Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

První příznak omikronu: Silné noční pocení. A alarmující data soukromé laboratoře v Česku

Autor: Kristýna Beránková - 
30. prosince 2021
05:00

Desítky případů? Na to zapomeňte! Mutace koronaviru omikron se mezi Čechy šíří nekontrolovaně a rychle. Nemocných jsou nejspíš už tisíce. Soukromá laboratoř GHC Genetics zjistila, že ji má 16 % nakažených. A zatímco dřívější mutace koronaviru provázela například ztráta čichu, na nákazu omikronem vás může rychle upozornit silné noční pocení.

Naše laboratoř zaznamenala celkem 73 osob s touto mutací mezi 456 pozitivními v období od 23. do 27. prosince. To představuje 16procentní podíl,“ uvedl mluvčí společnosti GHC Genetics Michal Mikšík. Laboranti odebírají vzorky v Praze, nejde ale jen o obyvatele hlavního města. Odběrová centra jsou totiž i na dvou terminálech na letišti Václava Havla v Ruzyni.

„Pozitivní osoby mají trvalá bydliště v rámci celé České republiky,“ konstatoval Mikšík. Laboratoř přitom na mutaci omikron testuje jen 10 % všech odebraných vzorků. Případů nové mutace tak bude mnohem víc. A šíří se i v moravské metropoli: Soukromá laboratoř Elisabeth Pharmacon hlásí, že v Brně podle jí provedených testů tvoří tato varianta zhruba pět procent nakažených.

Různé metody

Proč se ale ve statistikách státních institucí objevují podstatně menší čísla? „Metodou celogenomové sekvence bylo v Česku potvrzeno zatím asi šedesát případů varianty omikron,“ uvedla Helena Jiřincová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). A právě o nich se nejčastěji informuje. Méně přesnou, ale rychlejší a levnější diskriminační PCR metodou odhalí laboratoře případů mnohem víc. Hodnota 16 % v Praze tak Helenu Jiřincovou nepřekvapila. „Odpovídá to situaci v jiných evropských zemích. Jen se tím potvrzuje nutnost nechat se přeočkovat třetí dávkou, protože varianta omikron protilátkám často uniká a čím delší čas uplynul od očkování, tím je ochrana slabší,“ říká vědkyně. 

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz, jaký je podíl omikronu podle diskriminačních PCR celorepublikově, neodpovědělo.

Celogenomová sekvence vs. diskriminační PCR

Metoda celogenomové sekvence je náročná na čas i peníze. Díky ní mohou vědci přečíst celý genom viru. Zjistí tak všechny odchylky a mohou sledovat, jak se vyvíjí. Sama varianta omikron má řadu vlastních drobnějších mutací. Prozkoumat jeden vzorek trvá několik dní. U metody diskriminační PCR mohou být výsledky už v řádech hodin. Test je upravený přímo pro variantu omikron a odpoví na otázku, zda je ve vzorku přítomná nebo ne.

Nakažlivější varianta

Omikron se poprvé objevil na konci listopadu v zemích na jihu Afriky. Jde o nakažlivější variantu, která se třeba v Jihoafrické republice dokázala prosadit na úkor dosud převládající delty během pouhých čtrnácti dnů. Omikron už nyní dominuje i v Itálii, USA či Dánsku.  

Víte že...?

Prvním příznakem nákazy mutací koronaviru omikron je u většiny lidí silné noční pocení.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Desterz ( 31. prosince 2021 14:04 )

A hrome. Zrovna včera jsem v noci slezl z milenky, a byl jsem úplně zpocenej. Zkazili jste mi silvestra.

Uživatel_5560807 ( 31. prosince 2021 07:54 )

Tak to musím mít ten vymyšlené omykron už 40 let.

Ksel ( 30. prosince 2021 20:14 )

Strašení covidem už nezabíralo, takže musel přijít na řadu omikron, aby nepolevovala koronavirová hysterie.

Modrokocicicajovna ( 30. prosince 2021 17:02 )

No, když to říká blesk,tak to bude asi pravda 😀

PPP150W ( 30. prosince 2021 13:44 )

Můžete prosím poslat odkaz na to skandální video? Nikde jsem to nenašel a docela rád bych si udělal obrázek o paní Vašákové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa