Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Omikron změnil hru: Jak dlouho trvá imunita po prodělání covidu-19?

Autor: ksi, Healthline - 
16. prosince 2021
05:00

U lidí, kteří se zotavili z covidu-19, může imunita vydržet asi tři měsíce až pět let, ukazuje výzkum. Imunita se může objevit přirozeně po prodělání koronaviru nebo po absolvování očkování. Délka ochrany po nemoci nebo po očkování však není úplně známa, píše server Healthline.

Ať už jste se zotavili z covidu-19, dostali vakcínu, nebo ani jedno, pochopení imunity a jejího trvání vám může pomoci získat důležité informace o tom, jak můžete bezpečně komunikovat s ostatními během pandemie. Existují dva typy imunity: přirozená a navozená očkováním.

Jak funguje přirozená imunita po prodělání koronaviru

Americký Národní ústav zdraví (NIH) vysvětluje: „Imunitní buňky a proteiny, které kolují v těle, mohou rozpoznat a zneškodnit patogen, pokud se s ním znovu setkají. To nás chrání před onemocněním nebo snižuje jeho závažnost.“

Mezi složky imunitní ochrany patří bílkoviny (proteiny), což jsou protilátky, které cirkulují v krvi a rozpoznávají cizorodé látky, jako jsou viry, a neutralizují je. Pomocné T-lymfocyty zase pomáhají rozpoznávat patogeny a zabijácké T-lymfocyty je pak ničí. Buňky B vytvářejí nové protilátky, když je tělo potřebuje.

Bylo zjištěno, že lidé, kteří se zotavili z onemocnění covid-19, mají všechny tyto čtyři složky. Konkrétní údaje o tom, co to znamená pro imunitní reakci a jak dlouho obranyschopnost trvá, však není jasné.

Dr. William Schaffner, profesor preventivního lékařství a infekčních chorob na Vanderbiltově univerzitě, uvedl, že není přesně známo, jak dlouho ochrana po přirozené infekci trvá a jak efektivní je proti různým variantám.

„Někteří lidé mají představu, že po prodělání přirozené infekce budete trvale chráněni proti covidu-19, jako by to byly spalničky. Oba viry, které tyto infekce způsobují, jsou však velmi, velmi odlišné. Ochrana proti koronavirům po určité době přirozeně slábne,“ uvedl Schaffner pro Healthline.

Vzhledem k tomu, že covid-19 je způsoben jedním z koronavirů, což je skupina virů, které jsou i jednou z příčin běžného nachlazení, mají vědci podle Schaffnera přehled o tom, jak se chovají jiné koronaviry, což může pomoci pochopit imunitu u SARS-CoV-2 a jím vyvolané nemoci covid-19. „Všichni víme, že můžeme opakovaně onemocnět běžným nachlazením, a studie o těchto virech naznačují, že jejich ochrana začíná zhruba po roce slábnout, a samozřejmě můžeme dostat nové infekce," řekl Schaffner.

Studie Yale School of Public Health z října 2021, která byla publikována v časopise The Lancet Microbe, uvádí, že neočkovaní lidé by měli mít imunitu proti opětovné infekci po dobu 3 až 61 měsíců poté, co se nakazí covidem-19, pokud se v jejich komunitě stále vyskytují infekce tímto virem. Vědci své závěry stanovili na základě analýzy dříve publikovaných údajů o virech, které jsou podobné.

Dospěli k závěru, že opětovné nakažení covidem-19 je podobné jako virová infekce, která každoročně způsobuje běžné nachlazení. Ale jak poznamenávají, během pandemie se ukázalo, že SARS-CoV-2 je mnohem nebezpečnější. „Víme, že prodělání koronaviru neposkytuje dlouhodobou ochranu. Neočekáváme, že ochrana před přirozenou infekcí covidem-19 bude dlouhodobá. Stále však o tom potřebujeme zjistit více údajů,“ uvedl Schaffner.

Starší studie publikovaná v časopise Science zjistila, že imunita může trvat osm měsíců. Podle doktora Shanea Crottyho, profesora na Imunologickém ústavu v La Jolle v Kalifornii, který studii spoluvedl, jeho tým měřil všechny čtyři složky imunitní paměti u téměř 200 lidí, kteří se z covidu-19 uzdravili. Vědci zjistili, že tyto čtyři faktory přetrvávají nejméně osm měsíců po infekci koronavirem.

To je důležité, protože to ukazuje, že si tělo může SARS-CoV-2 „pamatovat“. Pokud se s virem znovu setká, paměťové buňky B se mohou rychle připravit a produkovat protilátky k boji proti němu. Doktorka Lauren Roddaová z imunologie na Lékařské fakultě Washingtonské univerzity, uvedla, že před touto studií její výzkumný tým a další vědci pracovali s tezí, že protilátky se udržují nejméně čtvrt roku.

Jejich studie také ovšem naznačila, že imunita může přetrvávat mnohem déle. V jiné studii publikované v časopise The New England Journal of Medicine zkoumali vědci na Islandu 1 107 osob, které se zotavily z onemocnění covid-19 a měly pozitivní testy na protilátky. Po čtyřech měsících změřili, že tyto protilátky proti covidu-19 neklesají.

Studie publikovaná v časopise Imunita zjistila, že lidé, kteří se zotavili i z mírných případů covidu-19, vytvářeli protilátky po dobu nejméně 5 až 7 měsíců, a možná i mnohem déle. Tento tým testoval téměř 30 tisíc lidí v Arizoně od 30. dubna 2020, tedy krátce poté, co byl vyvinut krevní test na protilátky.

Infekce neposkytuje dobrou imunitu proti omikronu

Podle čerstvé jihoafrické studie z prosince 2021 je riziko reinfekce variantou koronaviru omikron třikrát vyšší než u předchozích kmenů viru. Vědci analyzovali 2 796 982 lidí, kteří měli pozitivní výsledky testů alespoň 90 dní před 27. listopadem 2021. Lidé, kteří měli sekvenční pozitivní testy s odstupem alespoň 90 dnů, byli považováni za osoby s podezřením na reinfekci.

Na základě své analýzy vědci zjistili, že neexistují žádné známky zvýšeného rizika reinfekce spojené s variantami beta nebo delta ve srovnání s původním kmenem. Zato varianta omikron vykazuje značnou schopnost vyhnout se imunitě z předchozí infekce.

V současné době jsou v USA schválené tři vakcíny pro použití u dospělých od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) oznámilo, že studie účinnosti vakcín u osob, u kterých se covid-19 vyvinul v reálném prostředí, nadále prokazují, že mRNA vakcíny (od společností BioNTech/Pfizer a Moderna) poskytují podobnou ochranu, jakou prokázaly v podmínkách klinických studií.

V klinických studiích byla vakcína Moderny účinná přibližně 94 procent v prevenci covidu-19 a vakcína firem Pfizer/BioNTech z 95 procent. Vakcína společností  Janssen/Johnson & Johnson byla v klinických studiích účinná na 66,3 procenta, je však zapotřebí dalšího výzkumu o tom, jak účinná je v reálném světě.

Ještě lépe pro další infekci funguje kombinace prodělání a očkování. „Víme, že poté, co proděláte přirozenou infekci a pak se necháte očkovat, se vám prudce zvýší hladina protilátek. Velmi vysoké hladiny protilátek jsou tradičně spojovány s delším trváním ochrany. A v laboratoři to vypadá, že tyto protilátky také poskytují lepší ochranu proti různým variantám,“ řekl Schaffner.

Podle něj je však potřeba více času, aby se zjistilo, jak dobře vakcíny fungují proti variantě omikron. Předpokládá však, že určitou ochranu poskytnou. „Vakcíny poskytují vynikající ochranu proti variantě delta, a pokud dojde k určitému oslabení ochrany proti variantě omikron, nezapomeňte, že budete mít s největší pravděpodobností stále částečnou ochranu a částečná ochrana je vždy lepší než žádná ochrana,“ vysvětluje Schaffner.

Jakmile získáte plnou ochranu vakcínou, zůstane vašemu tělu zásoba T-buněk i B-buněk, které si zapamatují, jak v budoucnu bojovat s virem, stejně jako je tomu u přirozené imunity. Obvykle však trvá několik týdnů, než si tělo po očkování vytvoří T-buňky a B-buňky. Během této doby je možné se virem nakazit.

V otázkách a odpovědích Světové zdravotnické organizace (WHO) se k vakcínám Pfizeru a Moderny vyjádřila Dr. Katherine O'Brienová, profesorka na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. „Pozorujeme dobrou imunitní odpověď, která se dostaví přibližně do dvou týdnů po první dávce. A je to pak druhá dávka, která tuto imunitní odpověď posílí,“ uzavírá pro Healthline.

Video  Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Annika ( 17. prosince 2021 01:04 )

Ty si proockovany až do smrtí

mikes15 ( 16. prosince 2021 18:14 )

Nedá se nic dělat, naše elity opustily Boha a on opustil je. Je zbytečné něco psát když se ti co mají hájit právo klaní mamonu, 3/4 národa bude zlikvidována svědky covidovými. To jsme to dopracovali.

zada ( 16. prosince 2021 17:43 )

Omikron vznikl v těle očkované osoby, jejíž buňky provedly chybnou expresi genů v mRNA šabloně a vznikla životaschopná mutace Omicron.......
Cituji : "Lidé, kteří se dali očkovat, začnou na sobě brzy pociťovat následující změny: Prvním příznakem budou velmi časté chřipky, virózy, nachlazení, teploty, bolesti hlavy, migrény, vyrážky na těle. Dříve lidé nemoci neměli, jak bylo desetiletí dlouhé, ale po očkování najednou mají tuhle nemoc, sotva ji vyléčí, tak se objeví další nemoc. A pořád dokola. Dříve to lidé neměli. Co to je? To je příznak selhání imunitního systému, který znají pacienti s virem HIV. Lidé po očkování na Covid-19 popisují podobné příznaky. A co vidíte okolo sebe teď? Lidé bez 3. dávek leží na JIP. Jinde v Izraeli už se plánuje 4. dávka. A potom 5. a 6. dávka s rozestupy 6 až 9 měsíců. A léčba HIV? Pacienti s HIV berou terapeutické látky, antivirotika a jednotlivé dávky se opakují v horizontu 4 až 6 měsíců. Takže, co to znamená? Shoda čistě náhodná? Tak to záleží na tom, jestli věříte na náhody. Protože nic jako náhoda v konceptuálních procesech řízení neexistuje. Někdo chce lidstvo zbavit přirozené imunity. Zločin, který nemá v lidské historii obdoby ".

Dětem hrozí po vakcinaci nefunkčnost reprodukčních orgánů,.........
cz24.news/video-zcela-prevratne-a-sokujici-prohlaseni-vynalezce-mrna-technologie-dr-maloneho-co-hrozi-po-mrna-covid-injekci-poskozeni-reprodukcnich-organu-srdce-mozku-nervu-cev-a-predevsim-nezvratna/

Michal220 ( 16. prosince 2021 14:12 )

Ještě po 13 měsících protilatky mám.Očkování tu není pro to abychom to nechytli ale aby to proběhlo bez vážného stavu.

frantacizek ( 16. prosince 2021 12:15 )

potřebuje takovou tu mou terapii s podobnými..

Zobrazit celou diskusi