Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pražské nemocnice omezily akutní péči: Je to vážnější než na jaře a chybí personál

Autor: ČTK - 
24. února 2021
17:24

Nemocnice v Praze většinou neakutní péči zastavily už na konci loňského roku. Nyní se snaží kapacity pro pacienty s covidem-19 navyšovat, nová lůžka pro ně vznikají i v jiných odděleních, sdělili jejich mluvčí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v České televizi v úterý řekl, že nemocnice mají v případě kapacitní krize zastavit veškerou péči s výjimkou akutní intenzivní péče. Dopis s tímto doporučením odeslal jejich ředitelům a hejtmanům.

V nemocnicích leží podle dat z úterý více než 6800 lidí s covidem-19, na JIP téměř 1400. Další lidé už sice nemají virus, ale stále potřebují nemocniční péči.

Motol

Podle mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví nemocnice péči, která není akutní, zastavily už v prosinci. „Stále musíme přijímat akutní případy. Onkologie se během pandemie nezastavila vůbec, tam není možné něco odkládat,“ sdělila ČTK mluvčí Motola Pavlína Danková.

Bulovka

Bulovka podle mluvčí Simony Krautové průběžně kapacity navyšuje. Celkově jich má pro pacienty s covidem-19 asi 200, deset nových přibylo v úterý.

Thomayerova nemocnice

„Bohužel současná situace je proti jarní či podzimní koronavirové vlně daleko vážnější a stále více hospitalizujeme covid pozitivní pacienty v těžkém stavu,“ uvedl mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Sulek. Omezit už podle něj nemocnice musela neakutní péči na ORL, revmatologii, rehabilitaci, plicním, geriatrii nebo následné péči. „V současné době se snažíme ještě vytvořit pár JIP lůžek, ale zásadní problém je v tom, že máme nedostatek odborného zdravotnického personálu,“ dodal Sulek.

VFN

Ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze byla zastavena odložitelná péče, omezení se týká všech oddělení, která prováděla invazivní výkony. „Funguje nadále ambulantní péče. Pacienty samozřejmě monitorujeme, a pokud se jejich stav zhorší a potřeba výkonu se stane neodkladnou, tak výkon provedeme,“ sdělila ČTK mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Žádná oddělení se podle ní zatím nezavírají. „Operativně překlápíme na jednotlivých klinikách podle potřeby oddělení do covidového režimu,“ dodala.

Homolka

Nemocnice Na Homolce zastavila péči kromě akutní. „Na všechna oddělení Nemocnice Na Homolce směřují pacienti z celé ČR ke specializované akutní péči především s kardiovaskulárními, neurologicko-neurochirurgickými a závažnými typy nádorových onemocnění," uvedla mluvčí nemocnice Martina Dostálová. O nakažené pečují tamní lékaři na specializovaných odděleních, izolovaná lůžka pro covid pozitivní jsou i na většině oborově specializovaných lůžkových odděleních. Pokud by měla kapacity ještě navýšit, musela by Homolka zavřít další oddělení.

Na Františku

K většímu omezení přistoupila minulý týden Nemocnice Na Františku. „Velmi pečlivě zvažujeme, které operace můžeme o nějaký čas odložit a které nikoliv,“ uvedla mluvčí nemocnice Lucie Krausová. Kromě pacientů s covidem, kterých má nyní nejvíc od začátku pandemie, pečuje i o onkologicky nemocné. Nové lůžkové a personální kapacity pro nakažené nemocnice získala uzavřením například oddělení ortopedie nebo rehabilitace, rozšířeny byly naopak interna a jednotka intenzivní péče.

Ministr Blatný v úterý uvedl, že by se péče mohla v případě kapacitní krize omezit ještě víc. „Budeme rozlišovat mezi pacienty, kteří jsou s covidem, a těmi, kteří jsou na jednotkách intenzivní péče z jiného důvodu. Laicky řečeno: ostatní péče bude na dva až tři týdny pozastavena,“ uvedl.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 25. února 2021 07:46 )

Hřib to zařídí, je přece lékař, poučí svoje asistenty a dá je k dispozici, teď je nepotřebuje

doktormediciny ( 24. února 2021 17:42 )

Clanek je hezky, vypovedni hodnota pro laiky bude nejspis plis minus..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa