Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Letní dovolenkování usnadní covid pas: Výhody čekají očkované i testované

Aktualizováno -
17. března 2021
16:37
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
17. března 2021
14:42

 Usnadnit lidem v Evropské unii cestování a pomoci strádajícímu turistickému ruchu má jednotný „covidový pas“, jehož parametry dnes navrhla Evropská komise. Jednodušší cesty přes hranice, které komplikuje pandemie, by s ním měli od léta mít lidé očkovaní, s negativním testem či protilátkami proti covidu-19. V příštích měsících se ovšem na přesné podobě pasů budou muset shodnout členské státy, které se dosud nesjednotily například ani na vzájemném uznávání testů. Téma pasů s novináři následně detailně rozebrali místopředseda Evropské komise pro interinstitucionální vztahy a strategický výhled Maroš Šefčovič a europoslanec Michal Wieziek, člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test, a přítomnost protilátek v těle, tedy potvrzení o prodělání covidu-19. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny lidi stejné.

„Naším hlavním cílem bylo připravit uživatelsky jednoduchý, nediskriminační a bezpečný nástroj, který plně zajistí ochranu dat,“ uvedla místopředsedkyně EK Věra Jourová. Pas má obsahovat pouze jméno, datum narození, datum vydání a údaje o očkování – typ a šarže očkovací látky, testu či prodělání nemoci. Data budou zaznamenána v angličtině a úředním jazyku země, která pas vydala. Úřady zemí budou mít povinnost jej vydávat zdarma. Další součástí bude unikátní QR kód, který se při kontrolách naskenuje, čímž se kontroly urychlí.

Šefčovič návrh považuje za „mimořádně klíčový okamžik a krok k otevření evropské ekonomiky“. Certifikáty mají ulehčit cestování, oba slovenští politici připomněli, jak složité je cestování v současné situaci. To by „covidové pasy“ měly změnit. Šefčovič  se následně obrátil na Česko i Slovensko a řekl, že je před oběma státy náročná úloha, a to vybrat gestora, který bude zodpovídat za tvorbu a vydávání certifikátů. Velký důklad bude podle něj kladen na vzájemnou kompatibilitu mezi členskými státy i ochranu osobních dat.

Zásadní debata se v komisi vedla o tom, zda umožnit zemím uznávat vakcíny, které zatím v EU nejsou autorizované, jako je ruský Sputnik V. Na to tlačí zejména Maďarsko, které již začalo ruskou látkou očkovat, ve skladu ji má i Slovensko a o jejím nákupu debatují politici také v Česku. Podle dnešního návrhu budou muset všechny země uznávat pouze očkovací látky schválené v unii, „členské státy se ale budou moci rozhodnout, zda navíc akceptovat i jiné vakcíny“.

Výhody pasu

Unijní exekutiva zdůraznila, že certifikát nebude diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí nechat očkovat. Zároveň nemá být omezen ani pohyb těch, kteří pas vlastnit nebudou. Wieziek nicméně popsal výhody, které pasy přinesou, hlavně pokud se při kontrole „rozsvítí na zeleno“. Pokud by například nositel certifikátu dorazil do země EU, která vyhlásila povinnost karantény, musel by daný stát vysvětlit, proč do ní poslal i člověka se „zeleným“ pasem, tedy potvrzením, že nepředstavuje žádné epidemické riziko.

Certifikát má existovat v digitální i papírové podobě. Aby jej lidé mohli začít používat před letní turistickou sezónou, musí jej schválit členské země a Evropský parlament. Přestože má podporu většiny zemí jižní a střední Evropy včetně Česka, očekávají se mezi státy dlouhé diskuse o konkrétních podrobnostech osvědčení.

Státy se například více než půl roku neúspěšně dohadují o vzájemném uznávaní testů. Pro úspěšné zavedení pasu se také budou muset sjednotit na tom, jak dlouho po očkování či po prodělání nemoci považovat lidi za imunní. Blesk Zprávy například zajímalo, zda budou „covidové pasy“ platit i mimo území EU.

Covid pasem i mimo EU?

„Taková je naše ambice a jednáme s klíčovými partnery, stejně tak jednáme se Světovou zdravotnickou organizací nebo Mezinárodní asociací leteckých dopravců. Bude velký zájem o to, aby byla co největší kompatibilita, a myslím si, že takový zájem bude oboustranný i od ostatních globálních partnerů,“ uvedl Šefčovič.

V rámci cestování a vakcín, které nemají schválení EMA, politici dodali, že se nedá předpokládat, že Evropská unie schválí všechny vakcíny, které existují. Wieziek připomněl, že před pandemií probíhal velký pohyb mezi EU a dalšími zeměmi jako Rusko, Čína, Indie nebo USA. Podle něj v otázce těchto vakcín půjde nejen o postoje EU jako celku, ale i přístupu jednotlivých států.

Lídři unijních zemí po únorové videokonferenci hovořili o tom, že by se na detailech certifikátu chtěli dohodnout do tří měsíců. Rychlou snahu ke shodě dává najevo také velká část europoslanců.

„Jednotný dokument o očkování, imunitě nebo negativním testu je šance, jak pomoci nejen ekonomice, ale i přeshraničním pracovníkům a rodinám žijícím na obou stranách hranice. Jednostranná opatření přijímaná 27 státy nejsou v schengenu řešením,“ prohlásil dnes český europoslanec Stanislav Polčák z nejsilnější lidovecké skupiny v EP, který chce usilovat o co nejrychlejší schválení dokumentu. Řada zemí už dala najevo, že v případě neúspěchu návrhu společného řešení zavedou osvědčení vlastní.

Celounijní pas podporují i zákonodárci dalších stran, z nichž někteří upozorňují na jeho možné budoucí využití ke vstupu na kulturní či sportovní akce. „V tom směru se přikláním k tomu, aby o jeho dalším využití rozhodoval každý stát samostatně. Určil kam a za jakých podmínek lze pas využít, zhodnotil všechna rizika,“ uvedla místopředsedkyně EP Dita Charanzová z liberální frakce.

Platnost pasů

Podle komise by pas měl platit pouze dočasně do chvíle, kdy Světová zdravotnická organizace vyhlásí konec covidové pandemie. Ševčovič upozornil ale na to, že takové pasy bude možné využít i v budoucnosti, v případě že by se například pandemie vrátila a bylo by nutné přeočkování.

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 17. března 2021 23:16 )

Myslím že to dokrejou ASTROU - teď když 20 zemí pozastavilo, tak třeba naši kl-uci udělaji kšeft. Uvidíme

Jirik-ta ( 17. března 2021 17:40 )

Spousta lidí bude ráda až zruší lockdown a budou moci zase provozovat svoje živnosti. Jestli po tom všem ještě nějaké mají. A ne že pojedou na dovolenou. Takhle jim akorát houpne tlak.

Jirik-ta ( 17. března 2021 17:25 )

Mě by stačilo kdybych se mohl projet na kole po okrese, mohl si nakoupit třeba i v roušce a nemusel se očkovat( leda modernou) Jó kluci.

ferrys ( 17. března 2021 17:04 )

A zaveďte zase zpátky RVHP pod kuratelou Kremlu a kontrolou jejich tanků,že.A místo eura můžete potají zase zavést tzv. "směnitelný rubl".Pěkně děkuji, nemám už zájem o žádné kádrování a posudky ohledně zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa