Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Respirátor nebo až dvě roušky: Kde budou povinné a na kolik vyjdou? Hamáček tasil krematorium

  • Autor: Kateřina Baranová,Matouš Voldřich,kal - 
    23. 2. 2021
    05:00

    Dosud jsme si ústa a nos chránili především rouškou nebo šátkem. To ale od půlnoci ze středy na čtvrtek už nebude stačit. Ochrana vyjde čtyřčlennou rodinu až na 7200 Kč v případě, že zvolí kvalitní nanoroušky. Respirátory vyjdou přibližně na 3600 Kč, nošení dvou roušek pak na skoro dvanáct stovek. Výjimku mají děti od dvou do 15 let, pro které nejsou dostupné vhodné respirátory, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Děti ale budou muset mít aspoň chirurgickou roušku. A kde přesně budete důkladnější ochranu potřebovat? Spořivé lidi varoval vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) před cestou na JIP nebo do krematoria.

    Povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem bude na frekventovaných místech platit až od půlnoci ze středy na čtvrtek. Uvedl to ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Původně avizoval, že povinnost bude platit už od dnešní půlnoci. Výjimky budou platit podobné jako u nošení roušek, například pro malé děti, školky, soudce nebo sportovce.

    Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky budou lidé muset nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné budou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se budou muset také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.

    Video  Vláda o respirátorech, nouzovém stavu i úsporách vedoucích do krematoria. Na co odpovídali ministři?  - ČTK
    Video se připravuje ...

    Rouška nebo respirátor budou povinné i venku nebo uvnitř staveb

    Respirátor či aspoň jednu chirurgickou roušku budou muset od čtvrtka lidé nosit ve všech prostorách staveb či venku, když jsou rozestupy menší než dva metry.

    Povinnost i tady sice platí od půlnoci na čtvrtek, Blatný zároveň ale oznámil, že kdo si ochranné pomůcky nesežene, má do konce měsíce čas na nápravu. Ani dětem od 2 do 15 let už nebude stačit látková rouška, musí mít tu chirurgickou, uvedl ministr zdravotnictví.

    „Pokud někdo bude nosit respirátor týden, tak mu bude smrdět. A riskuje, že dostane koronavirus a bude stát v přeplněných sanitkách před přeplněnými JIPkami. Je na něm, jestli investuje 10 korun denně do respirátoru, nebo bude dýchat zkažený vzduch, vsadí si do rulety, že se stane klientem přeplněného českého zdravotnictví,“ uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). „Nemůžu vyloučit, že bude někdo, kdo bude šetřit, ale takovéto šetření vede na jednotky intenzivní péče, potažmo do krematoria,“ varoval.

    Video  Hamáček zmínil krematoria a přeplněné JIP  - ČTK
    Video se připravuje ...

    Poté, co do Česka loni v březnu vtrhl covid-19, přišla vláda s nařízeními včetně povinné ochrany dýchacích cest. A protože roušky byly nedostatkovým zbožím, zasedli Češi ke strojům a vyrobili si vlastní. Kvůli novým mutacím viru je s nimi po jedenácti měsících konec. „Filtrační schopnost roušky je menší než u respirátorů. Nejlepší ochranou jsou tedy respirátory třídy FFP2/ KN95 nebo použití dvou chirurgických roušek,“ řekl už v pátek ministr Blatný.

    Video  Blatný opět apeluje na Čechy: Noste roušky a respirátory. Omezujte sociální kontakty  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 1.Respirátor FFP2

    Nejvyšší prokazatelnou účinnost odborníci v testech naměřili u respirátorů třídy FFP2 či vyšší. Jedná se až o 94 procent. „V reálu může být účinnost nižší až o desítky procent a závisí i na tom, jak si respirátor utěsníte k hlavě,“ řekl Jakub Ondráček. I malý otvor mezi obličejem a respirátorem totiž umožní průnik virů. Klasické respirátory se mění po osmi hodinách užívání, některé ovšem vydrží i 12 hodin, či déle. 

    Video  Schillerová ke zrušení DPH pro respirátory: Snad si to výrobci a prodejci nenechají v maržích  - abl
    Video se připravuje ...

    Respirátor nás oproti rouškám chrání daleko více. Pozor však, jaký si vyberete. Ten s výdechovým ventilem je sice pro nošení příjemnější, protože nevlhne a snadněji se v něm dýchá, jenže vzduch, který jeho nositel vydechuje, není nijak filtrován. „Chrání nositele, ale nikoliv jeho okolí. Přes takový respirátor by se měla nosit ještě ústenka,“ upozorňuje Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Fakultní nemocnice Bulovka.

    Shrnutí a cena:

    • Účinnost až 94 %
    • Ochrana okolí až 94 % 
    • Počet na den/osobu: 2 kusy
    • Cena/ks: 15 Kč
    • Cena osoba/měsíc: 900 Kč
    • Cena pár/měsíc: 1800 Kč
    • Cena čtyřčlenná rodina/měsíc: 3600 Kč

  • 2.Dvě roušky

    Chirurgická rouška chrání okolí až na 90 procent, zatímco nositele přibližně na 40 procent. Druhá ústenka pak tuto účinnost mírně zvyšuje. „Nyní je ale nejdůležitější, aby vláda přesvědčila lidi alespoň k nošení roušek, což nebude vůbec snadné. Stále platí, že i s rouškou ochráníme okolí před přenosem infekce,“ vysvětlil Ondráček. Jednorázové roušky by se měly měnit správně každé dvě až tři hodiny. Ale pozor! Dvě přes sebe navléknuté bavlněné roušky vám nově stačit nebudou.

    Shrnutí a cena: 

    • Účinnost cca 40 %
    • Ochrana okolí až 90 %
    • Počet na den/osobu: 8 ks
    • Cena za kus od 1,2 Kč
    • Cena osoba/měsíc: od 288 Kč
    • Cena pár/měsíc: od 576 Kč
    • Cena čtyřčlenná rodina: od 1152 Kč

    Video  Blatný k Prymulovi: Kdo chce tvrdý lockdown, má jít příkladem. Ředitel Marounek schválil výjimku, pak šel na fotbal  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

  • 3.Nanoroušky

    Poslední možností je nošení nanoroušky. „Neexistuje ovšem jejich definice ani certifikační podmínky či norma, jakou ochranu by měly poskytovat. Nedá se pořádně říct, co to vlastně je. Z našich testů vyšlo, že některé měly účinnost i přes 99 % a jiné téměř nulovou,“ řekl Jakub Ondráček z Ústavu chemických procesů AV ČR. Nápovědou může být i cena, ty kvalitní z české výroby začínají na 30 korunách. 

    Blesk zjistil, že v některých lékárnách vám jako nanoroušku prodají i tu obyčejnou, která je ale výrazně levnější než skutečná nanorouška. Ty kvalitní jednorázové vydrží podle výrobců 3 až 12 hodin, koupit lze ovšem i pratelné roušky s nanovláknem. „Třeba rouška obsahující nanomembránu, která dokáže zachytávat velmi malé částice včetně virů, má prokazatelný efekt,“ vysvětlil Jiří Kůs z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR.

    Přesná definice ale zatím chybí. „Vyčkejte prosím na vydání finálního znění příslušného opatření, v němž budou veškeré tyto detaily specifikovány,“ řekla včera mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Dotazy Blesku, jaké nanoroušky ministerstvo doporučuje, nechal včera do uzávěrky Blesku rezort bez odpovědi.

    Shrnutí a cena:

    • Účinnost 0 až 99,9 %
    • Ochrana okolí 0 až 99,9 %
    • Počet na den/osobu 2 kusy
    • Cena za kus: 30 Kč
    • Cena osoba/měsíc: 1800 Kč
    • Cena pár/měsíc: 3600 Kč
    • Cena čtyřčlenná rodina/měsíc: 7200 Kč

    Video  Blatný: Malé obchody neotevřou. A zpřísnění u roušek" Ušité doma stačit nebudou, nutný respirátor či dvě chirurgické roušky přes sebe  - Blesk Zprávy / ČTK
    Video se připravuje ...

     

Covid_19 ( 24. února 2021 08:39 )

cenou se reguluje poptávka, to je základ tržního hospodářství, když je něčeho málo, tak se zdražuje

rapid15 ( 23. února 2021 16:04 )

Takže si nenažranci rychle přihodili 19% k ceně , když těch 21% DPH bylo zrušeno .

Covid_19 ( 23. února 2021 15:12 )

dnes zdražili, když jsme je kupovali do firmy, roušky byly za jiné ceny, včera velký balík stál 999 Kč

hirosk ( 23. února 2021 14:57 )

Ja som to porovnaval s : TEX-TECH premium FFP2
Certifikovaný respirátor FFP2 PREMIUM 5 vrstev
Respirátor třídy FFP2 české výroby určený k ochraně jeho uživatele filtrací vdechovaného vzduchu a ke snížení rizika infekce mezi osobami.
Účinnost filtrace je nejméně 95 %.
Jedná se o zdravotnický prostředek dle směrnice 93/42/EHS a současně o osobní ochranný prostředek dle nařízení 2016/425.

rapid15 ( 23. února 2021 14:45 )

Také máme zásobu českých, s přesným atestem a za super cenu. Ale ty se už dneska neseženou.
Už chápu, proč je covid nezmar a ještě dlouho bude .
Tchajwancovy linky, které jsou vlastně stejné jako linky Spuru (Spurtex) musí vydělávat. Jeden respirátor z těchto linek vyjde na Heurece 53 - 77 kč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa