Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Silvestrovské zpřísnění v Česku: Válek seškrtal počet hostů na oslavách i židle u stolů

Autor: tsv - 
29. prosince 2021
00:00

Od půlnoci z úterý na středu se v Česku znovu zpřísnila proticovidová pravidla. Vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla snížit maximální počet lidí u jednoho stolu v restauraci ze šesti na čtyři a seškrtala možnou účast na silvestrovských oslavách na 50 neusazených lidí. Představila ale několik výjimek. Při plánovaném středečním jednání by měl kabinet přihlížet k nejnovějším datům o šíření mutace omikron z Británie a Dánska. Na základě těch se bude zřejmě uvažovat o dalších opatřeních.

Co se od středy mění?

  • Snížení kapacity silvestrovských akcí na 50 lidí.
  • U stolů budou moci místo šesti lidí sedět skupinky po čtyřech, s výjimkou členů rodiny.

Nová přísnější opatření platí od půlnoci 29. prosince až do 2. ledna. Souvisí hlavně s večírky u příležitosti oslav nového roku. Jedné akce se bude moci zúčastnit maximálně 50 stojících lidí, všichni se navíc budou muset před vstupem prokazovat platným potvrzením o bezinfekčnosti. Bez dokončeného očkování nebo prodělané nemoci v posledních 180 dnech by jim měl být vstup odepřen. Kontrolovat se budou QR kódy v aplikaci Tečka, avizoval kabinet.

Maximální kapacity vláda neomezila pro divadla, kina ani koncerty, jak informovaly Blesk Zprávy. Ty může podle Seznam Zpráv dále navštěvovat až tisíc diváků. „Byla to velmi komplikovaná diskuze, která vycházela z různých doporučení v různých zemích. Toto číslo byl konsensus, na kterém byla na vládě většinová shoda,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

U jednoho stolu budou moci na přelomu roku sedět maximálně čtyři lidé. Výjimku dostanou početnější rodiny z jedné domácnosti. V restauračních zařízeních mají zaměstnanci nadále dbát na to, aby mezi jednotlivými stoly byly alespoň 1,5metrové odstupy. I toto opatření představil na tiskové konferenci ministr Válek v minulém týdnu.

O dalším zpřísnění má vláda jednat ve středu - tedy dnes. Tentokrát by mělo mít ministerstvo při ruce data z Velké Británie a Dánska, které se týkají šíření nové mutace omikron. Šéf resortu zmínil, že nová opatření budou podmíněna právě stupněm rizika, které varianta, jež byla poprvé detekována v Jihoafrické republice, představuje. V Česku se objevily už desítky případů této nákazy.

Podle CNN Prima News kabinet ve středu schválí povinné testování zaměstnanců, kteří ještě nemají třetí dávku očkování proti covidu. Mělo by probíhat dvakrát týdně.

„Má daleko kratší dobu, než se projeví symptomy, daleko kratší dobu, kdy je potřeba pacienta léčit. A tomu musíme přizpůsobit režim,“ řekl k omikronu minulý týden Válek. Šíření mutace by tedy mohlo mít vliv například na délku karantény. V USA ji kvůli narušení provozu nemocnic, letecké dopravy i chodu dalších firem mohou nově zkrátit už na pět dní, stejně jako izolaci - po splnění dalších podmínek.

O koronavirových opatřeních jednala v úterý odpoledne podle informací Blesk Zpráv i koaliční rada, aby vládní pozici před středečním zasedáním předjednala.

Na návštěvu Česka jedině s testem

Od pondělí 27. prosince platí nová přísnější nařízení pro všechny cizince cestující do České republiky. Každý turista se musí při přechodu přes hranice nechat otestovat PCR testem. Další dosavadní opatření pro příjezd do země platí dál.

Povinnost testu se nevztahuje na lidi se třetí posilovací dávkou a děti do 12 let. V případě nezletilých mezi 12 a 18 lety platí povinné testování jen pro neočkované. Neočkovaní dospělí musí test podstoupit dokonce dvakrát - čeká je předvstupní test a následně další po pěti až sedmi dnech.

Video  Viděl jsem umírat seniory, které od očkování odradily jejich děti, říká primář Straka.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

esprit ( 30. prosince 2021 01:03 )

Přesně Mirku!

hejhej ( 29. prosince 2021 17:56 )

Nesmyslné hloupé nařízení. Na jedné straně nutí lidi do očkování - 1,,2,3, dávky a přesto jim pošahaný ministr nařizuje hloupé počty míst u stolu a úplně zdraví a neočkovaní nesmějí podle toho trotla do společnosti. Kde ten zaručený návod na likvidaci covidu o kterém vyřválal od loňského jara slepenec ??
Zkrátka přijdou restaurace, setkání se dá uskutečnit i jinak a dohromady spolu s očkovanými i neočkovanými.

nespokojeny ( 29. prosince 2021 17:05 )

Pane doktore pindokukine, děkujeme za přesné popsání....

nespokojeny ( 29. prosince 2021 17:02 )

Mirku, neřeš covid, soustřeď se na prezidentskou kampaň.

nespokojeny ( 29. prosince 2021 17:00 )

caligula, tak to jsi musel dlouho přemýšlet, než jsi na toto přišel....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa