Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

S covidem umírají stále mladší lidé, průměrný věk se snížil. A černý březen má smutný rekord

Autor: ČTK - 
27. března 2021
16:39

Průměrný věk lidí, kteří zemřeli v souvislosti s covidem-19, je letos o dva roky nižší než u loňských obětí. Mladších než 70 let je pětina z asi 13.000 obětí epidemie, loni to bylo 16 procent ze zhruba 12.000. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Důvodem může být takzvaná britská mutace, která je nebezpečnější, i částečná ochrana osmdesátníků očkováním.

Letošní březen počtem obětí nemoci covid-19 už překonal dosud nejtragičtější loňský listopad. Podle revidovaných údajů ministerstva zdravotnictví tento měsíc zemřelo s koronavirem zatím 4977 lidí, zatímco za celý listopad si epidemie vyžádala 4974 obětí.

Celkem v Česku zemřelo 25 778 lidí s prokázanou nákazou, republika patří v tomto ohledu k nejhůře postiženým zemím

I když epidemie v poslední době zpomaluje, nemocnice zůstávají na hraně svých kapacit, ačkoliv podle statistik počet hospitalizovaných zvolna klesá. Před víkendem bylo v nemocnicích 7858 pacientů s koronavirem, z toho 1845 ve vážném stavu. Končí v nich navíc stále mladší a mladší pacienti.

Průměrný věk úmrtí s covidem je o dva roky nižší než loni

Snižuje se i věk úmrtí lidí s covidem-19. V loňském roce byla polovina zemřelých starších 80 let, další třetina lidé od 70 do 79 let, nad 60 let pak dohromady 95,7 procenta. Podobný byl podíl zemřelých nad 60 let i v necelých prvních třech měsících letošního roku, bylo to 94,8 procenta. Lidí nad 80 bylo mezi zemřelými o sedm procentních bodů méně, o téměř čtyři procentní body víc bylo sedmdesátníků a o tři procentní body víc lidí ve věku 60 až 69 let.

Lékaři z oddělení pečujících o pacienty s covidem-19 upozorňují už zhruba od poloviny února na to, že do nemocnic směřují a v nich i častěji umírají mladší pacienti než dříve. Od začátku března umíralo v průměru víc než 193 lidí denně, v deseti z prvních pětadvaceti březnových dní pak bylo obětí více než 200. Nejvíc zemřelých data o úmrtích, která se ale často později doplňují, hlásí letos z 8. března, kdy to bylo 234 lidí.

Od prosince se v Česku šíří britská mutace koronaviru, v současné době už je jeho převažující formou. Podle studie v časopise British Medical Journal má smrtnost, tedy pravděpodobnost úmrtí při nakažení, o 64 procent vyšší než původní varianta koronaviru. Vážné průběhy nemoci mají častěji než loni mladší a zdravější lidé.

Loni v prvních měsících epidemie byli častými oběťmi koronaviru lidé žijící v lůžkových zařízeních sociální péče. První byl 22. března pětadevadesátiletý muž, který žil v jednom z pražských domovů pro seniory, zemřel v Nemocnici Na Bulovce. Případů nákazy tehdy bylo zhruba 1100.

Zaměstnanci a obyvatelé domovů pro seniory a dalších podobných zařízení byli spolu se zdravotníky mezi prvními, kdo se mohli nechat začátkem letošního roku proti covidu-19 očkovat. Od poloviny listopadu se tamní zaměstnanci pravidelně testovali antigenními testy. Na konci ledna ČTK ředitel ÚZIS Ladislav Dušek řekl, že nákaz tam byly už jen řádově desítky. V polovině března o tom, že se ohniska v těchto zařízeních prakticky nevyskytují, hovořila na výboru sněmovny pro zdravotnictví také pověřená hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Od poloviny ledna se mohou nechat očkovat také lidé starší 80 let, kteří žijí mimo tyto domovy. Podle čtvrtečních dat o očkování dostalo alespoň jednu dávku přes 277.000 z nich, což je téměř 63 procent lidí z této věkové skupiny. U 178.000 z nich bylo očkování ukončeno podáním druhé dávky, proočkováno plně je tak přes 40 procent obyvatel starších 80 let.

Postupně přibývá také očkovaných mezi 70 až 79 let, kteří se mohou registrovat od začátku března. Podle posledních čísel jich má zhruba třetina alespoň jednu dávku.

tabulka počtu úmrtí osob na koronavirus podle věku tabulka počtu úmrtí osob na koronavirus podle věku | čtk

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa