Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Očkovací centrum na Vyšehradě se otevírá. Až 1000 lidí denně, vakcínu dostanou nejprve strážníci

Autor: ČTK - 
19. března 2021
09:10

V pražském Kongresovém centru může od pondělí začít ve zkušebním provozu fungovat místo pro očkování proti covidu-19. Městští zastupitelé na čtvrtečním jednání schválili nutnou změnu zřizovací listiny organizace Metropolitní zdravotnický servis, které centrum zastřešuje. V prvním týdnu vakcínu v centru dostanou městští policisté a lidé s poruchami intelektu a jejich ošetřovatelé. Pro očkování lidí ze státního registračního systému se má otevřít začátkem dubna.

Na provozu centra, které už je připraveno, se kromě magistrátu a jeho organizace a Prahou spoluvlastněného Kongresového centra bude podílet také soukromá zdravotnická skupina Medicon. Zajistí zdravotníky, kteří budou očkování provádět. Dále se na projektu podílí Český červený kříž nebo pražští záchranáři. Zastupitelé ve čtvrtek schválili, že město dá na fungování centra 11,3 milionu korun.

Ze začátku bude centrum očkovat 200 lidí denně, jeho plná kapacita při osmihodinovém provozu po celý týden je až 1000 lidí denně. „Flexibilní objem kapacity bude pružně reagovat na aktuální parametry a dodávky očkovacích látek,“ píše se ve schváleném dokumentu. V případě zvýšení provozní doby na 12 hodin denně je možné kapacitu ještě zvýšit.

Lidé přihlášení přes státní rezervační systém zatím ve zkušebním provozu vakcínu nedostanou. Podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) příští týden vakcínu dostanou předem vybrané skupiny, konkrétně městští strážníci a lidé s poruchami intelektu, na které podle radní očkovací systém příliš nemyslí, i když jsou v prioritní skupině. Na očkování mají nárok také jejich opatrovníci. Do plného provozu, kdy se tzv. zvedne závora registračního systému a začnou se očkovat v něm přihlášení lidé, centrum podle nynějšího harmonogramu přejde 6. dubna.

Dodávky vakcíny

Město už má podle středečního vyjádření pražského koordinátora Martina Ježka slíbeno 1100 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech na první týden provozu a domluvené pravidelné dodávky, zatím však jen pro 500 naočkovaných lidí denně. Vakcínu Pfizer/BioNTech, které je nyní nejvíce a kterou chce město v centru používat, distribuuje stát a město s ním musí její dodávky dojednávat. Naopak látky od firem Moderna a AstraZeneca rozděluje přímo město, respektive pražský koordinátor.

V Praze je nyní podle informací magistrátu i s Kongresovým centrem registrováno 45 očkovacích míst s celkovou kapacitou 9000 vakcinací denně. Z toho devět je státních a nacházejí se ve velkých nemocnicích a Státním zdravotním ústavu. Kongresové centrum bude třetím zřizovaným magistrátem, další jsou v poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. Menší místa mohou vzniknout v každém zdravotnickém zařízení, nutná je registrace na magistrátu.

Očkovat mohou i praktičtí lékaři, není však dost vakcíny AstraZeneca, kterou využívají. Stát také plánuje spuštění velkého očkovacího centra v hale O2 universum, podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) má začít fungovat 11. dubna a má mít kapacitu až 10 000 naočkovaných lidí denně.

Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat? Podívejte se na Epicentrum:

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 19. března 2021 12:20 )

efektivnější je očkování u praktických lékařů, protože se nemusí přemisťovat masy lidí a tím zvyšovat riziko nakažení. Praktický lékař má přehled o svých pacientech, v očkovacím centru se změří teplota, lékař se zeptá na stav očkovaného a sestra mu dá vakcínu, to fakt nechápu, bez vyšetření na protilátky jen tak mu picnou vakcínu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa