Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Podcast: Brazilská noční můra? Česko je na tom hůř, říká český vodák ze São Paula

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
18. března 2021
05:00

Světová média plní zprávy o kolabujícím zdravotnickém systému v Brazílii, počty nakažených nemocí covid-19 jsou aktuálně od začátku pandemie nejvyšší. Podle českého podnikatele a sportovce žijícího v São Paulu, Víta Vaníčka, je ale situace v karnevalové zemi srovnatelná s evropskými státy. Jak Brazilci bojují s pandemií, kdo je ve společnosti nejvíce zasažen a proč se Vaníčkovi v jihoamerické zemi líbí, řekl v Blesk Podcast.

Za poslední týden hlásily oficiální brazilské statistiky průměrně přes 65 tisíc nakažených denně. Někteří místní doktoři aktuální stav označují jako horor, na tak silnou vlnu prý nebyli zdravotníci nachystaní. Podle Víta Vaníčka ale situace není zas tak vážná, jak informují západní média.

„Trošku mě mrzí to, že spousta lidí vidí ta čísla a tvrdí, že tady je to peklo na zemi, ale zapomene, že v Brazílii žije 220 milionů obyvatel. Pokud se podíváme na ta celková čísla Brazílie a porovnáme to na milion obyvatel, tak není zdaleka tak nahoře, jak si všichni myslí. Situace je podobně vážná jako v celé Evropě, ale není to tak katastrofické, jak to vypadá podle čísel,“ shrnuje aktuální dění v jihoamerickém státě Vaníček.

Na přepočet obyvatel bylo za celou dobu v zemi karnevalů asi třikrát méně případů než v České republice. „Brazílie má asi 53 tisíc případů na milion obyvatel, Česko 130 tisíc,“ vysvětluje, proč je na tom Česko z hlediska statistik hůř. Nabízí se také otázka, zda jsou statistiky jihoamerické země přesné a zda má Brazílie dostatek kvalitních a dostupných testů PCR. Podle Vaníčka jich bylo zoufale málo na jaře, kdy byly „luxusem“. Nyní jsou prý bez problémů k sehnání.

Rána pro střední třídu

Brazílie, stejně jako ostatní státy, své obyvatele očkuje. V pondělí 15. 3. dostaly obě dávky přibližně 3 miliony lidí. Podobně jako všechny státy světa, i Brazílie zavádí různá opatření, aby se koronavirus nešířil. Jenže o jejich podobě na rozdíl od Česka rozhodují správní oblasti: „Guvernéři jednotlivých států nějaká opatření vyhlásí a jednotlivé země jsou povinné je sledovat. Municipality mohou ještě tato opatření zpřísnit, pokud vidí, že kolabuje zdravotnický systém. Musím říct, že místní vlády jsou výrazně zodpovědnější, než je centrální vláda prezidenta Jaira Bolsonara. Snaží se něco dělat, omezovat aglomerace lidí a jejich pohyb. Nesetkává se to ale s takovým ohlasem jako loni, všichni jsou unavení a chtějí, aby to skončilo. Začínají mít i existenční problémy, několik měsíců to každý přežije, ale nikdo asi nečekal, že bude muset mít roční úspory,“ popisuje náladu ve společnosti podnikatel.

Nejhůře podle něj dolehla ekonomická krize v důsledku pandemie na střední sociální vrstvy. Nejchudší lidé totiž dostávali už od jara finanční podporu, která jim k existenci vystačí. „Horší na tom je střední třída. Člověk, který za předloňský fiskální rok vydělával dostatečnou částku, ze které se dalo žít, ale teď přišel o příjmy, tak kvůli svému tehdejšímu platu nedosáhne na žádnou finanční podporu od brazilské vlády. Myslím si, že střední brazilská třída je velmi zasažená. Spousta lidí o práci přišla, ne všichni mohli přejít na home office. Je to zase podobné jako v Česku,“ neodpustil si další paralelu s tuzemskem Vít Vaníček.

Proč Vít Vaníček zůstává v Brazílii již 20 let, jací jsou Brazilci vodáci a proč během posledního roku stoupl zájem o vodácké sporty, prozradil Čech ze São Paula v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Brazilská noční můra? Česko je na tom hůř, říká český vodák ze São Paula. - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa