Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vojtěch pro Blesk: Testy zdarma budou déle, školáky asi znovu prověříme. Co vyšší čísla?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. září 2021
05:00

Žáci a studenti se musí zřejmě připravit na další vlnu testování ve školách. Přijít by mohlo po podzimních prázdninách na konci října. „Zvažujeme nějakou podobnou variantu,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). S žádnými celoplošnými opatřeními proti koronaviru v tuto chvíli prý neuvažuje. Popsal ale také, jak bude probíhat přeočkování třetí dávkou, sms zprávy první lidé dostanou už dnes. Týkat by se mohla i premiéra Andreje Babiše (ANO). A skutečně Vojtěch po volbách nadobro skončí? 

V pondělí má začít rozesílání informativních sms zpráv k možnosti přeočkování proti covid-19. Kolika lidí se to tedy týká? Podle údajů by takových lidí mělo být v tuto chvíli v Česku jen osm.

Ze začátku těch lidí bude málo. Ten systém je nastavený tak, že musejí mít minimálně osm měsíců od dokončeného očkování. Pokud se tedy bavíme o první fázi očkování, tak tam těch lidí, kteří byli očkovaní v lednu, nebo začátkem roku mnoho nebylo. A tak jak bude čas postupovat, tak se počty oslovených lidí budou zvyšovat. Vždy platí to, že od ukončeného očkování musí uběhnout osm měsíců.

Primárně se toto přeočkování týká rizikových skupin. Důrazně doporučujeme třetí dávku těm, kteří mají nějaké zdravotní potíže, lidé s chronickými chorobami, starší šedesáti let, všichni ti, kteří tedy mají predispozici mít těžší průběh covidu, ale i zdravotníci, sociální pracovníci.

Dostane takovou sms zprávu i premiér Andrej Babiš?

Pokud uvedl kontakt, tak by ji dostat měl.

Jak to přeočkování bude tedy probíhat?

Bude to uvedené i v té sms zprávě. Mělo by probíhat ve dvou základních pilířích. Jednak u praktických lékařů, které chceme během podzimu zapojit jak do vakcinací, tak i při přeočkování třetí dávkou. Druhým pilířem pak budou očkovací centra při zdravotnických zařízeních.

Existují odhady, kolik lidí z těch, kteří už očkování mají, budou mít zájem i o třetí vakcínu, která ovšem není nutná?

Nemáme to nijak zmapováno. Ale mám informace, že zájem zejména u těch rizikových skupin existuje. Vycházíme z toho, že lidé v posledních dnech a týdnech kontaktují nemocnice či lékaře a zajímají se o možnost posilující dávky. Jak ten zájem bude silný a velký, to je teď těžké odhadovat.

Jak dlouhá bude čekací doba na tu posilující dávku?

Záleží, zda zájemce využije cestu přes praktického lékaře, kde by neměl čekat v podstatě vůbec. Domluví si termín a přijde. Nebo se může objednat přes registrační systém do očkovacího místa, ale ani tady by neměla být ta lhůta nějak dlouhá. Při tomto přeočkování už ale nějak dny nehrají roli. Samozřejmě odborníci říkají, že minimální čas pro třetí dávku je osm měsíců, ale už nehraje roli, jestli to bude například až po deseti měsících. Nadále budou fungovat i očkovací místa bez registrace, kde budou třetí dávky také k dispozici.

Video  Volební debata - covidová opatření  - Blesk
Video se připravuje ...

Dnes nám začíná třetí týden školního roku. Jak hodnotíte výsledky testování žáků? Některé školy už uzavřely kvůli koronaviru některé třídy?

Šlo o to, abychom zmapovali, jaká je situace po návratu dětí z prázdnin. Je jasné, že se vrátily z různých koutů a šlo nám o to, abychom screeningovým testováním zjistili, jaká ta situace skutečně je. Musím říci, že podle těch dat, která máme k dispozici, není ta situace zásadně nějak špatná. Samozřejmě nějaké záchyty pozitivních případů tam byly, ale ne nějak fatální, že bychom museli mít obavy z masivního šíření podobně, jak tomu bylo v loňském roce v tomto období.

V následujícím týdnu nás čeká v úterý 28. státní svátek, některé školy dávají v pondělí 27. ředitelské volno. Počítáte, že byste v těch následujících dnech opět přistoupili k testování žáků? Právě proto, že se na delší volno mohou rozjet, jak říkáte do různých koutů?

Zvažujeme nějakou podobnou variantu, komunikujeme o tom s hygieniky. Zvažujeme především to, že bychom podobné screeningové testování napříč všemi školami zopakovali. Ještě nemáme přesně termín, ale mělo by to být v průběhu podzimu. Řešíme, že by měla ještě dvě nebo tři kola proběhnout.

Nabízí se například termín po podzimních prázdninách, které jsou na konci října…

Zatím ještě nemáme přesný termín, ale plánujeme, že pokud se ta situace nějak rapidně nezhorší, že bychom museli testovat pravidelně, což se zatím neukazuje, tak že bychom to sceeningové očkování, podobně jako na začátku školního roku provedli, ještě v průběhu podzimu dvakrát, nebo třikrát. Testy k dispozici máme.

Je ale pravdou, že právě doba po podzimních prázdninách by byla jedna z variant. Ale opravdu ten termín zatím stanovený nemáme. Je to na jednání s hlavní hygieničkou paní Svrčinovou a samozřejmě ministerstvem školství, takže ten termín nemohou nějak potvrdit.

Kdy bude jasno?

Chci počkat alespoň do konce září, abychom si řekli, jak se ta situace vyvíjí a podle toho rozhodneme. Bavili jsme se ale o tom, že plošné testování ve školách v tuto chvíli není nutné. Ale během října listopadu bychom to zopakovali.

Čili až po volbách…

Určitě se neřídíme volbami. To bychom nedělali testování ani teď v září, což si myslím, že po prázdninách bylo velmi správné.

Video  Volební debata - covidová opatření  - Blesk
Video se připravuje ...

Tak jak se v posledních dnech zvyšují počty nakažených. Je to převážně v populaci naočkovaných, nebo nenaočkovaných lidí?

Když se podíváme na ty denní přírůstky, tak zhruba 80 % jsou lidé, kteří nejsou naočkováni. Podobná situace je i u pacientů v nemocnicích, což je samozřejmě to, co nás trápí nejvíc. Je jasné, že virus nezmizí a nové pozitivní případy tu budou stále, ale je důležité, jak se infekce projeví v nemocnicích. Naštěstí ta čísla jak pozitivně testovaných, tak hospitalizovaných jsou zhruba na 1/3 toho, co jsme tu měli vloni.

Mělo by kvůli postupnému nárůstu nakažených tedy podle vás přijít opět, alespoň pro neočkované, testování ve firmách a úřadech?

Zatím to určitě není na pořadu dne. Před létem jsme se bavili se zástupci zaměstnavatelů, s ministerstvem průmyslu a obchodu, Hospodářskou komorou i hygieniky, jak případně a jestli eventuálně znovu obnovit testování ve firmách. Kolegové mají za to, že by to mělo smysl při incidenci, která by byla 75 a výš nakažených na 100 tisíc obyvatel. Tam zatím nejsme.

A lokálně by to připadalo v úvahu?

To jsme nikdy nevylučovali v případě, že by k tomu přistoupila konkrétní hygienická stanice. Takže to nemohu vyloučit, ale ta plošná celorepubliková opatření, například testování ve firmách, v tuhle chvíli opravdu na pořadu dne není.

Očekáváte teď někde aktuálně v příštích dnech nějaké lokální opatření?

V tuto chvíli zatím nikoliv. I ten Karlovarský kraj, kde došlo k určitému zhoršení, se začal zklidňovat. Takže zatím nemám žádné informace ani od kolegů z hygien, že by plánovali nějaká lokální opatření. Pokud by se ta situace zhoršovala, tak by k tomu ale samozřejmě připraveni byli.

S koncem prázdnin měly skončit preventivní testy, které jsou především pro neočkované. Vláda ale nakonec své rozhodnutí opět změnila a testování běží dál. Mluvilo se, že by to mělo být jen do konce září. Je to konečná lhůta, nebo by mělo pokračovat dál?

Zatím to bylo prodlouženo na neurčito. Právě z toho důvodu vývoje po létě. Ukázalo se, že tak, jak jsme do jisté míry tušili, že se může situace zhoršovat. Česká republika je ve srovnání s ostatními zeměmi Evropy jednou z nejvíce testujících zemí a myslím, že v tuto chvíli je to ještě dobře. Zatím i s ohledem k vývoji té situace bude to testování nastaveno jako doposud a budeme to vyhodnocovat v průběhu času. V tuto chvíli mluvíme o září, o říjnu, tak abychom nebyli slepí a dokázali popřípadě zachytit další vlnu.

Čili počítáte s tím, že by ještě celý říjen mělo toto testování především pro neočkované a děti pokračovat?

Zatím to tak předpokládáme a pak to vyhodnotíme dál.

Do konce října platí také prominutí DPH pro prodejce respirátorů. Mělo by to zůstat provázané i s dalšími opatřeními? Očekáváte, že se tato lhůta bude ještě prodlužovat?

My toto vždy konzultujeme s ministryní financí (Alena Schillerová za ANO – pozn. redakce) podle toho, jak jsou nastavena opatření. Pokud budou nastavena, že i dál budou muset lidé používat respirátory ve veřejných prostorech, v MHD atd., tak je na místě, aby ta výjimka byla platná. Bude ale záležet na vývoji. Pokud jde o ochranu dýchacích cest, tak je to jedno ze základních opatření, které bude do konce října určitě platit, jak to bude poté, rozhodneme podle aktuálního vývoje.

Video  Plošný test školáků se vrátí možná na podzim, připustil Vojtěch. Kolik je nakažených dětí?  - ČTK
Video se připravuje ...

Pane ministře, v minulých dnech také veřejností cloumala kauza brožury, kterou měly rozesílat zdravotní pojišťovny jako preventivní materiál varující před onkologickým onemocněním. Na zadní straně je také slovo premiéra Andreje Babiše (ANO). Opozice chtěla vydat předběžné opatření o zákazu distribuce onkobrožury. Pojišťovny nakonec rozeslání pozdržely. Byl to vhodný způsob, jak poukázat na tuto problematiku těsně před volbami? Nebylo to zneužití vzhledem k tomu, že premiér mluví o rakovině také často v předvolební kampani?

Z mého pohledu to bylo spíše politicky zneužito. Je to z mého pohledu dobrá věc. Ta brožura vznikala zhruba rok. Obávám se, že řada kolegů, kteří to kritizují, ji ani neviděli, jen kritizují fotografii pana premiéra na zadní straně. To, že tam je ministr zdravotnictví a je tam premiér, pro kterého to není otázka jen před volbami, ale už dlouhodobě téma onkologických onemocnění a prevence prosazuje, nevnímal jsem to jako nějaký předvolební materiál, který by byl srovnatelný s předvolebními letáky. Je to 52 stran s odborným obsahem. Ale chápu, že jsme to asi úplně neodhadli, jak se může taková věc politicky zneužít. Přistoupili jsme proto k tomu, že se její odeslání odloží až po volbách. Stojím si ale za tím, že ta brožura s politikou jako takovou nic společného nemá.

Opravdu jste nepočítali s tím, že by mohl někdo tuto brožuru zpochybnit, jako předvolební materiál hnutí ANO, který zaplatí pojišťovny?

Musím znovu říct, že jsem to tak skutečně nevnímal. Je to brožura, ve které vystupuje 19 odborníků, a dvě krátká slova tam má ministr zdravotnictví a premiér. Konec konců já nikam nekandiduji, tak mi nepřišlo, že by to byl předvolební materiál, ani že by to mohl někdo takto vnímat. Nakonec si ale myslím, že to odložení je na místě.

Sám říkáte, že nikam nekandidujete. Nicméně, kdyby za vámi třeba současný premiér přišel a nabídl vám opět místo ve vládě, odmítl byste ho? Byť se o vás mluví jako o budoucím velvyslanci ve Finsku.

Vůbec to nemám v hlavě. Když jsem se vracel na ministerstvo, tak jsem opakovaně říkal, že mé angažmá v politice končí volbami. Co bude potom, se uvidí, ale v hlavě to v tuto chvíli nemám. Není ale v mém plánu, že bych pokračoval jako ministr zdravotnictví.

Ještě jedno téma minulý týden rezonovalo. Týdeník Reflex přinesl informace o tom, jak vznikala ministerská opatření ohledně covidu. Jan Knytl – vysoce postavený úředník vašeho rezortu - měl podle neoficiální nahrávky vést diskusi s odborníky z čekárny ordinace a také měl tlačit na to, že musí splnit politické zadání například při testování státních zaměstnanců, kteří se vrátí z dovolené.

Ten text je překroucený. Tento konkrétní příklad byl naopak naprosto v pořádku. Byl jsem to já, který řekl, aby návrh posoudila legislativní rada vlády, která řekla, že tak jak byl ten návrh napsán, že to možné prosadit nebylo a stalo se také to, že jsme ten návrh upravili. Což potvrdil také ústavní právník Jan Winter, který je členem této rady. Určitě se nikdy nestalo, že bych já úmyslně prosazoval nějaké takové opatření, které by bylo v rozporu. Opatření musí být samozřejmě v souladu se zákonem, ale chápu, že řada těch opatření, ale to bylo před mým nástupem, byla soudem zrušena.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stano1963 ( 20. září 2021 14:27 )

zdevastované plíce na rentgenech viděli doktoři již v březnu 2020, já jsem je viděl v září 2020, opravdu to byla síla. Část lidí zůstane navždy postižená, nikdy se jim nevrátí výkonnost plic

PetPet ( 20. září 2021 13:56 )

Volný, také píšu rozčílená. Taky brzdí aktualizování stránky, přestane psát a odroluje se okénko.

PetPet ( 20. září 2021 13:53 )

A tak přeji hezký den a nesledujme zprávy.

PetPet ( 20. září 2021 13:50 )

Já se očkovat nedám, můj risk, nevěřím oné vakcíně, žádné. Je to chemie do těla. Manžel se dal po prodělaném covidu očkovat, je mu jen zle... co to udělá s jeho nemocnými ledvinami a srdcem, to čas ukáže. Jenže stejně si ho dál od hospitalizace nikdo nevšímá. Měsíce pospává a motá se.

PetPet ( 20. září 2021 13:44 )

K tomu mohu říct ze zkušenosti 2 kolegyň, naočkovaných a opět s covidem, jedna v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa