Dobrou zprávou je, že nová mutace omikron má mírnější průběh onemocnění, přestože je mnohonásobně nakažlivější. To je z toho důvodu, že virus se usazuje hlavně v nose a v nosohltanu, odtud se také snáz šíří. Nákaza je tak podobná dalším respiračním nemocem, například typickému nachlazení. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že omikron by mohl celou pandemii ukončit.

Souběh chřipky, covidu a viróz

Aktivita chřipkových virů byla kvůli protipandemickým nařízením v poslední sezoně nezvykle nízká. „Virus chřipky ale nezmizel, zůstává v populaci přítomen i nadále a nikdo z odborníků nedokáže přesně předpovědět, jak závažné mutace chřipkových virů se mohou v nadcházejícím období objevit,“ vysvětluje MUDr. Michal Holásek, praktický lékař.

Dalším problémem je i vysoký nárůst šíření respiračních viróz (nachlazení, zánět horních cest dýchacích apod.). Podle doktora Holáska je hlavně pro starší a nemocné lidi velkým rizikem kombinace těchto nákaz. A to buď současně, nebo proděláním jednoho onemocnění, po kterém následuje další infekce. „Pravděpodobnost, že organismus nebude schopen čelit další nemoci, ať už virové, nebo bakteriální, se zvyšuje. To poté může výrazně zhoršit celkový zdravotní stav i prognózu pacienta,“ dodává lékař.

Chřipka versus koronavirus

Projevy jsou u obou onemocnění podobné – kašel, horečka a dušnost, liší se podíl onemocnění se závažným průběhem. Zatímco chřipka se loni vůbec neobjevila, koronavirus má na svědomí už 36 683 mrtvých. Jenže letos může být vše jinak a populaci může ohrožovat jak covid, tak chřipka i další virózy. 

Jak poznat rozdíl?
Autor: Infografika Blesk

Kdo je nejvíc ohrožen

Chřipka: Nejvíce ohroženy závažným průběhem jsou nejmladší děti, starší osoby, osoby s chronickým onemocněním nebo s oslabenou imunitou a těhotné ženy.

Covid-19: Smrtnost se zvyšuje s věkem; závažným a kritickým průběhem jsou ohroženi spíše starší lidé a pacienti se stávajícím chronickým onemocněním (diabetes, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění).

Ochrana? Očkování

Proti oběma onemocněním chrání nejlépe očkování. Vakcína proti chřipce se aplikuje jednou ročně, u covidu-19 jsou potřeba tři dávky, přičemž ta třetí podle odborníků neochrání sice před nákazou, ale před těžkým průběhem ano.

 

Video
Video se připravuje ...

„Neopatrné a riskantní.“ Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data. Pavlína Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
22 fotografií