Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dětem po covidu hrozí cukrovka, naznačuje nová studie. Experti radí, na co si dát pozor

Autor: tsv - 
18. ledna 2022
05:00

Tým vědců z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) odhalil souvislost mezi covidem-19 a zvýšeným rizikem rozvinutí cukrovky u dětí. Děti, které prodělaly covid, čelí v porovnání s těmi, jež se koronavirem nenakazily, až 2,5krát vyšší pravděpodobnosti, že se u nich cukrovka projeví. Onemocnění se navíc může projevit i do jednoho měsíce od nákazy. Experti přišli se třemi radami pro rodiče.

Vědci se ve studii zaměřili na více než 2,5 milionu pacientů mladších 18 let a dobrali se ke znepokojivému výsledku. To, že děti s covidovou minulostí čelí 2,5krát vyššímu riziku rozvinutí cukrovky, naznačovaly už dva předchozí výzkumy, které se zaměřily na nakažené dospělé. Vědci se od té doby snažili dopátrat pojítka mezi dvěma onemocněními a mezitím vyvrátili, že by pravděpodobnost cukrovky zvyšovalo jakékoli jiné infekční onemocnění.

Podle dvou studií vydaných v červnu loňského roku dokáže koronavirus nakazit beta buňky ve slinivce břišní, snížit sekreci inzulinu a vyvolat cukrovku prvního typu. Ta je charakteristická tím, že tělo zcela přestává produkovat inzulin a člověk tak závisí na denních injekcích. Nový výzkum soustředící se na děti ale nebral v potaz předchozí indispozice k cukrovce a ani nijak blíže neodhalil nebo nepotvrdil způsob, jakým by měl covid-19 na onemocnění vliv.

Nákaza hned neznamená cukrovku

Výsledky studie by mohly rozhodit kdejakého rodiče, na scénu tak přichází viceprezident neziskové organizace Nadace pro výzkum dětské cukrovky, lékař Sanjay Dutta. V rozhovoru se serverem Good Morning America upozornil, že daný výzkum pouze potvrdil určitou spojitost mezi covidem a cukrovkou, neurčuje ale, zda samotný koronavirus opravdu dokáže onemocnění vyvolat.

„Zatím bych ještě nevyvolával paniku a nehrozil lidi tím, že to zvyšuje riziko diabetu prvního typu,“ řekl Dutta. „Zatím nebyl odhalen žádný mechanismus, který by naznačoval, že to covid vyvolává, nebo jak to vyvolává.“

Pozor na varovné signály

CDC v reakci na výsledky studie vydalo seznam doporučení pro rodiče, pediatry a pečovatele. U nakažených dětí je třeba si dát pozor na žízeň, hlad, časté močení, neodůvodnitelné hubnutí, rozmazané vidění a únavu. Dutta dodal, že mezi varovné signály mohou patřit i nezvyklé vzorce chování.

„Musíme si dávat pozor na jakékoli neobvyklé změny chování v krátkém čase a brát je jako znamení, že je třeba se poradit s lékařem,“ řekl. „Není to záměrné, ale některé příznaky onemocnění se dají velice snadno přehlédnout.“ Rodiče, kterým se něco nepozdává, by podle Dutty neměli na nic čekat, okamžitě zajít za pediatrem nebo zdravotní stav dítěte rovnou konzultovat s expertem. Oddalování diagnózy by mohlo v některých případech vést k diabetické ketoacidóze (tedy k akutnímu nedostatku inzulinu), která může ohrozit život dítěte.

Očkování je základ

Výsledky studie podle CDC dále ukazují, jak je důležité nechat své děti očkovat proti covidu. Pediatři zaručují bezpečnost vakcíny a upozorňují na to, že její přínos pro imunitní systém dramaticky převažuje rizika potenciálních zdravotních komplikací.

„Za sto let jsme neměli a nepodávali žádnou vakcínu, která by najednou po dlouhé době od očkování způsobila jakékoli problémy, které se neobjevily do dvou, tří nebo čtyř měsíců od podání dávky,“ řekl novinářům šéf texaských pediatrů Stanley Spinner. „Takže jsme přesvědčeni o dlouhodobé bezpečnosti vakcíny.“

Větší obavy by podle něj měly vyvolávat možné vedlejší komplikace způsobené samotným covidem. „Nevíme, jaký může mít covid dlouhodobý vliv na děti, i když tu nemoc teď přechodí,“ varoval. „Rodiče musí vědět, že pokud se jejich dítě nakazí a všechno vypadá v pohodě, pořád absolutně netušíme, co se může stát po šesti měsících nebo pěti letech od nákazy.“

Video  Zdravotní bratr v Itálii rozdával za peníze falešná potvrzení o očkování  - Poliziadistato
Video se připravuje ...

rodriges ( 18. ledna 2022 09:50 )

průzkumu provedeného nadací Kaiser Family Foundation (KFF) si většina rodičů stále není jistá, že vakcíny zajistí bezpečnost jejich dětí proti COVID-19.

Průzkum KFF proběhl od 8. do 23. listopadu a zúčastnilo se ho 1 196 rodičů s alespoň jedním dítětem mladším 18 let.

Po počáteční vlně očkování v létě kvůli vládnímu programu hromadného očkování se počet očkovaných dětí a dospívajících ve věku 12 až 17 let výrazně snížil. Podle průzkumu KFF pouze asi polovina dotázaných rodičů – 49 procent – ​​uvedla, že jejich dospívající dostali alespoň jednu dávku vakcíny.

Pouze jedno procento rodičů dospívajících nyní uvádí, že nechá své dospívající očkovat, jakmile to bude možné. Třináct procent uvedlo, že chtějí počkat a zjistit, jak dobře vakcína ovlivnila ostatní teenagery, než tak učiní. Přibližně 30 procent uvedlo, že své teenagery nenechají očkovat.

Rodiče mladších dětí ve věku od pěti do 11 let jsou z vakcíny nadšeni ještě méně. Pouze 16 procent uvedlo, že jejich dítě již bylo očkováno. Třináct procent uvedlo, že své malé dítě nechají očkovat okamžitě.

32 procent rodičů uvedlo, že chtějí nejprve počkat a zjistit, zda vakcína funguje u jiných malých dětí. Přibližně 29 procent uvedlo, že své malé dítě nikdy nenechají očkovat.

WND.com

TheTelegraph.com

rodriges ( 18. ledna 2022 09:49 )

Více než 15 000 lékařů a vědců z celého světa podepsalo prohlášení, že jsou proti vakcínám (COVID-19) pro děti, zejména vakcínám vyrobeným pomocí technologie mRNA.

Tvrdí to Dr. Robert W. Malone, vynálezce technologie mRNA stojící za vytvořením vakcín Pfizer a Moderna COVID-19.

Malone, který více než tři desetiletí pracoval ve výzkumu a vývoji vakcín varoval rodiče, že rozhodnutí dát svým dětem nebezpečnou vakcínu COVID-19 je „nevratné“. Malone zdůraznil tři hlavní problémy s vakcínami, konkrétně vakcínami COVID-19 založenými na technologii mRNA.

Za prvé, Malone řekl, že mRNA vakcíny vstříknou do těla člověka virový gen. Tento gen nutí tělo vytvářet toxické proteiny, které mohou způsobit trvalé poškození dětských orgánů, včetně jejich imunitního, reprodukčního a nervového systému. Může také poškodit mozek, srdce a krevní cévy a způsobit smrtelné krevní sraženiny.

Za druhé, řekl že technologie mRNA je stále ve fázi vývoje a nebyla dostatečně otestována. mRNA vakcíny COVID-19 byly představeny pro širokou veřejnost méně než rok po zahájení vývoje.

Malone poukázal na to, že testování a důkladný výzkum trvá nejméně pět let, než lze správně porozumět úplným rizikům vakcíny. "Zeptejte se sami sebe, zda chcete, aby se vaše vlastní dítě stalo součástí nejradikálnějšího lékařského experimentu v historii lidstva," řekl Malone.

Za třetí, Malone řekl, že hlavní důvod, proč politici a úředníci veřejného zdraví chtějí, aby byly děti očkovány, je založen na lži. Při zvažování přínosů proti rizikům očkování dětí Malone řekl, že pro ně neexistuje žádný hmatatelný přínos očkování.

"Děti nepředstavují žádné nebezpečí pro rodiče ani prarodiče." Ve skutečnosti je to naopak. Jejich imunita, poté co se nakazí COVIDem, je zásadní pro záchranu vaší rodiny, ne-li celého světa před touto nemocí,“ řekl.

"Jako rodič a prarodič vám doporučuji vzdorovat a bojovat za ochranu svých dětí."

Mnoho rodičů se obává dát svým dětem vakcínu COVID-19

Podle nedávného

UFO1 ( 18. ledna 2022 07:58 )

Babiš.vlada ani současná děti nechrání,se... Na ne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa