Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covid se šířil světem už o Vánocích 2019: Doktoři v USA po víc než roce mění úmrtní listy

Autor: šamol - 
4. září 2021
18:01

Kdo byla první obět covidu v USA? 78letá babička z Kansasu. S příčinou smrti se však “čachrovalo”. Lovell Brownová zemřela v nemocnici v Providence 9. ledna 2020, rodina na covid ale nebyla upozorněna. Lékař o rok později pozměnil úmrtní list. Pět dalších úmrtí z ledna 2020 bylo dodatečně na úmrtí na covid pozměněno i v Kalifornii, Alabamě, Georgii, Oklahomě a Wisconsinu (Daily Mail)

Totožnost babičky z Kansasu, která je nyní první zaznamenanou smrtí na COVID-19 ve Spojených státech, byla odhalena poté, co její příčina smrti byla v květnu změněna na virus.

Více než rok se věřilo, že první smrtí na COVID-19 v zemi byla Patricia Dowdová, kalifornská žena, která zemřela na virus 6. února 2020. Vyšetřování skupiny Bay Area News Group však ukázalo, že pět úmrtí v lednu 2020 bylo nedávno zařazeno jako související s COVID-19, nejdříve to byla Lovell Brownová z Leavenworthu v Kansasu, která zemřela ve věku 78 let 9. ledna 2020.

Její identita nebyla zveřejněna kvůli zákonům o ochraně osobních údajů pacientů a příbuzní Brownové nebyli upozorněni na změnu v jejím úmrtním listu. Dcera Brownové, Peaches Fosterová, požádala o kopii pozměněného úmrtního listu své matky poté, co byla kontaktována The Mercury News prostřednictvím pohřebního ústavu, který zajišťoval Brownové pohřební služby.

Lékař na jednotce intenzivní péče změnil příčinu smrti Brownové před pouhými třemi měsíci, 12. května, z „akutní cévní mozkové příhody a chronické obstrukční plicní nemoci“ na „pneumonii COVID-19“, informoval server Mercury News.

Není známo, proč tak učinili rok po její smrti. Fosterová se pokusila kontaktovat lékaře, ale bylo jí řečeno, že je zaneprázdněn léčením pacientů s COVID-19. Údajně řekla svému bratrovi, že věří, že jejich matka mohla zemřít na COVID-19 v březnu 2020, protože země vstoupila do uzávěry a případy se rozrostly napříč státy.

Před smrtí se u Brownové projevily příznaky podobné COVID včetně bolestí hlavy, kašle, horečky a bolestí těla. Příznaky začaly už na Vánoce 2019, kdy si stěžovala členům rodiny, že nemůže ochutnat jídlo, které jí přinesli v pečovatelském domě, kde bydlela.

Brownová měla již existující potíže, které mohly potenciálně zvýšit závažnost jejích příznaků. Trpěla cukrovkou a chronickou obstrukční plicní nemocí a před lety trpěla rakovinou plic.

Poté, co začala mít problémy s dýcháním, byla původně převezena do nemocnice Saint John, poté byla převezena na jednotku intenzivní péče v Providence Medical Center v Kansas City, kde zemřela. Deset měsíců po Brownově smrti zahynula na COVID také její sestra a švagr.

Ačkoli je podezření, že se tato nemoc již v USA objevila v prosinci 2019, bez vzorku tkáně nebo krve od Brownové, která byla spálena, není možné potvrdit příčinu její smrti.

Sam Allred, mluvčí nemocnice Providence, pro The Mercury News řekla, že pomohou Fosterové zorientovat se ve změně úmrtního listu její matky a najít důvod, proč k tomu došlo o rok později. „Budeme s ní spolupracovat, abychom se pokusili získat všechny možné odpovědi,“ řekl.

Těchto pět pozměněných úmrtí na COVID-19 v ledenu 2020 v Kalifornii, Oklahomě, Alabamě, Georgii, Wisconsinu a Kansasu změnilo národní vnímání událostí, které se odehrály v počátečních fázích pandemie, kdy byl virus nový a mnoho pacientů bylo špatně diagnostikováno, nebo zůstali doma a přisuzovali příznaky nachlazení.

Podle Centra pro kontrolu nemocí Kalifornie od začátku pandemie zaregistrovala 5450 úmrtí na COVID-19.

Podle kansaského ministerstva zdravotnictví a životního prostředí je ve státě aktuálně 373 171 případů COVID-19 a 12 810 hospitalizací.

Video  Věkový průměr pacientů s těžkým průběhem covid-19 klesá  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

 

nenech ( 5. září 2021 07:14 )

Vypadla mi část textu - měli jsme to v době, kdy ještě o Covidu skoro nikdo nic nevěděl, počátkem ledna.

nenech ( 5. září 2021 07:11 )

Taky jsme to měli(já a hlavně manželka), průjem, teplota, točení hlavy a hlavně naprostá ztráta chuti a čichu. Ten není stoprocentní ještě dneska. A čtyři další měsíce potom dozvuky....Ale samotné onemocnění proběhlo rychle - teplota jen pár hodin v noci, třesavka deset minut....co že nám to bylo,jsme si uvědomili až někdy v dubnu, když se začalo psát o příznacích.
Covidové prsty se objevily až asi za dva měsíce poté....únava přestala po půl roce sportování (kolo, plavání). Ale celkově, kdybychom nebyli zahlcováni zprávami z tisku, tak bychom ani netušili, že jsme měli smrtelnou nemoc ...prostě jsme něco chytli. Bylo to míň protivné než rýma a netrvalo to týden. Ani chřipka nás nenapadla....spíš, že jsme snědli něco, co jsme neměli.
Bylo bezva nebýt vyděšen a nechat tělo, ať si s tím poradí.

ginkognito ( 5. září 2021 06:46 )

My jsme něco podobného chytli v té době od chrchlajícího chlapa v šalině, který říkal druhému, že to nic není, že byli v Itálii lyžovat......... Do týdne jsem myslela, že umřu.

fany22 ( 4. září 2021 20:58 )

Zajímavé. Tohle říkala už spousta lidí. Divná těžká viróza na přelomu roku 2019 a 2020. Taky by mě zajímalo, jak a kdy se to tu vzalo.

Jirik-ta ( 4. září 2021 20:23 )

u nás to vyhlásili až březen 2020, al bylo to tu taky určitě 2019

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa