Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Odmítači vakcín se na Slovensku nedostanou ani do nákupáků. Omezení dopadnou i na očkované

Aktualizováno -
18. listopadu 2021
18:27
Autor: ČTK - 
18. listopadu 2021
14:38

Slovenská vláda dnes rozhodla o zpřísnění karanténních omezení hlavně pro neočkované obyvatele, kteří v posledních 180 dnech neprodělali covid-19. Tato skupina lidí nebude moci od příštího týdne navštěvovat například nákupní centra a ani některé typy prodejen. Nová opatření se částečně dotknou i očkovaných, protože se snižuje maximální počet lidí na hromadných akcích. Vyplývá to z vyjádření premiéra Eduarda Hegera. Potvrzení o očkování či test na koronavirus zase budou muset od svých pracovníků vyžadovat zaměstnavatelé. Čtyřčlenná vládní koalice nepostupovala jednotně, ministři za menší liberální stranu Svoboda a solidarita (SaS) opatření nepodpořili kvůli zpřísnění omezení vůči naočkovaným.

Nový protiepidemický systém Hegerův kabinet schválil v reakci na zhoršující se epidemickou situaci v zemi a přetížené nemocnice v souvislosti s náporem pacientů s covidem-19. Podle Hegera, který ještě minulý týden ohlašoval plán na zmírnění omezení pro naočkované proti covidu-19, by přísnější opatření mohla platit tři týdny.

„Děláme to kvůli stabilizaci kritické situace v nemocnicích. Počet hospitalizovaných se blíží k 3000 a 80 procent z nich nejsou očkovaní. Lékaři se musejí rozhodovat, komu pomoci a komu ne. Dnes už je riziko, že nebude možné poskytnout zdravotní péči nejen pro covidové pacienty, ale problém je, že ohroženi jsou i naočkovaní pacienti, plánované operace se odkládají,“ řekl Heger novinářům.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo, že při překročení hranice 3200 hospitalizovaných s covidem.19 bude země na prahu humanitární katastrofy.

Do nákupních center, prodejen a provozoven služeb, které nabízejí věci základní potřeby, se nově dostanou jen ti, kdo jsou očkovaní nebo prodělali covid-19. V regionech s nejhorší epidemickou situací se hromadných akcí bude moci zúčastnit nanejvýš 50 lidí s dokončeným očkováním nebo po prodělání covidu-19, v současnosti je tento limit dvojnásobný. Od příštího týdne budou v nejvyšším stupni epidemického rizika již přes dvě třetiny slovenských okresů. Zpřísní se také režim pro ubytovací zařízení, které už nyní nemohou poskytovat služby turistům v epidemií nejvíce zasažených okresech .

Slovensko v očkování proti covidu-19 výrazněji zaostává za průměrem EU, byť zájem o vakcíny v zemi v posledním období mírně stoupl. „Očkování je jedinou cestou k tomu, abychom s covidem skončili. Vidíme to v zemích, které jsou v očkování výrazně napřed,“ řekl Heger. Nová opatření proti šíření koronaviru zavedly v poslední době i některé jiné země, přísně vůči nenaočkovaným postupuje například Rakousko.

Předseda SaS Richard Sulík, jehož strana nové restrikce slovenské vlády nepodpořila, novinářům řekl, že nevidí smysl ve zpřísnění omezení pro naočkované. Dodal, že z celkového počtu covidových pacientů v nemocnicích tvoří plně naočkovaní jen 20 procent. SAS rovněž tvrdila, že dřívější návrh na zpřísnění omezení počítal s celostátní uzávěrou pro očkované i neočkované.

Opoziční strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho rozhodnutí vlády kritizovala a tvrdila, že se kabinet vydal cestou segregace neočkovaných. Podle strany vládě nejde o zabránění šíření koronaviru, ale o nátlak na lidi, aby se dali očkovat. Opoziční strany na Slovensku očkování proti covidu-19 nepodporují nebo lidi od vakcín odrazují.

Video  Bitka nerouškovaných s policií v Lidlu na Slovensku  - Facebook Jojo Hronkovič
Video se připravuje ...

frantacizek ( 18. listopadu 2021 19:15 )

těm podnikatelům ty krachy ničí životy, jejich rodinám rovněž.. přesto tady stále 310tis jedinců konkrétně u nás nechce na tohle slyšet, že omezují a zasahují už svým jednáním do práv ostatních, ať už těch, kteří se naočkovali a nechtěli, anebo těch, kteří se nenaočkovali a nebezpečí jim žádné nehrozí, protože to zkrátka jejich imunita zvládne..

frantacizek ( 18. listopadu 2021 19:12 )

lékařů, kteří se pak o ně starají už se zbytky sil na těch JIPkách..proto si zároveň myslím, že vlády by měly všude na světě na tuhle skupinu v této fázi a další mocné vlně téhle nekonečné pandemie už zatlačit s povinným očkováním. Už to zkrátka došlo do tohoto bodu po mém soudu..

frantacizek ( 18. listopadu 2021 19:09 )

je filozofickou otázkou, jestli trestat kvůli pár set tisícům rizikových, kteří kašlou na své zdraví, na nebezpečí, které jim s tímhle čínským virem hrozí, nerespektují již plné schválení vakcín a koukají se ještě na to, jak se kvůli nim 98% omezuje a nechává se očkovat (ne můj případ, nechal bych se i tak), nosí roušky všude možně (můj případ, nenosil bych, tady je to už i má oběť), podnikatelé kvůli těmto krachují, omezují podnikání, celkově se zastavily ekonomiky.
Jak už jsem psal - těžko říci, jestli takto ti onkologicky nemocní, cukrovkáři apod, starší lidé licitují i s lékaři o tom, co jim mají v jejich nemoci předepsat jako se společností licitují o tom, zdali se mají nechat očkovat již plně schválenou vakcínou..
já bych tady zkrátka už nehanil ty, kteří se očkovat nechtějí, tuto nemoc už třeba prodělali, získali protilátky a tím i zjistili, že se jich netýká, jako skupinu těch, o kterou se tady hraje, hrozí ji největší nebezpečí a ona na to nechat se očkovat prostě a jednoduše kašle.
Pak je tady ještě pohled lékařů na tyhle, ten by mě zajímal..

ruda43 ( 18. listopadu 2021 16:35 )

Zdá se že patříš mezi ten odpovědnej sajrajt..

Jirik-ta ( 18. listopadu 2021 16:00 )

Záležet bude na očkovaných kolik dávek ještě zvládnou a v jakých intervalech . Důležitý je nepovolit a vakcinovat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa