onemocnění, než je běžné.

Nakažená šla na test preventivně

Pacientka nakažená touto variantou v ČR přišla na test preventivně, nebyla na něj odeslaná lékařem. „Víme, že vzorek pozitivní na variantu XE pochází od ženy z Prahy s preventivní indikací na PCR vyšetření, další epidemické údaje nemá NRL k dispozici,“ uvedla vedoucí NRL Jiřincová.

Prozatím je v mezinárodní databázi asi 470 vzorků XE potvrzených celogenovou sekvenací z pěti zemí světa, které se podrobnějšímu vyšetřování genomu koronaviru více věnují. Naprostá většina vzorků je z Velké Británie, tři z USA a po jednom případě z Irska, Dánska a ČR.

Dominantní variantou koronaviru je v tuzemsku podle SZÚ omikron subtyp BA.2, která se začala šířit z Dánska v prosinci loňského roku. První případy v ČR byly zaznamenané v lednu.

Video  Humanitární katastrofa v Mariupolu. Zmutovaný omikron v Evropě. A Žilková chystá Vzkříšení.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

alnair ( 7. dubna 2022 22:30 )

Vakcíny byly největší úspěch v historii lidstva, měkké biologické zbraně zabalené do hegelovské dialektiky. Predátoři oklamali ovce aby otrávily samy sebe, zejména své děti a učinily průmysl NEMOCNÝCH bohatším a silnějším, o čemž se jim nezdálo ani v nejdivočejších snech.

Lea Fidlo Gharuba ( 7. dubna 2022 21:41 )

Zase nový typ tak ať hlavně rozvolñuji nic se neděje.Je to neuvěřitelný co se tady děje.

alnair ( 7. dubna 2022 20:22 )

dána žádná šance se s tímto novým onemocněním popasovat. Jediné, o čem se mluví, je vakcína“ Vzhledem k tomu, že na onemocnění COVID-19 dokonce ani neexistuje přesný test, který by dokázal spolehlivě odhalit virus SARS-CoV-2, zdá se, že i tradiční lidová medicína je stále lepší volba než nějaké experimentální vakcíny.
Co se týká spolehlivosti testování, v současnosti je vysoký podíl takzvaných „nových pozitivních případů“ falešné pozitivity.
Při „falešně pozitivních výsledcích“ jde o zdravé lidi bez viru, kterým pouze vyšel pozitivní PCR test.
vacci­neim­pact­.com/2­020/bi­ll-gates-we-are-not-your-lab-rats-africans-protest-covid-vaccine-trials-among-poor

alnair ( 7. dubna 2022 20:20 )

Lidé protestující proti klinickým zkouškám vakcíny na COVID-19 se shromáždili před Witwatersrandovou univerzitou v Johanesburgu, v Jižní Africe.
V rukou drželi transparenty s nápisy jako například „Nejsme pokusní králíci“, „Nejsme laboratorní myši, Afrika není tvoje hřiště“ či „Ne Gatesovým jedům, nechceme zde Gatese z pekla“.
Testování experimentální vakcíny od AstraZeneca v Africe
Testování experimentální vakcíny vyvíjené sdružením farmaceutické firmy AstraZeneca a Oxfordské univerzity proti onemocnění COVID-19 začalo v červenci na 2000 dobrovolnících z Jižní Afriky.
Sdružení Oxfordské univerzity a AstraZeneca je silně finančně podporováno i Světovou zdravotnickou organizací a známým globalistou a falešným filantropem Billem Gatesem.
Ten na vývoj poskytl závratnou částku 750 milionů amerických dolarů, o čemž však uslyšíte jen velmi zřídka, pokud vůbec.
Mimochodem, AstraZeneca je firma, od které chce koupit Slovensko 3 miliony dávek vakcíny proti COVID-19.
Na protest proti testování vakcíny účastníci demonstrativně spálili své roušky. Jak tvrdí, testování se provádí hlavně na chudých lidech, kteří nerozumí jeho potenciálním rizikům. „Za dobrovolníky pro testování této vakcíny si vybrali převážně lidi z chudých čtvrtí, kteří nemají adekvátní vzdělání, aby chápali i rizika, která jsou s takovým testováním spojena,“ uvádí Phapano Phasha, jeden z organizátorů akce. „Domníváme se, že manipulují se zranitelnými skupinami obyvatelstva,“ dodává.
Další občanský aktivista Walter Mashilo říká, že vakcína by měla být otestována nejprve na poslancích parlamentu a ministrech vlády, nikoli na chudých lidech. „Aby bylo jasné, přátelé, my tady tyto zkoušky vakcíny nechceme,“ směřuje svůj projev ke shromážděným protestujícím.
Další účastnice demonstrace, 32 letá Sellwane Mokatsi, která je členkou organizace sdružující léčitele tradiční lidové medicíny, přízvukuje davu:
„Nechceme se ani očkovat, protože nám jako lidovým léčitelům, kteří používáme tradiční medicínu, nebyla d

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa