Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řecko a Chorvatsko už líčí na Čechy. Připravte se na náhodné ověření testů i známky bezpečí

Autor: Jakub Veinlich - 
18. března 2021
05:02

Řecko i Chorvatsko se chytaní na turisty včetně Čechů. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) byl dojednávat podmínky pro dovolenkáře u Jadranu. Lidé by měli v Chorvatsku poznat bezpečnou provozovnu podle speciální státní známky. Není ale jasné, zda při vstupu do země bude potřeba PCR test, nebo postačí testy antigenní. Řekové budou podle Petříčka zohledňovat očkování. Postačí tu i rychlé antigenní testy. 

„Pro Chorvatsko je pro turismus velmi důležitým odvětvím a čeští turisté jsou zde vnímáni velmi pozitivně,“ je přesvědčený šéf České diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), který je tu právě na dvoudenní pracovní cestě.

„Víme, že Češi k nám chtějí cestovat,“ je přesvědčená mistryně  cestovního ruchu a sportu Chorvatska Nikolin Brnjac. Chorvaté proto vítají, že i letos budou jezdit z Česka na pobřeží Jadranu vlaky a to nejen do Rijeky, ale také do Splitu, což minsitryně označila za „skvělou zprávu“.

Svého vrcholu dosáhlo oblíbené letovisko v roce 2018. Tehdy ho navštívilo rekordních 18,5 milionů turistů. Čechů bylo 5,4 milionů. Vloni u Jadranu zariskovali, otevřeli se i přes pandemii koronaviru po celém světě turistům a ukázalo se, že sázka vyšla.

Oproti roku 2019 sice přijelo do země jen asi 65 % českých turistů, ale i tak jich bylo od ledna do září 511 tisíc. Každoročně kvůli tomu posiluje svou službu také česká policie, která v hlavní turistické sezóně v zemi působí.

„Chorvatsko počítá s tím, že bude předcházet možným epidemiologickým rizikům, chce zajistit jak bezpečnost svým obyvatelům, tak především přijíždějícím turistům,“ řekl Blesk Zprávám ministr Petříček přímo od Jadranu.

Pro bezpečnou dovolenou připravují Chorvati projekt  Stay Safe in Croatia - v překladu Chorvatsko, vaše bezpečná destinace. 

Video  Chorvatsko přišlo s projektem ohledně bezpečnosti svých turistů.  - Safe Stay in Croatia
Video se připravuje ...

Projekt je spojený také s jakousi „státní známkou“, kterou bude označena každá provozovna, splňující přísná protipandemická pravidla. Do programu se podle ministryně cestovního ruchu a sportu Chorvatska Nikoliny Brnjac přihlásilo už na 10 tisíc podniků - od hotelů, pře kavárny, až po muzea nebo památky a restaurace.  Kdo nebude opatření dodržovat o známku a tedy označení bezpečné místo přijde. 

„Všichni návštěvníci navíc budou moci všechny zapojené subjekty hodnotit. Zároveň Chorvotska spustít také informační kampaň, jak strávit dovolenou v zemi bezpečně,“ představili Chorvaté Petříčkovy plány na nadcházející sezónu. 

I letos budou muset turisté dodržovat nastavená opatření. Tedy zřejmě včetně nošení roušek či respirátorů. Aktuální pravidla pro různé sektory - ať už turismus, obchody a další slibuje Chorvatsko pravidelně aktualizovat na webových stránkách

„Turisté se budou muset nechat testovat,“ dozvěděl se Petříček v Chorvatsku. „Stále se ale řeší, zda to bude jen pomocí PCR testů nebo se umožní testování i antigenními sadami,“  dodal šéf české diplomacie. Podle chorvatské ministryně budou v zemi také zřízena testovací místa. 

Lidé v cestovním ruchu navíc budou v Chorvatsku ve třetí vlně očkování, která by měla v zemi začít v dubnu. 

Video  Chorvatsko po 1. vlně pandemii koronaviru: Pláže volné, polojasno a mizící obavy  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jestli bude stačit přicestovat do Chorvatska s výsledky testu, nebo je budou muset turisté podstoupit až na místě, zatím není jasné. „Lze ale očekávat že Chorvatsko bude vyžadovat testy při příjezdu do země. Řeší se jen, zda to bude muset být PCR, nebo postačí antigenní,“ dodal k vyjednávání podmínek pro Blesk Zprávy Petříček. 

Řecko bude testování náhodně ověřovat

Na turisty se připravuje také Řecko. Sezóna by tu měla začít 14. května. Vše se bude ale odvíjet od situace s koronavirem ve zbytku zemí. Ministr turistiky Charis Theocharis mluvil o podmínkách turistické sezóny před pár dny na mezinárodním veletrhu cestovího ruchu v Berlíně. 

„V případě Řecka zatím máme obecné základní hygienická opatření, která mají platit pro turistickou sezónu,“ přiblížil řecké podmínky pro české dovolenkáře. Do země by měli mít umožněn cestující, kteří splní jednu ze tří podmínek. „Buď jsou testováni, nebo prokáží dostatenčnou imunitu v důsledku už prodělaného onemocnění covid -19, nebo předloží negativní test na covid-19,“ doplnil Petříček. 

Stejně jako v minulém roce se musí turisté připravit na náhodné přetestování při vstupu do země. „Chtějí k tomu podle našich informací inteligentní výběr, který umožňuje vyšší prevenci, než jiné systémy,“ upřesnil Petříček. 

Narozdíl od loňské sezóny ale letos Řekům postačí rychlé antigenní testy, nebudou tedy trvat na PCR metodě. 

„Řecko už navíc avizovalo, že bude zohledňovat očkování při příjezdu do země,“ doplnil Petříček v den, kdy navíc šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová představila zelený digitální covid pas, který má ulehčit cestování. 

Video  Epicentrum - Marek Petráš  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

panda82 ( 18. března 2021 10:17 )

Ano zavřete okresy, jeďte k moři, prodlužte si pobyty a potom honem šupky dupky pro podporu na sociálku, no to je systém, že by se jeden p o s r a l, ale co můžeme od těch hlav makových čekat, dnes bude radit Soukup s Kalouskem, ten se vzdal funkcí, ale pro Soukupa dobrý partner,

panda82 ( 18. března 2021 10:14 )

jen je nechte, ať se bojí

Michal Snobl ( 18. března 2021 07:03 )

Ať si ty dovoleny tam strčí do ar---chu.

user ( 18. března 2021 06:21 )

Je to tak, že před návratem musíte mít negativní PCR test, jednak jeho cena je různá, ale běžně stojí kolem 100$,navic když jste positivni musíte všichni z rodiny na 14 dní do karantény a zaplatit si to sami, tj cca 50$ v Egyptě, ale třeba na Maledivach je to 150$ osoba/den. Pojištění existuje, ale jsou to další náklady.

user ( 18. března 2021 05:43 )

EU je tímto rozhodnutím zcela zodpovědná se další tisíce mrtvých s Covidem, zkrachovalych podnikatelů a nevzdelanych dětech. Jen proto, aby se Řecko, Španělsko a Chorvatsko napakovalo na turistech, pustí se volné cestování a pohyb osob. Každý stát na světě si prošel tolika vlnami Covidu, kolik udělal rozvolneni. A pro ty co skutečně musí k moři, věřte, že v Řecku skutečně do nemocnice nechcete.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa