Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Covidové novinky ode dneška: Kontroly v hospodách i konec testů zdarma pro všechny

Aktualizováno -
1. listopadu 2021
06:28
Autor: kon, ČTK, simao - 
1. listopadu 2021
05:00

Každý den víc a víc nakažených! I kvůli rostoucímu počtu případů covidu platí v Česku od dnešního dne nová opatření. Na co všechno si musíte dát nyní pozor a s čím musíte počítat? Hospodští a restauratéři musí ode dneška kontrolovat doklady o bezinfekčnosti hostů. Rozhodla o tom vláda kvůli rychle stoupajícím počtům lidí nakažených novým typem koronaviru. Pro většinu lidí nenaočkovaných proti covidu-19 to bude znamenat povinnost mít u sebe při návštěvě restaurace potvrzení o negativním testu, jinak by je personál neměl obsloužit. Doba platnosti testů se počínaje dneškem zkracuje na 24 hodin v případě antigenních testů a na tři dny u přesnější PCR metody. Výrazně se také omezuje okruh lidí s nárokem na bezplatný preventivní test na covid.

Dneškem končí úhrada testů z veřejného zdravotního pojištění. Ministerstvo zdravotnictví zdůraznilo, že maximální cena za PCR test je 814 korun a za antigenní 201 korun.

Preventivní testy bude zdravotní pojištění hradit jen dětem a mladistvým do 18 let, lidem plně očkovaným nebo se zahájeným očkováním a také těm, kteří se ze zdravotních důvodů očkovat nemohou. Hrazeny budou dál i testy nařízené lékařem nebo hygieniky.

Pro všechny výše zmíněné skupiny dál hradí pojišťovny jeden preventivní antigenní test týdně a dva PCR testy měsíčně, jsou-li určeny pro volnočasové aktivity.

Ministerstvo také zkrátilo platnost testů. Ode dneška mohou lidé využívat PCR test jen tři dny, antigenní test platí maximálně 24 hodin.

Kontroly v restauracích

Očkování či negativní test jsou vyžadovány třeba v restauraci, kině či na sportovních a kulturních akcích. Odpovědnost padá na hlavu pořadatele a ten musí počítat s častými kontrolami hygienických stanic. V restauracích má bezinfekčnost hostů kontrolovat personál.

O povinnosti personálu restaurací kontrolovat bezinfekčnost hostů rozhodl končící kabinet premiéra Andreje Babiš (ANO) 20. října. Opatření vyvolalo kritiku některých hospodských, podle který stát přenáší odpovědnost za šíření epidemie na majitele a provozovatele gastro služeb. Restrikce podle nich povedou k úbytku hostů a dalšímu poklesu tržeb.

Ke kontrole dokladů o bezinfekčnosti může obsluha restaurací využít aplikaci čTečka pro mobilní telefony. Aplikace je k dispozici pro přístroje s operačními systémy Android a iOS.

Za porušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví hrozí pokuta až tři miliony korun. Kontrolovat jeho dodržování mohou krajské hygienické stanice a policie. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová již na tento týden ohlásila rozsáhlé kontroly. V každém okrese bude v terénu jedna až dvě kontrolní skupiny.

Neočkovaní učitelé s respirátorem a testování žáků

Neočkované žáky v osmi regionech s nejhorší epidemickou situací čeká dnes testování na covid-19. Mělo by se týkat asi 165 000 žáků. Pokud se děti odmítnou testovat a nebudou mít ani doklad o prodělání nemoci v posledním půl roce, budou muset při výuce nosit roušku.

Respirátory musí ode dneška v českých školách mít při výuce nasazeny neočkovaní učitelé. Výjimku mají učitelky a učitelé v mateřských školách a dětských skupinách.

Testování neočkovaných žáků se uskuteční v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. Rozhodující byla data z neděle 17. října. Týdenní přírůstek nových případů covidu byl k tomuto dni v těchto regionech vyšší než 300 na 100 000 obyvatel. Další okresy mohou přibýt do druhého kola testování, které je v plánu za týden.

Žáci, kteří test odmítnou, nebudou moct ve škole cvičit, zpívat budou moci s dvoumetrovým rozestupem a v jídelně budou muset sedět 1,5 metru od ostatních. Výjimku mají děti s psychickou poruchou nebo vážným zdravotním problémem. Testovat se nemusejí žáci, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo mají doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Stejná pravidla platí pro zaměstnance škol.

Ministerstvo školství má rezervu asi tří milionů antigenních testů na covid-19. V základních a středních školách v celé ČR je zhruba 1,4 milionu žáků, testování v osmi vybraných okresech by se mělo týkat asi 12 procent z nich.

Video  Smejkal: Kontroly v hospodách měly být dávno. A testy? Ať lidé začnou být spoluzodpovědní  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

stařec ( 1. listopadu 2021 12:47 )

Kde BLB,tam nebezpečno!! J.W.

stařec ( 1. listopadu 2021 12:46 )

stařec ( 1. listopadu 2021 12:45 )

Nebuď směšný,hospody pojedou dál,a když nedají pokoj otevřeme si svou soukromou a můžou si trhnout!!

risan ( 1. listopadu 2021 12:28 )

já vám nevím, včera jsem navštívil 2 hospody a když jsem se ptal, jestli budou od pondělka požadovat test, tak se mi vysmáli. A já se jim ani nedivím, já bych to taky nedělal. Nemají na to žádné oprávnění.

joanna5 ( 1. listopadu 2021 11:53 )

proc by si lidi meli testy platit??? lidi nic NEZPUSOBILI!! Nejsou povinni nic platit!!! At si to zaplati ti, co toto zpusobili!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa