Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Není na výběr. Musí nastat tvrdý lockdown, urgují odborníci. Respirátory příliš nepomůžou

Autor: ČTK - 
23. února 2021
19:03

Odborníci z různých vědeckých oborů v současné zhoršující se epidemické situaci s covidem-19 doporučují zpřísnění opatření pro rychlé snížení počtu nových případů nákazy. Přísnější lockdown doporučuje například Centrum pro modelování biologických a společenských procesů BISOP. Zpřísnit vynucování současných opatření nebo přidat další je třeba také podle epidemiologa Petra Smejkala, který se stal členem Rady vlády pro zdravotní rizika, řekl to v České televizi. Iniciativa 40 dní pro zdraví dnes zveřejnila výzvu lékařů a dalších odborníků, která vyzývá ke stanovení cíle za 40 dní mít méně než tisíc nových případů denně. Současná opatření ale podle nich nestačí, musí zahrnout i průmysl a podniky.

„Rozhodování, které přichází pozdě a reaguje na situaci před několika týdny, přináší únavu a škody společenské, zdravotní i ekonomické,“ napsali signatáři výzvy, mezi nimiž jsou kromě Smejkala například Stanislav Adamec, primář chebské nemocnice, který upozornil na její přetížení, imunolog Zdeněk Hel, bývalý šéf laboratorní skupiny ministerstva Marián Hajdúch, biochemik Jan Konvalinka nebo spoluautor výpočtu protiepidemického systému PES Jan Kulveit a další lékaři a vědci.

„Už v dubnu 2021 by takový postup umožnil bezpečný návrat všech dětí do škol, otevření všech obchodů a v nějaké formě i oživení gastronomie a kultury,“ dodali signatáři. Podle nich jsou nedostatečná a pozdě přijatá protiepidemická omezení nejdražším řešením situace.

Pokud se v boji proti epidemii covidu-19 v Česku nic nezmění, hrozí podle odborníků zhroucení zdravotnictví do tří týdnů. Také děti by se za takové situace letos nejspíš už vrátit do škol nemohly. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo Centrum pro modelování biologických a společenských procesů (BISOP). O naplnění kapacit nemocnic do dvou až tří týdnů mluvil dnes náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

„Máme dvě cesty. Buď zpřísnit vynucení toho stavu, ve kterém jsme, nebo zpřísnit pravidla. Nevyhneme se přinejmenším v nějakých okresech nebo krajích přísnému lockdownu,“ uvedl v ČT Smejkal. Podle něj ale není jisté, jestli to při šíření ze západu na východ ještě zabere. Pokud by se ho v současné situaci ministři zeptali na otevírání škol a obchodů, nedoporučil by to. „Většina maturantů už asi chápe, že distanční výukou ten ročník dojedou,“ uvedl. Jiné je to podle něj u těch, kteří potřebují praktickou výuku. Respirátory podle něj Češi měli nosit od doby výskytu britské mutace. „Ale obávám se, že to nebude stačit,“ dodal.

Podle centra BISOP, jehož výzkumný tým tvoří přírodovědci, matematici, ekonomové a další vědci z Akademie věd ČR, Univerzity Karlovy a institutu CERGE-EI, je nutné co nejvíce omezit virovou nálož pomocí přísných plošných opatření a vzniklé ztráty kompenzovat. Podle představitelů centra by se měl omezit chod podniků a úplně zavřít administrativní a kancelářské provozy.

Uvolňovat by se pak podle nich mohlo, až budou nízké stovky nových případů denně. Je třeba také zvýšit motivaci k dodržování opatření, zejména systému testování a trasování nakažených.

Video  Blatný: Situace v Česku se zhoršuje, chybí lůžka JIP. A hrozí uzavírky dalších okresů.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Dodržování současných opatření podle BISOP nemusí stačit. „Hlavní příčinou nárůstu šíření covid-19 totiž není změna v chování lidí, ale šíření mnohem nakažlivější ‚britské‘ mutace B.1.1.7. I kdybychom se prostě jen začali chovat zodpovědněji, museli bychom se chovat zodpovědněji zhruba o třetinu, abychom jenom vyrovnali efekt rozšiřování britské mutace,“ napsali. Pokud se nové případy nesníží výrazně, nebude situace lepší několik měsíců, než se projeví vakcinace.

frantacizek ( 24. února 2021 05:50 )

jsem téhož názoru, jen do Velikonoc, když se lockdown vyhlásí příští týden. Pro lidi by to bylo i nějakým záchytným bodem, že když budou respektovat situaci, kdy tady máme už snad všechny mutace toho čínského viru, tak si užijí Velikonoc jinak než minulý rok.
STejně tak se mi líbil názor Venduly Pitzinger, že by si studenti měli každý svůj ročník zopakovat. Myslím, že to není úplně nemožná myšlenka. Především by si odpočinuli kantoři na vysokých školách, kterým by vypadl jeden ročník a bylo by to pro ně takovým ročním poděkováním společnosti za to, co schytávají rok co rok z nižších stupňů vzdělání. Na středních školách i základních by se nic nezměnilo..Žijeme v mimořádné době a hodnota vzdělání je jednou z těch nejvyšších společenských. Kdo si pak chce vzít na svědomí společenské uplatnění jedné celé této covidové generace.
Jak říkám - vůbec nic by se nastalo, kdyby se to vše nastavilo. Vláda vyhazuje peníze oknem do Číny za předražené hygienické pomůcky, nějaká investice na prodloužené přídavky na dítě např. v důsledku vzdělání jedince společnosti je mouchou..Ono se to pak vrátí na těch daních této generace, budou-li vzdělaní, pač tihle navíc budou tento čínský covidový dluh platit v příštích letech ve svém produktivním věku

kombucha ( 24. února 2021 05:36 )

V Izraeli začali očkovat jako první lidi v produktivním věku. A proč? protože vědí, že tito lidé musí přežít aby pracovali, platili daně a ekonomika fungovala. tady je to naopak. začalo se s lidmi v důchodovém věku a proč? Aby AB a jeho strana díky nim získala volební hlasy. A pokud se AB podaří, že díky důchodcům vyhraje volby, tak po volbách mu budou u zadele. Pak teprve začne mít zájem o lidi co musí makat a platit daně, aby se ekonomika opět postavila na nohy.A pak ho my, pracující teprve budeme zajímat.Přiznejme si, že od nultého věku po sedmdesátý rok prostě AB nezajímáme. Teď ne.

kedris ( 24. února 2021 00:42 )

autor: helena heclová>
OTÁZKU: myslíte, že kdyby ve čtyřicátým roce Sověti zasedli i se Stalinem do zazenu a meditovali, že by Němci z jejich hranic zmizeli? Že by šli domů, stáhli by se z celé Evropy a Hitler by si z Vlčího doupěte udělal rekreační chatičku a začal pěstovat tulipány? Fakt si myslíte, že tohle všechno, co je ve videu, by se nestalo? Lidi jsou takoví, jací jsou... Jdou se dobrovolně očkovat v domnění, že vyváznou životem... stejně tak, jak šli za války do plynu v domnění, že se jdou osprchovat...

Nikdy není možný přesvědčit potřebné množství lidí... a zejména ti, co jsou ve stresu a bojí se, otevírá jim to traumata, mají sníženou schopnost chápat a přijímat informace... natož meditovat... dělejte si to, klidně, ale netvrďte, že je to jediná možnost a že to tak stačí!

Ale proč to sem dávám: skoukla jsem video: kolaboranti a zrádci byli vždycky lynčováni a potrestáni... tehdy ještě někteří unikli, dnes to bude velmi těžké... V dnešní době nemá skartace osobních spisů, vůbec žádný smysl. Všechno se už bude na každého vědět dopředu! To jsou technologie, které neznáte a nemůžete ani znát!

I když budou dobrý dušičky vykřikovat na sítích, že máme mít soucit a nemstít se, prostě na některé věci nemáte vliv... Potrestaní budou... A ti, kdo spolupracují s temnejma, špatně dopadnou, i kdyby snad náhodou unikli a umřeli v klidu v posteli...

Omasta ( 24. února 2021 00:16 )

Zajímavé, že jste si z celého příspěvku vybral tu nejméně důležitou informaci. Ale že lidi začnou vydělávat, je pro vás bezcenné?. Nejsou důkazy, takže těžko ten počet vyvrátíte. Jisté ale je, že i kdyby nebylo 5 mil. vyléčených, tak bude, neboť stále přibývají. Bude 70% až 75% vyléčených než se psedoepidemie zastaví.

Covid_19 ( 23. února 2021 22:46 )

Rusové nemají kapacitu na výrobu vakcíny ani pro vlastní lidi, Čína koupila licenci západní vakcíny, protože pro papaláše chce to nejlepší. AstraZeneca rozjela továrnu v Indii, ta dodala 500 000 dávek vakcíny na Ukrajinu. Rusové vyrobili cca 11 milionů dávek Sputnika, to sám Pfizer vyrobí za měsíc víc než Rusko vyrobila od léta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa