Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Omikron útočí na nejmenší děti, víc jich končí v nemocnicích. Vědci hledají vysvětlení

Autor: ČTK - 
14. ledna 2022
18:36

Koronavirová varianta omikron způsobuje u nejmenších dětí více hospitalizací ve srovnání s těmi odrostlejšími než předchozí varianty. Konstatovali to ve své studii britští vědci. Zdůraznili přitom, že jde o mírné případy. I obecně infikování variantou omikron snižuje riziko hospitalizace zhruba o třetinu ve srovnání s variantou delta, tvrdí jiná britská studie, na kterou se v pátek odvolává britská vláda.

Varianta omikron se v Británii rychle šíří a vyhnala počty nově nakažených do rekordních výšin. Omikron však způsobuje méně prudký průběh nemoci covid-19 než předchozí varianty a vysoká proočkovanost mezi dospělými přispěla ke zmírnění nárůstu počtu hospitalizací. Pro děti je pak covid-19 méně nebezpečný než pro dospělé.

Pokud jde o děti, varianta omikron se zdá být nebezpečnější pro ty nejmenší. Studie, kterou mají k dispozici poradci britské vlády, ukazuje, že z dětí hospitalizovaných s covidem-19 v posledním měsíci bylo 42 procentům méně než rok. U předchozích vln činil jejich podíl zhruba 30 procent.

Starší děti s mírnými příznaky nemocnici ani nenavštíví

Nejsou to nijak zvlášť nemocné děti. Ve skutečnosti přicházejí na krátkou dobu,“ řekl novinářům profesor Calum Semple z Liverpoolské univerzity. Dodal, že klesá i podíl dětí vyžadujících kyslíkovou podporu.

Semple připustil, že proporcionální pokles hospitalizací u starších dětí lze částečně vysvětlit vyšší proočkovaností mezi dětmi nad 12 let. Ta ale podle něj nevysvětluje vše.

Profesor Russell Viner z University College London (UCL) nabídl částečné vysvětlení. Příznaky vyvolané variantou omikron se podle něj mohou podobat respiračním problémům, které nutí rodiče brát nemluvňata na preventivní nemocniční vyšetření. Starší děti s mírnými příznaky nemocnici ani nenavštíví. Raná data je podle Vinera ještě třeba ověřit.

Video  Koronavirus: mutace Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eva Jadrničkova ( 15. ledna 2022 10:16 )

Gratulují holčičce, ale je obézní a rodiče si zřejmě neuvědomují že tyhle děti mají větší problémy ale hlavně že ať každý vidí že se mají dobře a netrpí hladem, dětský lékař má tyto děti a hlavně rodiče vést k tomu že není pro dítě takové obžerství zdravé , pokud své dítě milují

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa