Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hasiči, strážníci a policisté se už mohou hlásit na očkování. Hamáček jim vyjednal přednost

Autor: ČTK - 
11. března 2021
20:25

Policisté, hasiči a strážníci se už mohou hlásit na očkování proti koronaviru. Vláda totiž zkraje týdne schválila jejich zařazení na úroveň kritické infrastruktury. Informoval o tom ve čtvrtek Deník N. Na policisty měla podle původního plánu přijít řada až po seniorech ve věku 65-69 či chronických pacientech. Policie nutnost rychlého očkování vysvětluje častým kontaktem s potenciálně nakaženými lidmi v terénu, jen za minulý týden musela poslat do karantény stovky policistů. Brzy by tak podle policejního prezidia mohla být ohrožena akceschopnost policie.

„Ministerstvo vnitra požádalo ministerstvo zdravotnictví o zahájení očkování policie a hasičů a to souhlasilo,“ napsal Deníku N ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Policisté se tak mohou od úterý tohoto týdne hlásit na očkování.

Podle mluvčí policejního prezidia Kateřiny Rendlové jsou prováděná opatření ze strany policie nastavena oproti první vlně pandemie zcela opačně. „Tedy kontakty s občany nebyly minimalizovány, naopak většina policistů se podílí na opatření v přímém kontaktu s občany. S tím se při tvorbě vládní strategie očkování nepočítalo,“ uvedla mluvčí.

Návrh na zahájení očkování tak podle policejního prezidia na začátku týdne schválila Rada vlády pro zdravotní rizika, jejímž předsedou je premiér Andrej Babiš (ANO) a místopředsedou ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Rada podle Rendlové rozhodla o zařazení složek integrovaného záchranného systému do skupiny 1B1 v rámci očkovací strategie.

Ministerstvo zdravotnictví serveru potvrdilo, že rada vlády schválila očkování až pro 26 000 policistů, což je podle Rendlové počet policistů, kteří mohou být nasazeni do opatření v přímém výkonu služby. „Policie začne být očkována v následujících týdnech, a to vždy jen v takovém množství, které nám dovolí dodávky vakcín. Očkováni budou ve zdravotnických zařízeních ministerstva vnitra, nebudou tedy navyšovat fronty občanů, kteří na očkování čekají, nebo je jakkoliv předbíhat,“ sdělila Deníku N mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Dosud dostala vakcínu pouze část policistů, kteří byli součástí kritické infrastruktury. K dnešnímu dni bylo podle Rendlové dohromady očkováno 6473 policistů a 810 dalších zaměstnanců policie. Kolik z nich dostalo vakcínu tento týden, jasné není, uzavírá web.

Michal Snobl ( 12. března 2021 07:43 )

Tak blesku až Chmatáček dokončí jejich očkování,buďte tak hodní a napište po pravdě kolik se jich nechalo očkovat a kolik jich to odmítlo.

krapotkin ( 12. března 2021 01:50 )

Copak nevíš, že je pro Blbáčka důležitěší tlupa vytrénovaných rváčů a vrahů než "nějaký" důchodce ?

paralenka ( 12. března 2021 00:16 )

Doteď nezajistili ani očkování těch 80+ a už zase nahodili "předbíhače". Ten očkovací plán je směšný výplod, kterým se neřídí ani jeho autoři! Kolik lidí zatím umře, než se naočkují školští a policejní (cca 200 000)+ kámoši a jejich kámoši, to si tihle nechutní výrobci policejního státu nepřipouštějí! Prostě potřebují nastolit metody okoukané u příslušníků VB, a jejich realizátory! Jen tak dál, to se ještě bude po ulici válet lidí, na kterých kvůli hadře na hu...ústech vyzkouší své hmaty a chvaty?! Jednou zalehnou ženskou s dítětem brečícím vedle, jindy jejich obecní pomahači tátu, kde taky vyděšené dítě bezmocně naříká, dokonce své metody vyzkoušeli na 13letého kluka! Ostudné a lidsky nepřijatelné! Kéž se všichni ve zdraví těch voleb dožijeme a dáme jim to sežrat!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa