Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skrytá varianta omikronu: PCR testy jsou na ni krátké. Hrozí rychlejší šíření mutace?

Autor: tsv - 
9. prosince 2021
05:00

Britští vědci odhalili skrytou variantu mutace omikron, která je od ostatních mutací na základě pouhého PCR testu nerozpoznatelná. Podle expertů se zatím nedá říct, zda se bude varianta projevovat jinak než covid způsobený jakoukoli jinou mutací, vyloučit se to kvůli její genetické odlišnosti nedá.

Skrytá varianta s omikronem sdílí několik společných mutací, chybí jí ale specifická genetická změna, na základě které se dá omikron odhalit jednoduchým PCR testem. Po odebrání vzorku při standardním testování se tak nedá dotyčného označit za potenciální případ nákazy omikronem. Jediný způsob, jak zjistit, že se jedná právě o skrytou variantu, představuje detailní prozkoumání genomu.

To, zda se varianta šíří snáz či méně než „typický“ omikron, se podle vědců zatím nedá říct kvůli nedostatku sesbíraných dat. Kvůli odlišnému genomu je ale zřejmé, že se bude v těle nakaženého chovat trochu jinak.

Poprvé byla skrytá mutace omikronu odhalena ve vzorcích genomu poskytnutých Jihoafrickou republikou, Austrálií a Kanadou. Dosud se ale bez povšimnutí mohla rozšířit i do ostatních koutů světa, napsal server Guardian.

Druhý případ v Česku

V České republice byl podle informací náměstkyně ministra zdravotnictví Martiny Koziar Vašákové odhalen další případ nákazy mutací omikron. Řekla to během rozhovoru s rádio stanicí Frekvence 1. Mělo by se jednat o rodinného příslušníka šedesátileté ženy, u které se u nás mutace objevila poprvé.

„V České republice je pravděpodobně už i druhý případ přímo z rodiny té ženy,“ řekla novinářům Vašáková. „Bližší informace nemám, ale nemělo by se jednat o závažný průběh.“

Podle Státního zdravotního ústavu v Česku mezi nakaženými stále převažuje původně indická delta.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 11:32 )

dokud EMA bude i nadále tupě ideologicky odmítat "východní" vakcíny, stejně jako některé prokazatelně účinné levné léky a efekt přirozeně získaných protilátek, není zde vlastně o čem se bavit

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 11:06 )

I druhá dávka očkování Zuzaně Bubílkové dala pořádně zabrat. Popsala reakci, při které naskakuje husí kůže" (/zivotvcesku-cz)

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 07:55 )

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 07:53 )

Jirik-ta ( 9. prosince 2021 07:51 )

přesto se očkujte. Nejprve měla být vakcína aktualizována, ale teď už se ví že stačí ta původní. šaškárna. Je jasný že větší riziko už představuje vakcína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa