Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Kvůli odpůrcům roušek nasadí plexisklo: Kuriózní opatření po „flákanci“ ve Sněmovně

Autor: Jakub Veinlich - 
11. března 2021
13:12

Poslance bez roušek oddělí ve Sněmovně nakonec přeci jen ochranné plexisklo. Nezařazení Lubomír Volný a Marian Bojko odmítají i přes vládní nařízení a výtky kolegů, kteří je nejednou označili za sobce a ohrožení okolí, chodit v jednacím sále s respirátorem. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) chce proto ochránit alespoň ostatní politiky. Ochranné sklo přitom původně odmítali povolit v historické budově památkáři. Kvůli nenošení roušek mezi poslanci prověřuje oba politiky také hygiena.

„Vymysleli jsme to tak, že nebude pevně ukotveno a bude chránit především poslance okolo. Bude to ochrana těch, kteří sedí za nimi a vedle nich,“ popsal chystanou úpravu historického jednacího sálu Sněmovny Blesk Zprávám její předseda Radek Vondráček.

Za sklem tak nebudou sedět poslanci Volný a Bojko, ale kolegové, kteří sedí v jejich bezprostřední blízkosti. „Doufám, že se to nikdo nebude snažit odstraňovat, kdybychom to dali jim, tak nevím, co by dělali.“

Poslance bez roušky Lubomíra Volného a Mariana Bojka má ve Sněmovně oddělit ochranné plexisklo. Poslance bez roušky Lubomíra Volného a Mariana Bojka má ve Sněmovně oddělit ochranné plexisklo. | Blesk Zprávy

Ochranné plexisklo chtěl ve Sněmovně kvůli rebelujícím poslancům v minulých týdnech, proti ale byli památkáři. „Je to mobilní, není to trvalý zásah, takže tím pádem je to možné,“ vysvětlil nové řešení situace Vondráček.

Až dosud jsou poslanci ve Sněmovně bez nějakého omezení, běžně vystupují bez roušky a respirátoru, i když nové nařízení vlády zrušilo výjimku z této povinnosti i pro ústavní činitele. Po každém vystoupení tak musí řečniště vydezinfikovat sněmovní služba. „Na tom se nic nemění, v tom budeme pokračovat,“ upřesnil Vondráček s tím, že v tomto případě vedení Sněmovny jiné řešení nenašlo.

Pandemický zákon ve Sněmovně: Po poslanci Volném museli vydezinfikovat řečnický pultík (18. 2. 2021). Pandemický zákon ve Sněmovně: Po poslanci Volném museli vydezinfikovat řečnický pultík (18. 2. 2021). | Reprofoto ČT

Ochranné plexisklo by se tak mohlo kolem míst obou poslanců objevit v posledním jednacím týdnu březnové schůze, plánovaném od 23. do 26. března. Dnes dopoledne Volný a Bojko v sále přítomni nebyli. Tento týden bude Sněmovna jednat ještě v pátek, příští týden je vyhrazen pro schůze výborů.

V tomto variabilním týdnu budou poslanci pravděpodobně řešit také potyčku ve Sněmovně, kdy si poslanec Volný nechal líbit, že mu řídící schůze Tomáš Hanzel z ČSSD v lednu vypnul mikrofon. Volný se proto domáhal slova přímo u jeho mikrofonu. „Já jako volený zástupce lidu mám právo se vyjádřit. Jestli tady půjdeš, dostaneš flákanec! Jasné?“ vyhrožoval do mikrofonu místopředsedy Sněmovny Volný dalšímu sociálnímu demokratovi Ondřeji Veselému, který běžel Hanzelovi na pomoc.

Video  Rvačka ve Sněmovně kvůli rouškám: Poslanec Volný se vrhl na předsednický pultík! Pěsti létaly.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Bitku už řešil mandátový a imunitní výbor. Volný dostal pokutu jednoho měsíčního platu – tedy ve výši 90 800 korun.

„Pokud rozhodnutí bude jakékoli jiné než zprošťující, tak ho respektovat určitě nebudu a odvolám se k celému plénu Sněmovny,“ avizoval Volný dopředu.

„Samotný ,flákanec' budeme řešit asi ve variabilním týdnu, protože pan Volný se odvolal k plénu, takže to zařadíme jako bod a najdeme pro to místo v těchto dnech,“ dodal Vondráček pro Blesk Zprávy.

Video  Volný odmítl před výborem nasadit roušku. Poslanci řešili jeho potyčku.  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

ivalen ( 11. března 2021 19:52 )

Přesně tak, bez roušky nepustit do budovy a za každou takovou absenci x % z platu. Pokud plexik objednali, dát ho "rebelům" k úhradě, proč to máme platit z kasy?

e.lesanova ( 11. března 2021 17:50 )

Tak celá sněmovna je krátká na to, aby si poradila se dvěma omezenci nerespektujícími nařízení ?? Tak to jsou naše zákony hodně bezzubé.. .Pokud někoho nakazí, bude se to řešit jak??? Jsou to politici a měli by nést politickou odpovědnost, tedy max. postih a vypráskat ze Sněmovny...své mindráky ať si Volný léčí na chudácích, co je ždíme ve svých domech, 200kg "tělocvikář"

Michal Snobl ( 11. března 2021 16:49 )

Ať všechny do vlády testují každý den. Jen ať se jim pracovní doba protáhne a testovat pouze ráno kdo se nedostaví včas hned propustit. Občané tam lajdáky jako Kokese, Chmatáčka, Hurvajse ne-chtě-jí. Ovara také propustit na hodinu za nenošení róóšky na veřejnosti.

frantacizek ( 11. března 2021 14:53 )

toho poslance Volného by hlavně neměli pouštět k internetu, pouze za dohledu rodičů. Pokud už nedejbože zemřeli, pak ho odpojit bez náhrady

verka1 ( 11. března 2021 14:39 )

Nepouštět do sněmovny, ať sedí doma na zadku a komunikuje přes Skype 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa