Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pandemický zákon: Blatný cukl opozici, řeší se ještě odškodné. Rakousko je napřed

Aktualizováno -
17. února 2021
22:00
Autor: Dagmar Machotová, ČTK - 
17. února 2021
17:20

 Vládní a opoziční politické strany budou ve čtvrtek ráno pokračovat v jednání o pandemickém zákonu, zejména pak o problematice odškodňování firem a živnostníků zasažených protikoronavirovými opatřeními. Kompenzace zůstávají v podstatě jediným, ale zásadním sporným bodem. Většinu jiných připomínek koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) vláda akceptovala, řekl novinářům po dnešní schůzce předseda občanských demokratů Petr Fiala. Naopak předseda SPD Tomio Okamura spokojen nebyl, návrhy hnutí podle něj vypořádány nebyly. Před schůzkou lídrů stran se zákonem bude zabývat též několik ministrů. Třeba v sousedním Německu pandemický zákon vůbec nemají.

Stav pandemické pohotovosti by podle návrhů opozice vyhlašovala Sněmovna, zároveň by rozhodovala o jeho případném zrušení, uvedl předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Vláda by zároveň měla mít povinnost každých šest týdnů dolní komoru informovat o uplatňování opatření. Účinnost zákona by podle Michálka měla skončit v únoru 2022, a to i v případě, že by v té době stav pandemické pohotovosti platil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po dnešním jednání poznamenal, že na parlamentní kontrole je mezi vládou a opozicí shoda.

Ministerstvo zdravotnictví podle Michálka přijalo i návrh na rychlejší soudní kontrolu jednotlivých protikoronavirových opatření. Piráti navrhovali, aby se jimi zabýval Nejvyšší správní soud. Piráti a STAN dále apelovali na rychlý začátek testování na covid-19 ve firmách.

Opozice i premiér Andrej Babiš (ANO) uvedli, že shoda zatím není na systému odškodňování. Opozičními návrhy se zabývá ministerstvo financí. Podle šéfa ODS Fialy musí mít podnikatelé právní jistotu náhrady škody, pokud jsou opatřeními postiženi. „Toto je jediná věc, která je pro nás opravdu nepřekročitelná,“ řekl. Podle návrhu koalice Spolu by se od případného nároku na odškodnění nebo náhradu škody ze strany státu odpočítaly všechny kompenzace, které už poškozený podnikatel obdržel.

„V našem návrhu se také skrývá to, že vláda může nařízením specifikovat v jakých podmínkách, v jakém rozsahu budou tyto újmy ze strany státu lidem hrazeny,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pandemický zákon v Rakousku

Podobnou legislativu přijal už loni v březnu i kabinet rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Zákon označený jako „COVID-19 Gesetz“ nastavil pravidla nejen v boji proti šíření koronaviru, ale ukotvil právní rámec pro všechny klíčové oblasti fungování státu za takto mimořádných okolností.

Jedná se o zákony, které se týkají nejen fungování zdravotnictví a regulace volného pohybu osob, ale také civilní služby, zákon o finančním trhu, daňové zákony, školské zákony, zákon o transparentnosti bank, telekomunikační zákon, zákon o zřízení Covid fondu a mnohé další. Obsahuje také novelu tzv. epidemického zákona, která upravuje některé delegace pravomocí vůči správním orgánům.

Video  Vláda o návratu dětí do škol a důležitých zákonech.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Německo pandemický zákon nemá

Boj proti pandemii koronaviru u našeho západního souseda si řídí každá spolková země jednotlivě na úrovni místních vlád. Žádná spolková země však nedisponuje něčím, co by se dalo označit jako pandemický zákon, ale má pravomoc vydávat nařízení proti šíření pandemie. Takový zákon neexistuje ani na úrovni spolkového parlamentu, jak Blesku potvrdila Silke Dierkes z tiskového oddělení německého Bundestagu. 

Na parlamentní úrovni byly a jsou předkládány různé návrhy opatření ke zmírnění následků pandemie covid-19. Nejedná se však o obecný právní rámec, který by se dal aplikovat na další případné epidemie (pandemie), o což nyní usiluje česká vláda. Mezi zákony, které přijal německý parlament kvůli covid-19, patří sada norem, které upravují činnost zdravotního systému, armády a policie, daňové zákony ve smyslu zjemnění následků pandemie covid-19, kompenzace pro podnikatele nebo i v Česku tolik diskutovaný tzv. kurzarbeit.   

denisz ( 17. února 2021 19:13 )

Copak copak, opozice začně konečně konstruktivně
jednat, nejen sprostě hanobit premiéra a vládu ?
Pandemický zákon je ve sněmovně od jara 2020 a
tehdy byl odmítnut. Nyní bude jednat s vládou, která
jej 15.2. opět navrhla s tím, že bude aplikován na další
epidemie. No samozřejmě, pozice návrh zákona kritizuje,
protože je totožný s návrhem exministra Adama Vojtěcha
a to jaksi nelze připustit. Takže, dle Pirátů a STAN je
dprý neurčitý. Jsme zvědaví s čím se tedy vytáhnout
Fiala už má 5 bodu, SPOLU má plán "Za pět dvanáct".
Všichni svorně : "Neschopný mikromanažer Babiš, co
chtěl přehodit zodpovědnost na hejtmany". Takovými
planými výkřika jen podněcují nedůvěru u lidí v politiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa