Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi si připomínají oběti holokaustu. Zneužití židovské hvězdy odsoudili Vystrčil i Vondráček

Aktualizováno -
27. ledna 2021
18:35
Autor: ČTK - 
27. ledna 2021
15:10

Předsedové Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Sněmovny Radek Vondráček (ANO) zkritizovali použití židovské hvězdy při protestech proti vládním protikoronavirovým opatřením. Vystrčil ho označil za vyjádření nekonečné neúcty k tomu, co lidé s tímto symbolem v minulosti zažívali. Podle Vondráčka ti, kteří symbol zneužili, zaslouží nejhlubší opovržení. Poukázal na narůst antisemitismu, ke kterému přispívají konspirační teorie spojené s pandemií koronaviru.  Prezident Miloš Zeman označil holokaust za největší zločin lidských dějin. Myslí si, že jeho hlavním faktorem je závist vůči úspěšnějšímu národu nebo rase.

„Musíme pátrat po zdrojích a faktorech holokaustu a myslím, že hlavním faktorem je prostá závist vůči úspěšnějšímu národu nebo rase. A proto tato závist stále přetrvává. Je přítomná v komplexu méněcennosti vůči židovskému národu, vůči Izraeli. Je přítomná ve zbabělosti, které se také někdy říká appeasement,“ řekl Zeman. „Vidíme ji v Evropské unii, která je striktně pro Palestinu, která je proteroristická, a vidíme ji v Íránu, který hovoří o vyhlazení Izraele z mapy. Co je toto vyhlazení z mapy jiného než jiná podoba holokaustu?“ dodal.

„Ve svém posledním projevu v Knesetu jsem řekl, že když zradíme Izrael, zradíme sami sebe. Ve jménu potlačení jakékoliv nové formy holokaustu, prosím vás, nezrazujme sami sebe,“ uzavřel Zeman. Naposledy Izrael navštívil v listopadu 2018.

Vystrčil řekl, že Evropa se ráda chlubí vyspělou demokracií, kvalitou života nebo dodržováním principů a hodnot. Dokázala to podle něj díky tomu, že má židovsko-křesťanské kořeny. Zdůraznil, že holokaust směřoval ke zničení těchto kořenů. Podle Vystrčila existují jasné póly a hodnoty a není možné, aby lidé stáli mezi nimi. Je podle něj třeba se k některým věcem jasně vyjádřit. Kritizoval proto sáňkování na pietních místech v Lidicích či Buchenwaldu nebo podnikání spojené s prodejem věcí s nacistickými symboly.

A považuji za nehorázné, pokud lidé, kteří demonstrují například proti očkování, se označují Davidovou žlutou hvězdou. Je to vyjádření nekonečné neúcty, co lidé označení touto hvězdou zažívali,“ řekl.

Podobně se vyjádřil Vondráček, podle kterého musí být holokaust stále připomínán a nesmí být relativizován. „Ti, kteří sami sebe připodobňují k Židům za holokoustu tak, aby dodali své politické agendě zdání naléhavosti a osudovosti, zaslouží tvrdé odsouzení a nejhlubší opovržení,“ řekl. Znevažují podle něj památku šesti milionů zavražděných.

Vondráček: Ke známé triádě zla se přidaly konspirační teorie

Před zneužíváním tématu holokaustu i před konspiračními teoriemi varoval i předseda Federace židovských obcí v ČR Petr Papoušek. Současná doba je podle něj nelehká a lidé v ní přichází o své jistoty. „I tak není možné srovnávat nesrovnatelné a relativizovat utrpení všech, kteří byli zasaženi nacistickým útlakem,“ řekl.

Vondráček poukázal také na to, že Židé musejí i nyní čelit nárůstu antisemitismu. „Ke známé triádě zla, kterou tvoří ultralevice, ultrapravice, islámský radikalismus, se přidaly konspirační teorie, které vznikaly v souvislosti s epidemií covid-19,“ řekl. Už zase se podle něj mluví o světovém židovském spiknutí, sociální sítě plní nenávist a členové těchto antisemitských skupin páchají teroristické činy.

Bartoš: Milovat bližního není slabost

„Dnes si připomínáme památku obětí holocaustu. Jako lidský druh máme potenciál žít v harmonii a lásce, ale i páchat ta nejhorší zvěrstva. Odmítnout cynismus a lež a naopak milovat bližního není slabost, ale cesta k budoucnosti, kdy nesmyslné utrpení najde místo jen ve vzpomínkách,“ vzkázal přes twitter předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Výročí připomněl na sociálních sítích i předseda vlády Andrej Babiš (ANO). „Je důležité si připomínat hrůzy, které má na svědomí antisemitismus a extremistické myšlenky. Zejména v době, kdy jsou tyto projevy opět na vzestupu a ve světě stále dochází ke zločinům proti lidskosti,“ napsal premiér.

„Vzpomínáme na miliony lidských životů, které vyhasly v koncentračních a vyhlazovacích táborech. Když poslouchám příběhy lidí, kteří tuto dobu zažili, nenacházím slova,“ vyjádřil se na twitteru europoslanec a místopředseda lidovců Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Uskuteční se také česko-izraelské online setkání

Na vzpomínkovém setkání vystoupili také bývalá vězeňkyně terezínského ghetta Michaela Vidláková a předseda výboru pro odškodnění romského holokaustu v ČR Čeněk Růžička, který kritizoval umenšování tragických osudů romských rodin v době nacismu. Vyslovil žádost, aby při jednáních týkajících se dalších kompenzací a odškodňování byli přizváni i zástupci romské komunity.

Vzpomínkové setkání uspořádala Federace židovských obcí v ČR a Nadační fond obětem holocaustu. Letos se kvůli protiepidemickým opatřením konal v komorním prostředí. Odpoledne se uskuteční česko-izraelské online setkání, na němž mimo jiné promluví prezident Miloš Zeman nebo izraelský prezident Reuven Rivlin.

Den památky obětí holokaustu připomíná 27. leden 1945, kdy byl osvobozen německý koncentrační tábor Osvětim na jihu Polska. Mezi lety 1940 až 1945 v Osvětimi zahynulo 1,1 milionu lidí, většinou Židů. K vězňům osvětimského tábora patřilo také 50 000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000. Nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu. Z celého Československa, jehož předválečná židovská komunita čítala 350 000 lidí, zemřelo 250 000 Židů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa