Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omikron ochromuje firmy i leteckou dopravu: Experti v USA razí zkrácení izolace na pět dní

Autor: ČTK - 
28. prosince 2021
07:10

Představitelé amerického Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z deseti na pět dní, pokud nemají příznaky. Podobně se má zkrátit také karanténa u lidí, kteří přišli s nakaženým člověkem do styku. Informuje o tom agentura AP.

Nové pokyny jsou podle CDC v souladu s rostoucími důkazy, že lidé nakažení koronavirem jsou nejinfekčnější v období dvou dní před až tří dní po rozvinutí příznaků. Podle agentury AP doporučení také souvisí se stávajícím prudkým nárůstem počtu nakažených, což je poháněno novou vysoce nakažlivou variantou omikron.

První zjištění naznačují, že omikron může způsobovat mírnější onemocnění než dřívější varianty koronaviru. Odborníci však uvádějí, že obrovské množství nově nakažených, kteří musejí do izolace či karantény, ohrožuje provozuschopnost nemocnic, leteckých společností a dalších podniků.

Po zkrácené izolaci a karanténě dalších pět dní v roušce

Ředitelka CDC Rochelle Walenská uvedla, že v USA lze očekávat prudký nárůst počtu lidí nakažených omikronem. „Ne všechny tyto případy budou vážné. Ve skutečnosti mnoho z nich bude bezpříznakových,“ řekla dnes agentuře AP. Dodala, že cílem je nastavit mechanismus, který umožní bezpečné fungování společnosti a bude zároveň v souladu s vědeckými poznatky.

Nové pokyny ohledně zkrácení karantény nejsou nařízením, nýbrž doporučením zaměstnavatelům a místním úřadům, píše AP.

Podle nových doporučení se má nakažená osoba izolovat pět dní místo deseti. Pokud po pěti dnech nevykazuje příznaky, může se vrátit do práce, ale měla by nejméně pět dalších dní nosit všude roušku. Pokud dotyčný příznaky po pěti dnech má, měl by však podle CDC zůstat doma do zlepšení zdravotního stavu, a poté nosit pět dní všude roušku.

Video  Zeman ve vánočním poselství vyzval odvaze. Od Čechů chce povinné očkování, pro vládu 100 dnů hájení  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Na osoby, které přišly do úzkého kontaktu s nakaženým, ale neměly pozitivní test, se podle pravidel CDC vztahují karanténní pravidla. Dříve CDC uváděla, že nejméně na deset dnů by do karantény měli lidé, kteří nejsou plně naočkovaní. Nyní uvádí, že karanténu mohou vynechat pouze lidé s posilující dávkou, ale budou muset alespoň deset dní nosit roušku.

Agentura AP připomíná, že ukončení izolace či karantény po pěti dnech není bez rizik, jelikož z pozitivního testu nemusí být jasné, kdy se dotyčný infikoval a kdy je nejnakažlivější. Walenská v této souvislosti zdůraznila, že v aktualizovaném doporučení mají roušky zásadní roli.

Karanténa v Česku

V karanténě se ocitnete, pokud jste byli v rizikovém kontaktu s člověkem pozitivně testovaným na onemocnění covid-19. Karanténa je povinná. Pokud nemáte klinické příznaky a 5. až 7. den od rizikového kontaktu absolvujete RT-PCR test s negativním výsledkem, bude karanténa končena po 7 dnech od rizikového kontaktu.

Izolace v Česku je nejméně 14 dní od pozitivního testu dotyčného. Po konzultaci s praktikem může člověk z izolace, pokud tam byl nejméně 14 dní a zároveň poslední tři dny neměl příznaky onemocnění covid-19.

Jirik-ta ( 28. prosince 2021 09:40 )

-Vojtěch: Potřebujeme naočkovat každého, 900 milionů měsíčně budeme platit za vakcíny(ac24)
ČR má 900 milionů korun měsíční závazky za vakcíny. (Foto: Youtube)
Bývalý ministr zdravotnictví Vojtěch doslova uvedl, že potřebujeme naočkovat každého a není se čemu divit proč:
Budou ty vakcíny docházet v následujících měsících. Finanční závazky v tomto směru jsou zhruba 900 milionů korun měsíčně.
--Záznam Poslanecké sněmovny 14.12.2021 (4. schůze)
www.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=V­alUdYH­1E3Y
Začátek v čas 2hodin 42 minut, záznam Poslanecké sněmovny 14. 12. 2021:
--Ale omikron je jako vzduch, je všude. Nelze se před ním schovat, nelze se před ním proočkovat a každý to chytne. (zivotvcesku.cz)
--Epidemiolog Roman Prymula pro ŽivotvČesku.cz na dotaz uvedl, že čtvrtá a další dávky situaci neřeší. "Zatím se tvrdilo, že tři dávky mají účinnost 70 procent. Nekonečné zvyšování dávek problém nevyřeší, protože pokud by nestačily tři dávky, těžko bude stačit čtvrtá, protože tady je problém s tím, že omikron má odlišnou antigenní výbavu
--Plošné povinné očkování zrušíme, lockdown nebude, říká příští ministr zdravotnictví(ac24)
Plošné povinné očkování zrušíme, lockdown nebude, uvedl v rozhovoru budoucí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
------------------
--Novinářka se zeptala Vojtěcha, proč výrobce vakcín nenese odpovědnost. Překvapivá odpověď(ac24)
Novinářka se zeptala bývalého ministra zdravotnictví Vojtěcha, proč výrobce vakcín nenese odpovědnost. Dočkala se překvapivé odpovědi. (Foto: Facebook)
za vakcíny ručí stát a stát jsme my.
http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/1000­017811­82517/­vide­os/516­175291­051995­7/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa