Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trojnásobná tragédie: Babička, máma a dcera zemřely na koronavirus! Po Monice (†41) zůstaly tři děti

Autor: rc - 
27. března 2021
08:15

Trojnásobná tragédie postihla rodinu ze slovenské obce Domaniža u Považské Bystrice. Koronavirem se tam nakazila máma, dcera a babička! Ani jedna z nich se už z nemocnice nevrátila. Na Moniku (†41) doma čekaly tři malé děti Nina (3), Majka (10) a Ríša (11). Rodinná tragédie zasáhla celou obec. Starosta pro pozůstalé vyhlásil veřejnou sbírku.

O tři milované přišla rodina ze slovenského města Domaniža. Koronavirem se tam nakazila babička, máma a dcera Monika, která vychovávala tři děti! Koronavirus byl nejdříve zjištěn u mámy a babičky, jejichž stav se neustále zhoršoval a bylo nutné je převézt do nemocnice. „Záchranka nejdříve odvezla do nemocnice Moničinu maminku. Za dva dny volali, že nemoci podlehla. Po dalších třech dnech zemřela babička,“ uvedla pro slovenský deník Plus Jeden Deň Renáta, švagrová jednačtyřicetileté Moniky. Covid-19 byl zjištěn i u Moniky, jejíž stav se začal zhoršovat až na konci nařízené karantény. Poslední den začala ztěžka dýchat, a tak jí rodina zavolala záchranku.

Záchranáři však uvedli, že se nejedná o nic vážného a pokud chce, může zůstat doma. Monika se rozhodla zůstat doma se svým manželem Ivanem a dětmi, ovšem její stav se stále zhoršoval. Začala ztrácet vědomí a přestávala dýchat. Manžel proto znovu zavolal záchranku, která ji převezla do nemocnice. „Na druhý den ráno jim třikrát odešla a museli ji resuscitovat, až nakonec skončila v kómatu,“ popsala dramatické chvíle švagrová Renáta, pro kterou Monika byla nejlepší kamarádka. Monika skončila na ARO. Kvůli restrikcím ohledně pandemie ji rodina nemohla navštěvovat, ovšem podle slov Renáty byly sestřičky ochotné pouštět Monice nahrávky s jejími dětmi, které čekaly doma, až se jejich maminka vrátí. K tomu však už nedošlo. Po třech týdnech v kómatu svůj boj prohrála.

Rodinná tragédie zasáhla celou obec. „Byli to moji blízcí sousedi. Nejmladší z trojice, Monika, pocházela z Domaniže, její manžel, Ivan, zase z Považské Bystrice,“ uvedl starosta obce František Matušík s tím, že manželé před třemi lety adoptovali dva chlapce Ríšu a Majka, o které se s láskou starali, a navíc se jim narodila vlastní dcerka Nina. Ta má pouhé tři roky. Ivan tak zůstal na tři děti sám. Obec se proto rozhodla, že pro rodinu uspořádá veřejnou sbírku a pomůže jí v tíživé situaci. „Ivan zůstal sám na tři děti, dům a vysokou hypotéku, proto mu v této situaci pomůže každé euro. Vím, že v Domaniži pomoc druhému není cizí a že se její obyvatelé umí spojit pro dobrou věc,“ stojí v prohlášení na sociální síti facebook s odkazy na účty, kam lidé mohou přispívat.

Psychoporadna

Máte psychické potíže, se kterými si nevíte rady a nechcete jít v tuto chvíli za specialistou osobně? Bojujete s vyčerpáním, strachy? Máte problémy v rodině s partnerem či dětmi? Nezvládáte současnou nejistotu a sociální izolaci? Tým odborníků nového projektu Psychoporadna Blesku je připraven vám pomoci!

Pište na: psycholog@blesk.cz

nebo na adresu: Blesk, Komunardů 1584/42, Praha 7, 170 00, dopis označte heslem „PSYCHOLOG“

VIDEO: Jak tělo reaguje na virus a je lepší se vyhnout ibuprofenu?

klapa ( 28. března 2021 12:28 )

nezlobte se jaja1973, ale já tedy žádný rozdíl mezi českou a slovenskou diskuzí nevidím....všude se najdou bohužel blbci jak v českých, tak i slovenských řadách a spojovat tohle s vyšší úmrtností je už opravdu hodně za hranou, možná byste se sama měla zamyslet jestli i tohle nejsou jak píšete ,,hlúpe reči"

w.mojko ( 27. března 2021 18:02 )

http­s://ww­w.top­ky.sk­/cl/10­/20853­23/I­van-z-Horneho-Povazia-ostal-sam-na-tri-deti--KORONAVIRUS-mu-vzal-zenu--svokru-i-jej-mamu

sorgedoktor ( 27. března 2021 17:05 )

Neberte to tak zle. Faktem je, ze nejake vlastnosti se dedi, souhrn obsazen v genotypu a fenotypu.Mezi tyto povezme biologicke ukazatele patri i odlonost a da se rict zivotaschopnost..
Hodne clanku evokuje diskuze ve smyslu minus....

jaja1973 ( 27. března 2021 16:49 )

Rozdiel medzi slovenskou a českou diskusiou je,že Slováci majú srdce. Tu sú iba hlúpe reči asi preto máte najviac mŕtvych

verka1 ( 27. března 2021 12:29 )

Lékaři říkají že hodně lidé volaji sanitku do nemocnice až když se jím špatně dýchá a to je prý už pozdě. Kdy tedy máme volat? Praktický lékař vám řekne ležte doma. Po týdnu se vám začne zdravotní stav zhoršovat a v nemocnici už nedokážou vám pomoc.

Zobrazit celou diskusi