Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vakcína AstraZeneca je bezpečná, potvrdila unijní léková agentura. Češi jí věřit nepřestali

Aktualizováno -
18. března 2021
21:20
Autor: ČTK - 
18. března 2021
18:00

Vakcína firmy AstraZeneca je bezpečná a její používání nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. Uvedla to dnes Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), která zkoumala možné vedlejší účinky látky, kvůli nimž několik zemí dočasně přestalo vakcínu používat. Přínos tohoto preparátu proti covidu-19 podle EMA stále převyšuje možná rizika. Zcela vyloučit spojitost mezi vakcínou a několika výjimečnými případy obtíží zatím nelze a jejich zkoumání bude pokračovat, dodala agentura. Země jako Německo, Itálie či Francie se tak k očkování vrátí. 

Experti z výboru pro rizika EMA vyloučili problémy s kvalitou šarží vakcín dočasně stažených v unijních zemích.

Výbor dospěl také k závěru, že vakcína není spojena s celkovým zvýšením rizika vzniku tromboembolie nebo krevních sraženin,“ sdělila šéfka EMA Emer Cookeová.

Očkování v uplynulých dnech pozastavila zhruba polovina zemí Evropské unie včetně Německa, Francie či Itálie, které čekaly na stanovisko agentury. Česko patří k zemím, které vakcínu používat nepřestaly. Zmíněné státy se nyní k očkování vrátí.

V očkování tímto preparátem bude od pátku pokračovat i nejlidnatější země EU, Německo, oznámil dnes večer jeho ministr zdravotnictví Jens Spahn. Nicméně nově bude vakcinaci provázet upozornění na možné vedlejší účinky. V Německu se objevilo 13 nahlášených případů mozkové žilní trombózy u lidí, kteří vakcínu dostali, tři z nich zemřeli. Proto vláda její používání minulý týden pozastavila. Spahn dnes tento postup hájil, stát je podle něj povinen postupovat vůči lidem, kteří se nechávají naočkovat, s mimořádnou svědomitostí.

Itálie začne očkovat zase zítra, tedy v pátek. Během příštího týdne se vakcína od AstraZeneky vrátí také od očkovacího programu v Nizozemsku. V pondělí s ní začnou opět očkovat i v Portugalsku. Španělská ministryně zdravotnictví Carolina Dariasová dnes oznámila, že obnoví očkování vakcínou od firmy AstraZeneca ve středu. Švédsko prý ještě několik dní počká.

Proces schvalování vakcín Proces schvalování vakcín | Web MZČR

„Je to bezpečná a účinná vakcína,“ prohlásila Cookeová. „Pokud jde o mě, nechala bych se očkovat hned zítra,“ dodala. EMA si je podle ní vědoma, že na její rozhodnutí čekalo množství států. Například španělská vláda uvedla, že by ještě dnes večer mohla země rozhodnout o obnovení očkování.

Agentura nicméně připustila, že definitivně vyloučit spojitost zdravotních problémů s vakcínou umožní až další zkoumání. Předsedkyně expertního výboru EMA Sabine Strausová uvedla, že ačkoli obecně je výskyt trombózy u lidí očkovaných vakcínou britsko-švédské firmy nižší než u neočkovaných, nadprůměrně se problémy po očkování objevily u mladých žen. Ani u nich však není jasné, zda může být mezi vakcínou a obtížemi přímá spojitost.

Agentura dodala, že doporučuje výrobci doplnit informace o hlášených případech mezi doprovodné instrukce k vakcíně.

EMA doporučila používání vakcíny koncem ledna po takzvaném průběžném hodnocení. Podobně jako u ostatních schválených očkovacích látek proto musí výrobce průběžně v dalších letech dodávat nová data umožňující podrobnější hodnocení její efektivity. Podle Cookeové nebyly zmíněné vedlejší účinky mezi nežádoucími následky, které byly zjištěny při testování vakcíny.

Základní fakta o vakcíně:

Švédsko-britská farmaceutická firma AstraZeneca vyvinula vakcínu loni ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Vakcína je jedním ze čtyř preparátů, které byly schváleny pro užití v EU. Zbylé jsou od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a nejnověji Johnson & Johnson. Vakcína AstraZeneca je rekombinantní očkovací látkou, vyrobena je na základě viru, který způsobuje nachlazení u šimpanzů. Podává se ve dvou dávkách, mezi jejich aplikacemi by měl být odstup 28 dní. Skladuje se při teplotách dva až osm stupňů Celsia, kdy má roční trvanlivost.

Klinické testy prokázaly, že vakcína má účinnost kolem 70 procent. Při testech vyšlo najevo, že pokud byla dobrovolníkům podána nejprve jen poloviční dávka a po měsíci pak celá dávka, účinnost očkovacího preparátu dosáhla 90 procent. Zatím však chybí dostatek dat k tomu, aby mohlo být s jistotou potvrzeno, že takové dávkování vakcíny její účinnost zvyšuje.

zkzkz ( 20. března 2021 19:57 )

Ha ha ha ha

krtek. ( 20. března 2021 15:52 )

věří jí možná tak jeden konkrétní Slovák , ale patrně to bude otázka ceny, jedna dávka stoji kolem stovky ,naproti tomu Moderna vyjde na stovek téměř sedm

Jirik-ta ( 19. března 2021 11:46 )

abaron ( 19. března 2021 09:18 )

...už sú všetci sfanatizovaní ako za Adolfka=TOTAL vymyté šedé bunky!!...
...takže bacha keď Vás pre šťastie okaká vtáčik= môže to byť nový zmutovaný druh=letiaci covid.face to face..infekce

abaron ( 19. března 2021 09:12 )

...keď boli vedľajšie účinky pri očkovaní proti chrípke...tak ich to vôbec netrápilo ako dráma...teraz všetko zvaľujú na covid... stále tu máme aids,rakovinu a iné

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa