Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Omikron: Strašák, nebo naděje? Experti shrnuli dosavadní poznatky o nové variantě covidu

Autor: Darina Jíchová - 
15. prosince 2021
05:00

Varianta omikron je pátou mutací covidu-19, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) označila za znepokojivou. Jako první se objevila v listopadu v Jihoafrické republice. Tamní vědci na ni upozornili své světové kolegy. Od té doby se případy této varianty vyskytují v Asii, Evropě, Americe a nyní i v Austrálii. Australští experti pro deník The Guardian připravili analýzu toho, co je o nové variantě známo a proč se jí vědci obávají.

Podle WHO případy omikronu zaznamenalo 63 zemí na šesti kontinentech, případy hlásí i Česká republika. „Šíří se rychleji než varianta delta,“ potvrdili specialisté z WHO. Australané se zaměřili na svou vlastní zemi, nicméně mnohé jejich závěry se dají vztáhnout i obecně. V současnosti výskyt omikronu hlásí čtyři australské státy a dvě teritoria. Tamní vláda v posledních dnech uvolnila restrikce cestování a otevřela domácí hranice. Zdravotní experti tak očekávají, že omikron se začne rychle šířit.

Omikron byl prvně identifikován v JAR 24. listopadu, dva dna nato ho WHO označila za „znepokojující“ variantu. Toto označení dostávají jen ty mutace, které by mohly být nakažlivější než předchozí formy viru, případně ty, které by mohly snižovat účinnost vakcín. Genomické testy ukázaly, že omikron má v sobě 32 různých mutací na proteinu, který se ve tvaru bodce nachází na povrchu viru a jehož pomocí se infekce dostává do těla.

Nárůst hospitalizací podle expertů zřejmě teprve přijde

Experti například vyzdvihli alarmující situaci v Británii, kde každý druhý až třetí den přibývá dvojnásobek případů. Britští epidemiologové spekulují o tom, že do konce roku se omikron stane dominantní variantou. V Austrálii zatím registrovali omikron v Novém Jižním Walesu, Victorii, Queenslandu, Jižní Austrálii, Severním teritoriu a Teritoriu hlavního města Austrálie.

„Opravdu je stále brzy na to, abychom věděli, zda varianta způsobuje vážnější průběh nemoci než ostatní mutace, konkrétně než delta,“ komentoval lékař z Melbourne Benjamin Veness, čímž potvrdil tvrzení svých světových kolegů. Odbornice na světové zdraví Nancy Baxterová však upozornila na to, že mezi kulminací infekcí a nárůstem hospitalizací byla v minulých vlnách značná časová mezera.

„I ze světového hlediska teprve nyní vidíme více případů omikronu, bude trvat, než dostaneme reálné počty hospitalizací těch pacientů s omikronem,“ vysvětlila Baxterová. „Tohle je probíhající situace, nikoliv ukončená,“ podotkla expertka. WHO publikovalo míru hospitalizace v JAR mezi 14. listopadem a 4. prosincem, jednotky intenzivní péče byly zaplněny na 6,3 procenta. To je o dost méně, než tomu bylo při kulminaci infekce varianty delta.

Omikron už dominuje v Londýně

„Teprve čas přinese hlubší porozumění variantě omikron a jejímu dopadu na průběh onemocnění a případnou míru úmrtí, zvláště pak v souvislosti s vakcinací,“ uvedli zástupci WHO. „Zatím jen teprve zlomek pacientů s omikronem potřebuje lékařskou péči v nemocnici. Nicméně hrozba rapidního šíření, kterou sledujeme například v Británii, je znepokojující,“ komentoval Veness. Podle nejnovějších dat je varianta omikron dominantní mutací v Londýně.

„Řada australských států teď otevřela hranice a rozvolnila restrikce, takže se na nárůst případů covidu musíme připravit. Očekáváme dost značný přírůstek nakažených,“ dodal Veness. „Je nutné vědět, že australské zdravotnictví je stále v problémech, ne úplně zvládá kombinaci požadavků spojených s covidem a dalšími nemocemi a zákroky, zvláště pak elektivními operacemi. V současném stavu není prostor na zvýšený počet hospitalizací,“ vylíčil lékař.

Pozornost se rovněž upírá na vakcíny a jejich účinnost proti omikronu. „Mnoho zemí, a to zemí s vysokou proočkovaností, hlásí růst případů omikronu, někdy i u lidí po třetí posilovací dávce. Největší nebezpečí v tomto případě představuje nákaza skupiny lidí na jedné události, tedy tzv. superinfekční události,“ domnívá se Baxterová.

Omikron a očkování

Jedna z jihoafrických studií, která pracovala s malým počtem respondentů a ještě neprošla revizí kapacit, upozornila, že omikron 41krát snižuje míru protilátek po očkování vakcínou Pfizer ve srovnání s původní verzí koronaviru. Britský úřad pro zdravotní bezpečnost (UK HSA) potvrdil, že proti omikronu ochrana slábne a je nutná třetí dávka očkování.

Světové země se tak snaží podpořit vakcinační kampaně jak na třetí dávku, tak například na očkování dětí. V Česku se začalo s očkováním dětí ve věku pět až 11 let, následně vláda zkracuje dobu, kdy je nárok na třetí dávku, na pět měsíců - v této chvíli pro skupinu 60+ let, od 20. prosince tuto výjimku bude mít i skupina 50+ let. Dále se ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) snaží prosadit, aby nově mohli očkovat také lékárníci a zubaři. Co se týče doby mezi druhou a třetí dávkou, také Austrálie přijala to, že se posilovací vakcína bude podávat po pěti měsících.

Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindokukin ( 15. prosince 2021 10:45 )

gej: souhlas. Diabolka je s těma cancama mimo mísu.
NIKDO NA SVĚTĚ VŮBEC NETUŠÍ, CO UDĚLÁ OMIKRON S LIDSTVEM.

pindokukin ( 15. prosince 2021 10:41 )

Vyrábět vakcíny, což je holý nesmysl.

Profesor zdůraznil, že vakcínu lze použít jen za dvou podmínek. Za prvé, virus musí být nejprve izolován, a za druhé, virus nesmí mutovat. Jenže v případe viru SARS-Cov-2 není splněna ani jedna podmínka. Přesto se ale začaly vakcíny vyrábět, které ale nefungují, lidé se chodí přeočkovávat a myslí si, že čím vakcíny dostanou, tím zdravější budou, ale ono PŘESNĚ NAOPAK. Vakcíny, které se dnes píchají do lidí, jsou NAVRŽENY PROTI DVA ROKY STARÉMU VIRU , který již dávno mezi populací neexistuje !!

Proč se tedy lidé nutí do očkování? Proč se jim zabraňuje chodit do práce, do škol a do nákupních center? Pokud chtějí očkovat proti současnému viru, museli by vyrobit vakcíny proti současné mutaci. Na západě je to dokonce 10 let. Jenže tady je virus, který se celý mění po 6 měsících. A ani jeden z nich dosud nebyl izolován.


Proč je tak důležité izolovat virus? Protože bez jeho izolace není možná přesná diagnostika a ani přesně účinná vakcína bez vedlejších projevů!

frantacizek ( 15. prosince 2021 09:50 )

a čárka před v životě.. omluva zdejším jazykovědcům..

frantacizek ( 15. prosince 2021 09:49 )

v případě= v přípRAVĚ na tuhle novou variantu ... sorry zmrzlý ještě z venku tradičně

frantacizek ( 15. prosince 2021 09:48 )

nikdo neví, jak se omikron bude chovat v našich, evropských, podmínkách. máme tady zimní období a převahu obézních a starších jedinců, úplně jiná skladba populace než v JAR. Stejně tak spousty obézních dětí, proto bych rodičům ještě jednou doporučoval, aby NEVÁHALI a dítě proti této, doposud pořádně neprobádáné variantě, nechali určitě očkovat tak, aby co nejdříve dostalo všechny 3dávky. Protože zatím to z dat vypadá, že cílí na mladou populaci a tam budou na ráně pak určitě obézní děti, proto Francie tyto očkuje přednostně spolu se seniory jako rizikovou skupinu v populaci v případě na tuhle novou variantu.
bylo by fajn, kdyby i odmítači začali chápat, že jim hrozí nebezpečí. Nebezpečí právě z neznáma..Navíc z dat všichni víme, že nejvíce na JIp a v pytlích končí právě neočkovaní jedinci, kteří covid doposud neprodělali, nemají protilátky. Ještě vám postnu odkaz. Ve vlastním zájmu se na ta data podívejte, abyste se nám nezapsali do statistik v jednom z těch dominantních sloupků. Ne, že by mě nebavilo s vámi tady diskutovat, ale komu není rady.. a není v životě nic více, než lidský život, se kterým hazarduje u druhých jen pořádně nezralý a sociopatický jedinec v životě prakticky bez zábran..
zde ten odkaz: http­s://vt­m.zi­ve.cz­/clan­ky/pro­dela­ny-covid-je-velmi-silna-ochrana-kdyz-prezijete-prvni-ceska-data-o-reinfekcich-po-vekovych-skupinach/sc-870-a-213838/default.aspx

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa