Nutnost očkovat staré obyvatele Prahy, kteří žijí v domovech pro seniory, se na pražském magistrátu skloňovala již na přelomu roku. 11. ledna 2021 se plány přetavily ve skutečnost. Posádka obytného vozu v ten den z Městské polikliniky Praha vyrazila nejprve na Bulovku, kde jí byly poskytnuty vakcíny proti covid-19, aby je následně mohla začít rozvážet po domovech pro seniory.

„Tento automobil doplní kapacity zdravotníků v domovech pro seniory a v dalších pobytových zařízení, kde nemají dostatek zdravotnického personálu, aby aplikovali vakcínu,“ sdělila k tomu radní hl. m. pro oblast sociální a zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě).

Podle ní v těchto zařízeních žije zhruba čtyři tisíce seniorů, které je takto potřeba naočkovat. Vůz, v němž aktuálně budou jezdit řidič, lékař a dvě sestry či medici, by měl být schopen „splnit svou misi“ do konce týdne. Mobilní tým bude jezdit od jedné instituce k druhé 12 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Co za týden?

Nabíledni je tak otázka, zda mobilní tým s nástupem nedělní půlnoci přestane vyjíždět, nebo se jeho služby začnou týkat jiných institucí. Johnová je v tomto směru optimistická. Město by rádo služby týmu dobrovolníků, který zřídila Městská poliklinika Praha a Český červený kříž (ČČK), využívalo i nadále.

Video
Video se připravuje ...

První výjezd mobilního očkovacího týmu do pražských domovů pro seniory. David Zima

„Už v minulém týdnu jsme začali jednat o tom, jak zabezpečit očkování pro seniory starší 80ti let, kteří žijí ve vlastním prostředí doma,“ připustila radní. Magistrát už tuto otázku projednává s několika městskými částmi.

Jednat by se podle radní mělo o zhruba 60 tisíc seniorů v daném věkovém limitu, kteří v Praze žijí. „Počítáme s tím, že tato služba bude pokračovat. Nejsem nyní schopná říci, jak a pro koho, ale určitě bude zaměřená na ohrožené skupiny,“ dodala.

Obytný vůz s lednicí

Klíčovou součástí mobilního týmu je nejen personál a vůz, ale také speciální lednice, která převáží vakcíny. „Tu je zapotřebí uchovávat v konstantní teplotě 2 – 8 °C,“ podotkl pro Blesk.cz velitel ústředního krizového týmu ČČK Richard Smejkal. „V této teplotě může být vakcína uchovávána pět dnů, aby se dala vůbec použít.“

Částečné vysvobození

Podle radní, která dlouhodobě upozorňuje na to, aby během pandemie nebyly zpřetrhány sociální vazby právě se seniory, kteří nějaký ten lidský styk potřebují, je to pro ně do jisté míry vysvobození. Nejen z hlediska případných zdravotních obtíží, jelikož se jedná o nejrizikovější skupinu, ale také i právě pro zachování sociálních kontaktů.

„Senioři se nemohou potkávat se svými blízkými, nemohou dělat společenské aktivity,“ uvádí k tomu Johnová. Díky očkování by se jejich životy však mohly o trochu více přiblížit „normálu“. Obdobně může hovořit i personál, který se rovněž z obavy o nakažení nemocí musí mít v rámci svého volného času na pozoru.

Problematická distribuce

Že se přitom podařilo zřídit mobilní tým, který vakcíny může rozvážet a který je v případě nutnosti schopen očkovat i ve vozu, lze považovat za určitý div. Vakcíny totiž stát distribuuje nikoliv Praze jako městu, ale do pražských nemocnic, odkud si je Praha musí vyžádat. Z čehož je trošku rozčarovaný ředitel Městské polikliniky David Doležil, jenž je zároveň krajským koordinátorem pro očkování.

Město je ve svízelné situaci, protože vakcíny, které dochází pro Prahu, dochází do fakultních nemocnic. Praha má obtížnou situaci ovlivnit a řídit rozdělení vakcín. V zásadě suplujeme stát,“ uvedl pro Blesk.cz. ředitel mimo jiné neopomněl dodat, že je výhledově v plánu, aby poliklinika zřídila vlastní očkovací centrum. Ta stávající se zatím nachází při pražských velkých nemocnicích.

Fotogalerie
47 fotografií