Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

ČT trápí moderátoři v karanténě: Železný vysílá z obýváku, Řezníček zmizel z obrazovky

Autor: Jakub Veinlich - 
11. března 2021
05:20

Českou televizi stále obchází covid. Poté, co musely v minulých týdnech do karantény celé redakce pořadů 168 hodin nebo Reportérů ČT, musí řešit pandemii také v redakci zpravodajství. Událostmi provádí nově vždy jen jeden moderátor, Události, komentáře pak spolumoderuje Jakub Železný z „domácího studia“.

Pozornému divákovi zpravodajství České televize to nemohlo uniknout. Vedení redakce rozdělilo moderátory. Na vině je podle informací Blesk Zpráv koronavirus. Zatímco v pátek i v sobotu minulý týden provázely Událostmi ještě tradičně dvě moderátorky - Marcela Augustová a Linda Bartošová, v neděli už přišla první změna.

Na moderování už zůstala Marcela Augustová sama. „Moderátoři jsou nově rozdělení,“ řekl Blesk Zprávám zdroj blízký redakci zpravodajství ČT. Samotná moderátorka provedla Událostmi diváky také v dalších dnech nového týdne. V pondělí měla službu Linda Bartošová, v úterý opět Marcela Augustová.

Železný v obýváku na pohovce

Ještě markantněji je vidět změna v nasazování moderátorů při zhlédnutí večerní relace Události, komentáře. Ve čtvrtek byli ještě společně ve studiu Michal Kubal a Linda Bartošová. V pátek provedly pořadem moderátorky Markéta Augustová a Linda Bartošová.

V pondělí ale redakce zpravodajství přistoupila k viditelné změně. „Moderátoři se teď nějaký čas nesmějí kvůli nákaze covidu potkávat,“ tvrdí zdroj z ČT. Událostmi, komentáři tak sice provedla moderátorská dvojice, ale ve studiu byla jen Marcela Augustová.

„Dobrý večer, začínají Události, komentáře,“ začala tradičně ve 22 hodin vysílání. „Na dálku dnes s Jakubem Železným,“ pokračovala Augustová a vítala tak svého moderátorského kolegu, který tou dobou seděl před kamerou ve svém obýváku.

„A ve studiu s Marcelou Augustovou - dnes tedy netradičně, napůl z domácího prostředí. Ale koneckonců z domácího prostředí se teď odehrává leccos. Třeba výuka, ta bude také dnešním prvním tématem,“ připojil se z domácího studia Železný - tentokrát ne v saku, ale ve svetru, pod nímž měl košili s kravatou. Na stole měl mimo záběr evidentně také počítač, do kterého chvílemi „pošilhával“, aby se držel scénáře.

„Není to poprvé, na podzim to úspěšně zkusila Marcela Augustová, pro mě je to premiéra. Část Událostí, komentářů dnes vysíláme technologií LiveU z domácího prostředí. Snažíme se jít s dobou, jít příkladem a dělat věci správně. Díky kolegům, díky nimž to jde,“ komentoval Železný na twitteru změnu prostředí.

Podobně vysílal Železný z obýváku Události, komentáře také v úterý. Jen parťačka ve studiu se mu vyměnila. „Dobrý večer, začínají Události, komentáře. Dnes s Jakubem Železným z domácího studia,“ zahájila moderátorka úterní relaci. „A ze studia číslo 6 s Lindou Bartošovou,“ přidal na úvod z pohovky v obýváku Železný.

S předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), Markem Výborným (KDU-ČSL) a Markem Bendou (ODS) řešil na dálku průběh projednávání nového volebního zákona.

Za sebou měl Železný jako dekoraci státní vlaječku. Loni v březnu moderátor vysvětloval dětem v pořadu ČT UčíTelka, jak se vlajka správně kreslí, při výročí České republiky měl na svém twitteru dokonce několik naučných videí, kde upozorňoval, jak se vlajka správně vyvěšuje, případně jaké má mít rozměry.

Ve středu večer se pak situace opakovala - Železný doma, ve studiu Marcela Augustová.

Kolegové zmizeli úplně

Na obrazovce se zatím od minulého týdne do úterý neobjevili v Událostech nebo Událostech, komentářích moderátoři Michal Kubal, Martin Řezníček ani nová posila týmu Jana Peroutková. A z domácího prostředí vysílá také šéf vědecké redakce, moderátor a také odborník na problematiku koronaviru Daniel Stach.

Právě Stach, Kubal a Řezníček přitom prvního března společně provázeli vysíláním k ročnímu výročí pandemie koronaviru v Česku.

Video  Nora Fridrichová: Spolužáci ze základky mi zničili záda.  - Adam Balažovič/BPŽ
Video se připravuje ...

Problémy kvůli koronaviru neřeší redakce Událostí za poslední rok poprvé. Škatulata muselo vedení udělat také loni na podzim. „Jeden z moderátorů Událostí pokrývá v USA volby, další je v karanténě,“ vysvětlila tehdejší škatulata ČT na svém twitterovém účtu.

Tehdy tým Událostí zatím jen dočasně doplnily moderátorky Linda Bartošová a Jana Peroutková. Dnes už jsou ale pevnou posilou mezi moderátory, z televize totiž překvapivě odešla na konci roku po 16 letech Daniela Písařovicová. Ještě před ní opustila tým Událostí moderátorka Světlana Witowská.

Karanténa i v dalších redakcích ČT

Covid-19 ale v minulosti měnil dokonce celé vysílání České televize. Na konci listopadu totiž skončil v karanténě celý tým pořadu 168 hodin, vedený Norou Fridrichovou.

Video  Blesk Podcast: Remundová hraje mámu s velkým M, říká scenárista Kukaček.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Omlouváme se všem, kteří se chtěli vidět v Malostranských korekcích,“ přidala glosu ČT na twitteru. Místo 168 hodin tehdy televize odvysílala detektivku.

Na konci února skončila v karanténě také celá redakce investigativního pořadu Reportéři ČT. Její šéf a moderátor relace byl totiž pozitivní na covid-19.

„Tak dlouho jsem tomu unikal, až jsem neunikl. Páteční test mi vyšel pozitivně. Redakce je v karanténě, pondělní Reportéry nebudeme vysílat,“ prozradil sám na twitteru. Tou dobou měl prý ale lehký průběh nákazy.

Na sociálních sítích Wollner také v minulosti komentoval průběh nákazy u svého jednaosmdesátiletého otce. Jeho test byl prý negativní, covid se u něj ale nakonec zřejmě projevil i přesto, že se snažil držet co nejvíce v ústraní. Moderátorův otec se prý stihl ještě před nákazou zaregistrovat k očkování, než ale vakcínu dostal, onemocněl.

LuCo ( 12. března 2021 19:55 )

Ze všeho nejvíce mne štve skutečnost, že placením konc. poplatku vlastně podporuji i tu zparchantělou ČT 24 ku!! A rada pro RTV stálen nic! Princit vyváženosti vysílání je pro ni španělskou vesnicí! Ta strana, která si dá do předvolebního programu zrušení poplatku se nemusí obávat o voliče!!!

verka1 ( 11. března 2021 15:09 )

Na ČT koukáme a některé pořady, seriály se povedly.

krapotkin ( 11. března 2021 11:51 )

Nejlíp do hrobu.

krapotkin ( 11. března 2021 11:51 )

Před šesti lety jsem si koupil síťovku za 5,50 Kč, na podzim ji Kaufland prodával za 51 Kč.

krapotkin ( 11. března 2021 11:49 )

Mně tedy nechybí ani Železný, ani Řezníček a dokonce ani celá prolhaná ČT.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa