Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zkrácení karantény a izolace na pět dní v Česku? Maďar: Už se o tom jedná. Prymula tleská

Aktualizováno -
29. prosince 2021
07:00
Autor: Andrea Ulagová, ČTK - 
29. prosince 2021
00:00

Představitelé amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z deseti na pět dní, pokud nemají příznaky. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým člověkem do styku. Jedná se o pouhé doporučení, nicméně například Itálie už uvažuje, že zkrátí karantény pro lidi očkované proti covidu-19, a to zejména vzhledem k šíření varianty omikron. Omikron totiž ohrožuje provozuschopnost nemocnic, leteckých společností a dalších podniků. Dá na doporučení i Česko? Epidemiolog Roman Prymula Blesk Zprávám řekl, že se změnu snažil před časem sám prosadit. A epidemiolog Rastislav Maďar potvrdil, že o doporučení už intenzivně jednají různé pracovní skupiny.

Nové pokyny jsou podle CDC v souladu s rostoucími důkazy, že lidé nakažení koronavirem jsou nejinfekčnější v období dvou dní před až tří dní po rozvinutí příznaků. Podle agentury AP doporučení také souvisí se stávajícím prudkým nárůstem počtu nakažených, což je poháněno novou vysoce nakažlivou variantou omikron. Nové pokyny ohledně zkrácení karantény nejsou nařízením, nýbrž doporučením zaměstnavatelům a místním úřadům, píše AP.

První zjištění naznačují, že omikron může způsobovat mírnější onemocnění než dřívější varianty koronaviru. Odborníci však uvádějí, že obrovské množství nově nakažených, kteří musejí do izolace či karantény, ohrožuje provozuschopnost nemocnic, leteckých společností a dalších podniků.

Ředitelka CDC Rochelle Walenská uvedla, že v USA lze očekávat prudký nárůst počtu lidí nakažených omikronem. „Ne všechny tyto případy budou vážné. Ve skutečnosti mnoho z nich bude bezpříznakových,“ řekla dnes agentuře AP. Dodala, že cílem je nastavit mechanismus, který umožní bezpečné fungování společnosti a bude zároveň v souladu s vědeckými poznatky.

Rouška všude nutná. Aspoň pět dní

Podle nových doporučení se má nakažená osoba izolovat pět dní místo deseti. Pokud po pěti dnech nevykazuje příznaky, může se vrátit do práce, ale měla by nejméně pět dalších dní nosit všude roušku. Pokud dotyčný příznaky po pěti dnech má, měl by však podle CDC zůstat doma do zlepšení zdravotního stavu, a poté nosit pět dní všude roušku.

Na osoby, které přišly do úzkého kontaktu s nakaženým, ale neměly pozitivní test, se podle pravidel CDC vztahují karanténní pravidla. Dříve CDC uváděla, že nejméně na deset dnů by do karantény měli lidé, kteří nejsou plně naočkovaní. Nyní uvádí, že karanténu mohou vynechat pouze lidé s posilující dávkou, ale budou muset alespoň deset dní nosit roušku.

Prymula: Sám jsem to chtěl prosadit

Epidemiolog Roman Prymula toto doporučení vítá. Blesk Zprávám řekl, že s doporučením souhlasí, a jak s nadsázkou dodal, „jinak nás tu omikron zahubí“. Narážel tak na stejný problém, který řeší většina zemí – zajištění fungování chodu společnosti.

„Já sám už jsem se tuto změnu pokoušel prosadit,“ přiznal bývalý ministr zdravotnictví s tím, že i návrhy na nošení roušek či prodloužení izolace v případě příznaků jsou naprosto korektní.

„Vše vychází z vědeckých dat, vypovídající je doba, po kterou je člověk infekční. Pokud tedy po pěti dnech člověk nevykazuje příznaky, může izolaci přerušit. Pokud naopak příznaky má, izolace se prodlouží,“ kvituje doporučení CDC Prymula a věří, že podobné změny se budou jistě brzy projednávat i u nás.

Maďar: O změně se intenzivně jedná

Že o tom již odborná veřejnost již diskutuje, potvrdil Blesk Zprávám i epidemiolog Rastislav Maďar, který je podle svých slov sám zastáncem tohoto řešení, ale „při dodržení určitých stanovených podmínek“.

„Vzhledem k parametrům infekčnosti pozorovaným u varianty omikron a při zohlednění předpokladu, že v následujících týdnech zasáhne velkou část naší populace, je zkrácení doby izolace, ale také karantény smysluplnou alternativou, o které se v rámci různých pracovních skupin aktuálně intenzivně jedná,“ řekl Maďar.

Blesk Zprávy v této souvislosti oslovily i ministerstvo zdravotnictví, zda o zkrácení izolace a karantény uvažuje, na reakci stále čekáme.

„To není otázka úplně na ministra školství. Proto se prosím v současnosti nebudu vyjadřovat,“ reagoval ministr školství Petr Gazdík (STAN) na dotaz Blesk Zpráv na to, co by říkal možnému zkrácení karantény a izolace. A tím i dřívějšímu návratu dětí do lavic a kantorů před tabuli.

Virolog Černý: Jde o limitní termín

RNDr. Jiří Černý, virolog, by byl opatrnější. „V Česku už dnes máme zkrácenou karanténu na 7 dní pro lidi, kteří budou mít negativní test 5-7 dní po setkání s nakaženým. V případě karantény si myslím, že zkrácení na 5 dní, by nemuselo být problematické. Jedná se ale skutečně o limitní termín, kdy už by mohlo dojít k falešně negativnímu výsledku z důvodu, že virus se ještě neměl čas dostatečně namnožit,“ řekl Blesk Zprávám Černý a dodal: „Zkrácení izolace pro nakažené bych pochopil pouze v případě, že tito opět budou mít před propuštěním negativní PCR test.“

Agentura AP také připomněla, že ukončení izolace či karantény po pěti dnech není bez rizik, jelikož z pozitivního testu nemusí být jasné, kdy se dotyčný infikoval a kdy je nejnakažlivější. Walenská ze CDC v této souvislosti zdůraznila, že v aktualizovaném doporučení mají roušky zásadní roli.

Prouza: Snad vláda pravidlo upraví, až převládne omikron

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky, Blesk Zprávám řekl: „Úprava pravidel v USA vychází z toho, že lidé s variantou omikron přestávají být infekční po 3-4 dnech. Pokud se to potvrdí i dalšími testy a pokud se omikron stane dominantní i v Evropě, určitě bude dobré nastavit stejná pravidla a izolace ukončovat třeba po pěti dnech.“

V Česku podle něj stále zatím převládá varianta delta s delší dobou infekčnosti.

Jaký je rozdíl mezi karanténou a izolací?

Karanténa i izolace jsou nástroje, které mají zamezit šíření nakažlivé nemoci. Rozdíl je v tom, že v izolaci jsou osoby už nakažené. Karanténa ale slouží k oddělení osob, u nichž je na nákazu podezření, ale ještě nebyla prokázána ani vyvrácena.

Izolován je nakažený člověk, a to proto, aby se zabránilo dalšímu šíření nemoci.

V domácí izolaci trávíte čas, pokud jste byli pomocí RT-PCR testu potvrzeni jako covid-19 pozitivní nebo pokud jste byli potvrzeni jako covid-19 pozitivní pomocí antigenního testu a vykazujete příznaky onemocnění, zároveň ale netrpíte vážnými příznaky tohoto onemocnění, které by vyžadovaly vaši hospitalizaci. Příznaky onemocnění však sledujte, buďte v kontaktu s vaším praktickým lékařem a dbejte jeho pokynů.

Dle mimořádného opatření k testování obyvatel je od 1. 6. 2021 povinné absolvovat konfirmační RT-PCR test v případě, že vám vyšel pozitivní rychlý antigenní test (RAT).

Izolace v Česku nejméně na 14 dní

Obecně platí, že v izolaci jste minimálně 14 dní od vašeho pozitivního testu. Po konzultaci vás váš praktický lékař může propustit z izolace, pokud jste byli izolováni minimálně 14 dní, a zároveň poslední 3 dny nemáte příznaky onemocnění covid-19.

O zkrácení karantény uvažuje i Itálie

Zkrácení karantény pro lidi očkované proti covidu-19 zvažuje i Itálie. Napsala o tom agentura ANSA. V zemi nyní platí pravidlo, že do karantény musí po blízkém kontaktu s nakaženým každý: u očkovaných trvá karanténa sedm dní, u neočkovaných deset dní.

Podle předběžných dat nyní v Itálii omikron převážil. Náměstek ministerstva zdravotnictví Pierpaolo Sileri stanici Sky TG24 řekl, že tato varianta je zodpovědná až za 60 procent případů nákazy a že denní bilance nakažených se brzy můžou vyšplhat k hranici 100 000.

Vládní zmocněnec pro očkování Francesco Figliuolo se domnívá, že zkrácení karantény by mělo přijít zejména u lidí, kteří už dostali i třetí posilující dávku očkování. Stejný názor má vedení mnoha regionů.

„Omikron je velmi nakažlivá varianta. Každý pozitivní má v průměru pět až deset blízkých kontaktů. Pokud bychom měli milion nakažených, pak by bylo pět až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,“ řekl šéf nezávislého výzkumného pracoviště GIMBE Nino Cartabellotta. Aktuálně jsou v Itálii v karanténě asi dva miliony lidí, uvedla agentura APA.

Video  Spojení delty a omikronu budí obavy. Virolog zmínil nebezpečí u zvířat a špatné britské zprávy.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

radsab ( 29. prosince 2021 14:39 )

Jirik-ta ( 29. prosince 2021 09:26 )

"Lidé na všechna opatření kašlou" no právě, tak vyrazili správným směrem. Je potřeba se vrátit k normálnímu životu.

Jirik-ta ( 29. prosince 2021 09:23 )

"Určitě dojde po Silvestru k tomu, že bude o něco víc případů. Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. Někdo bude mít rýmu, někdo kašel, někdo bohužel asi zemře, ale opatření tomu nezabrání. Můžeme se před omikronem maximálně schovat, ale pak vylezeme a stejně to přijde," dodal pro ŽivotvČesku.cz imunolog Jiří Šinkora.

Jirik-ta ( 29. prosince 2021 09:21 )

jsou znovuzrozeni bravó Teď ještě zrušit nákup vakcín za 900 mi. měsíčně a je to.

Renata Amadi ( 29. prosince 2021 08:28 )

Jasně, všechno zktatte, nebo rovnou zrušte. A budeme žít s rouskami a omezenimi ještě za 10 let

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa