Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Třetí dávka očkování je tu: Prvním Čechům posílají zvací SMS. A ministři vakcínu chtějí

Aktualizováno -
20. září 2021
14:28
Autor: ČTK, vei, amik - 
20. září 2021
11:14

Téměř 8000 lidí, kteří měli mezi prvními v Česku dokončené očkování proti covidu-19, dnes dostane na svůj mobilní telefon SMS zprávu, že se mohou nechat očkovat třetí dávkou, která má posílit jejich odolnost proti nákaze a vážnému průběhu nemoci. Většinou jsou to zdravotníci nebo senioři, kteří žijí v pobytových zařízeních sociální péče. Do konce září bude mít nárok na další vakcínu asi 40 000 lidí, kteří dostali druhou dávku do konce ledna. Letos se bude moci nechat znovu očkovat více než milion obyvatel. Třetí dávce se nebrání ani ministři Babišovy vlády.

Dříve než po uplynutí osmi měsíců od dokončeného očkování mohou lékaři doporučit třetí dávku některým vážně nemocným, zejména lidem s oslabenou imunitou. Jsou to například lidé po transplantacích orgánů.

Očkování v ČR začalo 27. prosince, mezi prvními dostali vakcínu například premiér Andrej Babiš (67, ANO), tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), někteří ředitelé fakultních nemocnic a další zdravotníci.

Postupně se pak očkovali také senioři nad 80 let a od poloviny ledna i ostatní zdravotníci. Od března se pak mohli hlásit učitelé a všichni nad 70 let, postupně i mladší.Link

„Mám informace, že zájem zejména u těch rizikových skupin existuje. Vycházíme z toho, že lidé v posledních dnech a týdnech kontaktují nemocnice či lékaře a zajímají se o možnost posilující dávky. Jak ten zájem bude silný a velký, to je teď těžké odhadovat,“ řekl k přeočkování v rozhovoru pro Blesk Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Třetí dávku by podle Vojtěcha měli dostat hlavně lidé ve větším riziku jako chronicky nemocní a senioři, dále zdravotníci a sociální pracovníci.

Video  Plošný test školáků se vrátí možná na podzim, připustil Vojtěch. Kolik je nakažených dětí?  - ČTK
Video se připravuje ...

SMS by měl zřejmě dostat i premiér Andrej Babiš. „Pokud uvedl kontakt, tak by ji dostat měl,“ řekl Blesk Zprávám ministr Vojtěch. Babiš dostal první dávku očkování 27. prosince 2020 a druhou druhou 24. ledna. 

Pro třetí dávku si lidé mohou přijít do nemocnic, většina upřednostňuje, když se lidé předem zaregistrují přes internet. Některé budou očkovat třetí dávky už dnes, zejména zájemcům z řad svých zaměstnanců. Aplikovat se budou vakcíny Pfizer nebo Moderna. Očkovat budou také praktičtí lékaři, i tam se ale lidé mají dopředu ohlásit, aby měl lékař vakcínu připravenou. Na podzim odborníci doporučují spojit přeočkování proti covidu-19 s očkováním proti chřipce.

K očkování třetí dávkou se přitom pro Blesk Zprávy vyjádřili i ministři Babišovy vlády, kterým stejně jako premiérovi Babišovi s ohledem na jejich věk Ministerstvo zdravotnictví očkování třetí dávkou doporučuje.

„Až na mě přijde řada, s radostí se očkovat nechám,“ poznamenala ministryně spravedlnosti Marie Benešová (73, za ANO).

„Očkování pokládám za nejlepší způsob, jak se co nejrychleji vrátit k normálnímu životu. Teď je doporučeno, aby lidé v mé věkové kategorii šli na 3. dávku očkování po 8 měsících od ukončení 2. dávky. Tu jsem dostal v červnu. Jakmile tedy přijde můj čas, určitě se očkovat 3.dávkou půjdu,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek (65, ČSSD).

„Pan ministr přistupuje ke třetí dávce stejně jako ke dvěma předchozím: pokud mu to bude praktickým lékařem doporučeno, přeočkovat se třetí dávkou nechá,“ řekl na dotaz Blesku tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý ohledně ministra Miroslava Tomana (61, ČSSD).

V Motole je zájem

Zdravotníci v nemocnicích přitom již dnes začali očkovat třetími dávkami vakcíny právě lidi, kteří už mají osm měsíců od dokončeného očkování. Nejčastěji jde o zdravotníky právě z nemocnic a nejstarší seniory.

Například ve Fakultní nemocnici v Motole se na dnešek přihlásilo k přeočkování 90 zdravotníků. „Na dnešek je u nás ke třetí dávce registrovaných 90 zdravotníků. Kromě nich jsme dosud třetí dávkou očkovali jen 15 pacientů po transplantaci plic,“ řekla ČTK vedoucí PR oddělení Fakultní nemocnice v Motole Ludmila Šimáčková. Podobně už se očkují také pacienti, kteří transplantace orgánů podstoupili v Institutu klinické a experimentální medicíny.

Jirik-ta ( 21. září 2021 19:11 )

jen dotaz? Na vánoce 4-tá dávka bude? chla***u

Jirik-ta ( 21. září 2021 19:08 )

správně, mě je 63 a ještě jsem nebyl a ani nepůjdu avenier-cz

risan ( 20. září 2021 12:17 )

pomoci jo ? rozumíš psanému textu ? máti měla 6 týdnů po aplikaci vážné problémy, a má je dodněs, tak se běž očkovat. a se švédsem ten náš bordel vůbec nesrovnávej, tam po celoiu dobu jakožepandemie neměli žádné zákazy, všechny školy i úřady jely celou dobu na normální provoz.

Stano1963 ( 20. září 2021 11:46 )

čím je člověk starší, tím víc mu může vakcína pomoci. Pokud budeme mít chráněné seniory, tak se nemusíme tolik bát o nemocnice, jenže ani tento úkol vláda nezvládla. Stačí se podívat do Švédska, kde se snažili naočkovat seniory , mají podstatně méně mrtvých a školy úplně zavírat nemuseli

Stano1963 ( 20. září 2021 11:41 )

například Španělsko má naočkováno 79% dospělé populace, lidi nad 60 let navštěvovaly mobilní očkovací týmy ve Španělsku již v létě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa