Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Praze lze očkovat až 15 tisíc dávek denně. Pořád ale není dost vakcín. Nejvíc váznou dodávky AstraZenecy

Autor: ČTK - 
17. března 2021
19:11

V metropoli je nyní registrováno 45 míst pro očkování proti covidu-19 s celkovou kapacitou asi 9 000 vakcinací denně. Dalších 700 denně jsou schopné naočkovat mobilní týmy a nejméně 6 000 praktičtí lékaři. Na dnešním jednání magistrátního zdravotnického výboru to řekl pražský koordinátor očkování Martin Ježek. Problematická podle něj nyní není kapacita míst, ale stále dodávky vakcín.

Praha podle své strategie rozděluje mezi menší očkovací místa látku Moderna, AstraZeneca míří k praktickým lékařům. Vakcína Pfizer/BioNTech je distribuována do státních očkovacích center ve velkých nemocnicích, takže její dodávky nejdou přímo městu a koordinátor si je musí v případě potřeby vyjednat se státem nebo některým z center.

Zároveň je to právě látka Pfizer/BioNTech, u které jsou podle koordinátora dodávky ustálené, předem naplánované a jejich objem se zvyšuje. Už teď je podle něj plán na dubnové dodávky, kdy má do metropole dorazit asi 41 000 dávek. Z toho přes 9 000 má jít do rezervních zásob určených pro operativní rozdělování do krajů.

Pokud jde o Modernu, od pátku do soboty podle Ježka přivezla distribuční firma Avenier do metropole 6 500 dávek a příští týden je naplánována dodávka dalších 9 800 této látky. „Moderna putuje pouze a jenom do očkovacích center na území hlavního města nezřizovaných státem,“ řekl koordinátor. Dodal však, že pokud se dodávka nezvýší, bude možná nutné začít i menší očkovací místa zásobovat Pfizerem. „Na měsíc duben zatím není ani odhad, v jakém množství Moderna přijde,“ sdělil Ježek.

V dubnu by měla dorazit nová vakcína

Dodal, že nejhorší situace je s dodávkami AstraZenecy, na což si stěžují i praktičtí lékaři, kteří by rádi více očkovali. Město podle koordinátora nyní dostalo 800 dávek, na závěr týdne je avizováno dalších 1 100 a příští týden stejný počet. „To je významně ponížené množství oproti původním předpokladům,“ řekl Ježek. Dodal, že v polovině dubna by měly dorazit první dodávky nově registrované vakcíny Johnson & Johnson, která bude stejně jako AstraZeneca rozdělována praktikům.

Nové očkovací místo 

Praha plánuje v pondělí zkušebně spustit nové velké očkovací místo v Kongresovém centru, pro které již Ježek podle svých slov se státem vyjednal vakcínu Pfizer/BioNTech. Zatím se v něm budou vakcinovat magistrátem vybrané skupiny, lidé ze státního rezervačního systému by se měli na Vyšehradě začít očkovat 6. dubna. Město provozuje také očkovací místa v Městské poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech.

Kromě toho v metropoli funguje devět státních očkovacích center primárně ve velkých nemocnicích a další desítky menších míst. To může vzniknout v každém zdravotnickém zařízení, nutná je jeho registrace na magistrátu. Stát také plánuje spuštění velkého očkovacího centra v hale O2 universum, podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) má začít fungovat 11. dubna a má mít kapacitu až 10 000 naočkovaných lidí denně.

Covid_19 ( 17. března 2021 21:59 )

ve Švýcarsku spouští továrnu, tak jí snad bude brzy víc

Jirik-ta ( 17. března 2021 19:39 )

Jedině MODERNA

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa