Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vakcína Johnson & Johnson může i do zemí s mutacemi, tvrdí WHO. Do Česka dorazí v dubnu

Autor: ČTK, sova - 
17. března 2021
14:35

Expertní komise Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučila vakcínu proti covidu-19 od farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (J&J) i pro použití v zemích, kde kolují nebezpečné mutace koronaviru SARS-CoV-2. Po středečním jednání „strategické poradní skupiny pro imunizaci“ o tom informovala agentura AFP.

WHO panel svolala poté, co minulý týden v návaznosti na stejný krok Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) zařadila výrobek J&J mezi covidové vakcíny schválené pro nouzové použití. Uvedla, že „bohatá“ data z rozsáhlých klinických testů svědčí o účinnosti vakcíny i u starších lidí.

Komise specialistů na vakcinaci nyní podle AFP usoudila, že látka může být přínosem i pro země, které se potýkají se šířením nakažlivějších mutací koronaviru. „V zemích, kde je přenos mutací zvýšený, a v zemích, u nichž aktuálně disponujeme údaji o použití této vakcíny na kontrolu těchto mutací, ji doporučujeme používat,“ uvedl předseda poradního orgánu Alejandro Cravioto.

Test v USA ukázal účinnost 72 procent

Očkovací látka J&J se minulý týden stala čtvrtou vakcínou proti covidu-19, která dostala zelenou pro použití v Evropské unii. Je ovšem první, u níž stačí podat jednu dávku pro dosažení plné ochrany před nemocí z koronaviru. Klinický test ve Spojených státech ukázal účinnost na úrovni 72 procent.

V dubnu by se měl přípravek dostat i do České republiky, vláda pro příští měsíc počítá s doručením 185 000 dávek. Zatím do ČR dorazilo na 1,3 milionu dávek tří různých dvoudávkových vakcín.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa