Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Druhé Velikonoce bez pomlázky? Babiš má pro Čechy nový vzkaz, loni šupal Moniku u vily

Autor: Jaroslav Šimáček - 
19. března 2021
05:01

Schoval se za roh pergoly u vily v Průhonicích, následně vyběhl s dvoumetrovou pomlázkou na svou manželku Moniku. Andrej Babiš (ANO) loni na Velikonoce žádal Čechy, ať nosí roušky, dodržují rozestupy a zůstanou doma. Po roce se blíží Velikonoce opět. A Babiš chystá novou žádost. Nejen zůstat doma, ale opravdu jen s nejbližšími. A pokusit se to ještě vydržet, jak vzkázal premiér Blesk Zprávám. Vzpomenete si, kolikrát už vás takhle Babiš o něco žádal?

Blíží se druhé covidové Velikonoce. Velký pátek nás čeká přesně za dva týdny, 2. dubna, Velikonoční pondělí pak 5. dubna. A vláda má jasno v tom, že ani na Velikonoce se neobejdeme bez přísných opatření. Doufá přitom, že i během Velikonoc bude nadále v Česku nouzový stav, který momentálně končí 28. března - vláda však požádá Sněmovnu o jeho prodloužení.

Přísná opatření v Česku přitom mají za cíl omezení mobility a kontaktů - a to i v rámci širších rodin. Rozvolnění by dle vládních představitelů mohlo přijít až po Velikonocích. 

Rozvolní vláda po Velikonocích, nebo ne?

Zda tomu tak skutečně bude, nechtěl však ve čtvrtek večer ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) slibovat. Rozvolní se po Velikonocích? „Ze zkušenosti, kterou mám, vám mohu říct, že slibovat nechci určitě nic, ale je to záměr,“ uvedl stručně.

Stávající opatření, jež zahrnují i lockdown Čechů v okresech, který bude pokračovat i po 21. březnu, mají platit i přes Velikonoce. Uvolněny byly pouze volnočasové aktivity mimo území obcí. Na chatu mimo okres, kde člověk bydlí, se však nadále vydat nesmí.

Premiér Andrej Babiš (ANO) přitom před rokem Čechy v souvislosti s Velikonocemi žádal, ať zůstanou doma, v rodinném kruhu. A na pomlázku nechodí ani ke svým babičkám. Jenže i letos to vypadá, že Češi s pomlázkou ostrouhají.

Babiš bude i letos žádat Čechy: Buďte doma s nejbližší rodinou

I pro letošní rok si přitom Babiš připravil novou žádost, jak potvrdil Blesk Zprávám.

„Letos budu před Velikonocemi určitě zase žádat Čechy, aby byli hlavně doma jen s nejbližší rodinou. Doufám, že už budu žádat naposledy. Díky lockdownu čísla nakažených klesají. Sice pomaleji, než bych si přál, ale klesají a my si ten trend, který se nám podařilo nastavit, nesmíme pokazit,“ uvedl Babiš.

„Nesmíme spustit další vlnu, tak jako se to děje v některých zemích v Evropě. Nesmíme opět zahltit nemocnice, naši zdravotníci už jsou často na hraně svých sil. Světlo na konci tunelu je zároveň blízko. V dubnu dorazí do ČR přes dva miliony vakcín a v květnu a červnu ještě víc,“ pokračuje pro Blesk Zprávy Babiš a svou pozornost tak směruje především k očkování a následujícím dvěma měsícům.

„Prosím, pojďme to společně ještě vydržet,“ vzkázal Babiš Čechům před druhými covidovými Velikonocemi. Jeho slova se přitom v lecčems nápadně podobají tomu, o co žádal Čechy loni. Situace s pandemií se za rok v Česku proměnila, ale ne ve všem.

Návrat do minulosti: Co předcházelo 1. Velikonocům s covidem

Již Velikonoce 2020 nebyly zdaleka takové, jaké je známe z dřívějších dob před pandemií koronaviru. Před rokem vláda zavedla povinné roušky, rozestupy či speciální nákupní hodiny pro seniory.

Češi šili roušky jak diví, 20. března 2020 pak do Česka přiletělo do Prahy první letadlo z Číny s nákladem 1,1 milionu respirátorů a dalším zdravotnickým materiálem, které na letišti vítal jak Babiš, tak vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Uzavřely se české hranice, děti zakusily distanční výuku. A 22. března 2020 tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) ohledně rozvolnění řekl v Partii na Primě: „Cílíme na tu dobu po Velikonocích, je třeba připravit všechny občany na to, že Velikonoce asi nebudou tak, jak byly vždy každý rok z hlediska navštěvování příbuzných apod. Bude to ještě doba, kdy budeme muset držet ta omezení tak, jak jsou nastavena.“

Tehdejší čísla z 22. března - tedy něco málo přes 1000 nakažených a 74 hospitalizovaných - budila obavy. O rok později Česko hlásí 1 439 019 potvrzených případů od začátku pandemie a 8910 lidí v nemocnicích. A do Česka spolu s respirátory přilétají z Číny covidové testy pro školáky.

Babiš prosil loni: Buďte doma

Velikonoce 2020 přišly od pátku 10. dubna do pondělí 13. dubna. Ve čtvrtek 9. dubna Babiš v projevu potvrzoval, že tyhle Velikonoce budou zkrátka jiné. A žádal občany, aby vládě pomohli. Nouzový stav byl tehdy vyhlášen až do 30. dubna.

„Opravdu děláme, co můžeme. Proto bych vás rád všechny znovu vyzval, abyste ještě vydrželi. Musíme! Vstupujeme teď do klíčové fáze, kdy u nás situace kulminuje a rozhoduje se o dalším vývoji. A proto chci říct tu nejdůležitější věc. Je nesmírně důležité, abyste i o Velikonocích dodržovali pravidla. Ideální je zůstat doma. Vím, že bude pěkně. Přesto ale prosím. Prosím vás všechny. Buďte doma,“ apeloval na Čechy.

„Užívejte si jen nejbližší kruh rodiny, dodržujte platná pravidla. Noste roušky a dodržujte rozestupy. Zkrátka, chovejte se odpovědně! Je to nesmírně důležité pro nás pro všechny a pro celou zemi. Nenavštěvujte příbuzné. Nebuďte v uzavřených prostorech s mnoha lidmi. Je to opravdu nebezpečné, protože nemoc covid-19 může být infekční, i když nemáte příznaky. Nechoďte po městě nebo vesnici na koledu. Žádné hloučky nikde, u výdejních okének, na návsích nebo na náměstích. Žádné kolující panáky! Vyvarujte se i koledy u babičky,“ dodával Babiš.

Video  9. duben 2020: Babiš v projevu o zrušení velikonočních tradic  - Česká televize
Video se připravuje ...

Aby šel sám příkladem, natočil Babiš následně i video z pomlázky, kterak překvapil a vyšupal v Průhonicích na zahradě manželku Moniku. Demonstrativně dvoumetrovou pomlázkou, aby upozornil na nutné dvoumetrové rozestupy.

Že dělají, „co mohou“, ujišťují vládní představitelé i nyní. Tvrdí to i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který se na začátku týdne v Lidovém domě nechal slyšet: „Já vás chci ujistit, že nikoho z nás ta opatření nebaví. Já bych také jel rád za svými příbuznými na návštěvu, ale neudělám to, protože mám obavy o jejich zdraví.“

Vláda nicméně aspoň loni před prodlouženým velikonočním volnem otevřela hobbymarkety, aby přiznala, že nekoncepční krok měl lidi udržet na jejich chatách a chalupách u zahradničení.

Video  Babiš si na Velikonoce počíhal na manželku Moniku: S rouškou a velkou pomlázkou  - Youtube / Hnutí ANO
Video se připravuje ...

Druhé covidové Velikonoce bez pomlázky

Letošní Velikonoce se bez pomlázky budou muset obejít také. Hamáček po středečním jednání krizového štábu naznačil, že by se situace mohla zlepšovat až tak v polovině dubna.

„Hlavní snahou musí být ty JIPky vyprázdnit. Pokud neklesne obsazenost JIPek minimálně na polovinu, asi není možné nijak zásadně ta opatření měnit. A to samé se týká počtu hospitalizovaných, ten počet musí klesnout pod polovičku, k nějakým těm 3 tisícům,“ míní Hamáček.

Pokud se podíváme na ty křivky, na ty modely, které máme k dispozici, tak k zásadnímu poklesu nebo k dosažení cílů dochází tak koncem první půlky dubna. To by bylo po těch Velikonocích. A pak, pokud půjde všechno dobře, by měla být šance na rozvolnění,“ dodal Hamáček k dalšímu výhledu.

I ministr zdravotnictví Blatný přitom míní, že např. první školáci (1. a 2. třídy) by se do škol na prezenční výuku mohly vrátit ve druhé půlce dubna.

Termín však sdělit nechce. „Školy jsou trvale prioritou. Umím si představit, že je to něco, co je na dohled v řádu nějakého měsíce, ale ani tady nechci žádný termín udávat,“ uvedl ve čtvrtek.

Válek: Nečekáme mejdan na Velký pátek

Že budou nějaká opatření nutná i o letošních Velikonocích, s tím přitom souhlasí i člen opozičního Anticovid týmu, poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09). I v opozici totiž pamatují na loňské Vánoce, kdy se rozvolnilo, aby se od začátku roku Česko potýkalo s novou vlnou.

„Principiálně by byla tragédie, kdyby nastalo to, co bylo kolem Vánoc – že se řeklo, dobře, jsou tady vánoční svátky, udělejte si antigenní test a jeďte za příbuznými a odstartoval se problém. I když jsou Velikonoce největší křesťanský svátek a už o jedny Velikonoce jsme kvůli covidu přišli, tak rozhodně není možné, aby se na Zelený čtvrtek řeklo: a konec. A Velký pátek byl jeden velký mejdan, všichni všechny potkávali a v pondělí šli na pomlázku. To asi tak není,“ souhlasí Válek v reakci pro Blesk Zprávy.

„Ale není důvod další tři týdny utahovat šrouby tak, jak to bylo teď ty tři týdny. Situace na JIPkách a v nemocnicích se sice nezlepšuje, ale to ani nešlo čekat, že by se zlepšovala, protože ten doběh tady je, ale jinak se ty parametry – incidence a počet pozitivních testů – zlepšují,“ dodal v momentě, kdy argumentoval pro zrušení okresního lockdownu.

UFO1 ( 28. března 2021 07:06 )

Tyhle hrůza fotky podruhé??

manunu ( 21. března 2021 07:50 )

Uljanova: Ty jsi, ale popleta, Babiše bych nikdy nechválila.

manunu ( 21. března 2021 07:48 )

Uljanova: Asi špatně vidíš, v mé reakci je dislike.

Martin32 ( 20. března 2021 10:03 )

Prý možná poslední nouzový stav to mě rozesmálo. Beztak mu to zase nebude pasovat a budou další klasika.

Valentyna ( 20. března 2021 00:17 )

Koho zajima kde vyslehal ten usatej hnusak tu sboji devku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa