Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Šílené účty za léčbu covidu: Pacienty v USA může překvapit dluh i přes 20 milionů

Autor: Darina Jíchová - 
30. května 2021
21:34

Američané, kteří se zotavují po prodělaném covidu-19, čelí velkým problémům a ve většině případů nejsou jen zdravotní. Musí totiž platit vysoké účty za léčbu, v některých případech částka za lékařskou péči převyšuje 1 milion dolarů, tedy 20 milionů korun, uvedl list Daily Mail.

Spojené státy jsou nejhůře postiženou zemí, od počátku pandemie se zde covidem-19 nakazilo přes 33 milionů osob a 590 tisíc lidí nákaze podlehlo. Přeživší nemoci se po rekonvalescenci musí vyrovnat s účty, někteří navíc dál bojují s přetrvávajícími symptomy. Pokud nakažený zemře, účty musí zaplatit rodina.

Převoz za milion

Zdravotní pojišťovny tvrdí, že poplatky za léčbu covidu-19 snížily nebo úplně zrušily, ale v mnoha případech je nemocnice stále na pacientech vymáhají. Jedná se o další drtivý a dlouhodobý dopad pandemie v USA. S deníkem The New York Times (NYT) o problematice promluvil Američan, jehož otec podlehl covidu-19 a on nyní musí splácet jeho léčbu. Další lidé se svěřili, že musí hradit letecký převoz, který vyjde až na milion korun.

Vědci mluví o dlouhodobém covidu-19, kdy se pacienti s příznaky nemoci vyrovnávají týdny někdy měsíce po nakažení. Studie určily, že až jeden ze čtyř nakažených skončí jako dlouhodobý covid-19. A čím déle člověk s nemocí bojuje, tím vyšší bývají jeho účty za léčbu. Reportérka NYT Sarah Kliffová mluví o „finanční variantě dlouhodobého covidu“, na léčbu mnohdy padnou celoživotní úspory Američanů.

Účty po otci

Shubham Chandra splácí účty po otci, který po 7 měsíci v nemocnici prohrál bitvu s covidem. Vypadá to, že bude muset zaplatit více než 8,2 milionu korun za otcovu léčbu, informoval NYT. Rebecca Galeová nyní shání peníze, aby za manžela zaplatila letecký převoz do nemocnice, stejně jako Chandrův otec i její muž na koronavirus zemřel. Pojišťovna Galeové s platbou trochu pomohla a z celkové částky přesahující milion korun zaplatila 207 tisíc korun.

S poplatky za léčbu koronaviru bojuje také bioložka na penzi Irena Schulzová, virus jí poškodil sluch a ona teď dluží za naslouchátka 112 tisíc korun. Galeová, která je také v důchodu, zvažuje, že si najde práci. Schulzová se rozhodla, že už nebude vyhledávat pomoct lékařů, aby se vyhnula dalším poplatkům. Zatím neexistuje žádný program úlev, který by mohli Američané topící se v účtech využít.

Byrokratické peklo

Pacienti nebo jejich rodiny se často snaží argument s pojišťovnami o tom, že slíbily snížení či zrušení poplatků spojených s koronavirem. Lidé se ale většinou ztratí v byrokratickém bludišti, musí vyplnit nespočet žádostí, dovolat se na různá oddělení apod. Do záležitosti se vložila také minnesotská demokratka Tina Smithová, senátorce přijde nesmyslné, kolik dokumentů musí žadatelé o úlevu vyplňovat.

Video  Jak nás ohrožují mutace: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa