Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Komentář: Masakr ve Sněmovně. Politici si vzali Česko jako rukojmí, nouzový stav končí

Autor: Petr Holec - 
12. února 2021
12:05

Menšinová vláda ANO a ČSSD ztratila poprvé ve Sněmovně většinu a poslanci poprvé neprodloužili nouzový stav umožňují mnohá plošná protipandemická opatření. Sněmovnou jako obvykle létala vznešená i méně vznešená slova, jimiž se politici vždycky snaží maskovat své skutečné úmysly. Co se ale stalo skutečně, to nejlíp popsali hejtmani. Právě oni demaskovali celý ten sněmovní masakr.

A je to fakt bizarní, takovou situaci jsme ještě nezažili. Karlovarský hejtman za STAN Petr Kulhánek, jihomoravský hejtman za KDU-ČSL Jan Grolich i čtyři hejtmani ODS apelovali na vlastní poslance, ať nouzový stav prodlouží. Právě oni totiž stojí v první linni v boji s pandemií a dobře vědí, že s koncem nouzového stavu začínají vážné problémy. Ani jejich vlastní partaje je ale nevyslyšely. Ve Sněmovně totiž ve skutečnosti nešlo o nouzový stav, jak už to tady bývá.

Vládu a opozici prostě jen doběhla dlouhá zákopová válka, která mezi nimi zuří už od loňského jara, kdy koronavir vtrhl do Česka poprvé. A teď si to spolu rozdaly bez ohledu na Česko. Hlavním výsledkem sněmovního masakru tak je, že vládní i opoziční hejtmani nyní žádají vládu, ať nouzový stav vyhlásí znovu a pandemii s nimi řeší společně. Ne že by snad opoziční hejtmani vládu chválili, to určitě ne. Jen podle nich nyní míříme k nebezpečnému „karnevalu“ bezvládí.

Asi nejlíp to vyjádřil jihočeský hejtman a člen vedení ODS Martin Kuba, podlě nejž si poslanci prostě z nouzového stavu udělali „obětního beránka“. Nemusíme ani moc číst mezi řádky, aby bylo jasné, na koho tím nejvíc míří: samozřejmě že na šéfa ODS Petra Fialu, pod nímž strana poslední dobou stagnuje a Kuba nemine jedinou šanci „přátelsky“ ho ostřelit. Premiér ANO Andrej Babiš se sice na poslední chvíli ještě zkoušel s opozicí domluvit, předem ale bylo jasné, že ho čeká porážka.

Babiš to nechá opozici „sežrat“

Poté, co se k vlastní vládě otočili zády komunisti, ucítila opozice krev a bylo rozhodnuto. Na příležitost ponížit nenáviděného Babiše čekala dlouho a teď konečně přišla. Přitom je to ironie: vláda zrovna začala připravovat pootevření škol, což byla jedna ze dvou podmínek podpory komunistů (druhou bylo zpuštění lyžařských vleků); a stejně tak nyní navýšila finanční kompenzace pro postižené podnikatele, což pro změnu žádal „opoblok“. Na rozum už ale bylo pozdě.

Po čtvrtečním sněmovním masarku nekončí jen nouzový stav, ostatně ten se možná nějak obnoví. Pár měsíců před volbami s ním skončila i sněmovní většina menšinové vlády ANO a ČSSD, protože komunisti tentokrát svou hru dohráli až do konce. A nejen z tváře jejich kápa Vojtěcha Filipa se zdá, že je fakt zle. Pokud tedy vláda nějak „nezobchoduje“ obnovu jejich podpory, končí současná vládní konstrukce. To ovšem neznamená konec vlády, ta se nejspíš dopotácí až do voleb. Jen pro všechny své návrhy bude muset hledat podporu i u opozice.

Ta teď sice poprvé porazila Babiše, současně se ale vmanévrovala do nové a méně komfortní pozice: spolu s vládou nyní přebírá zodpovědnost za pandemii a že jí to hlavně Babiš nechá s gustem „sežrat“. Vláda nicméně opozici už do voleb příliš nepotřebuje: potřebuje hlasy hlavně na státní rozpočet a nový stavební zákon, o který se vede lobbistická megabitva. Na svých patnáct minut slávy proto už jistě čeká SPD Tomia Okamury. Ten ve sněmovně bačuje víc poslanců než komunisti a na svůj velký moment se třese už dlouho.

marmat ( 12. února 2021 19:38 )

Dnes tady žádný trollí fejk nemá šancí....Waterloo si opozice totiž zinscenovala
naprosto pečlivě sama !!!

marmat ( 12. února 2021 19:36 )

7vox7: Teď nás tady 100% provokujete FAKE-NEWS !!!§Z vlastní hlavy?
Komunisti NĚCO chtěli ???? Vy j e d i ne j nevíte, že chtěli "lyžovat"?
Tedy podmínili hlasování otevřením skiareálu.....pro nové voliče ???
Tak teď je semlela karma­....­.Trut­novsko je zavřené a lyžaři doma !!!

marmat ( 12. února 2021 19:30 )

cervena_sedma: Z jakého důvodu do toho motáte "podporu" SPD...?????????
Nemáte televizi, ani Rozhlas ???
Asi jste si je minimálně od léta neposlechl!!!
Se Soukupem někdy v létě otočili z NULY na 100 !!!
Nenávist k Babišovi střídají na Barrandově s nenávistí k vládě.
Komunisti si podmínili hlasování uvolněním Ski-areálů, nikoliv neschváleným Sputnikem !!! ČTĚTE !!!!!!!!!!! a NEHÁZEJTE TAK VELMI NAIVNÉ VŠE NA VLÁDU !!!

marmat ( 12. února 2021 19:20 )

gejsovic: Normálně mají připravený dokonce dva Premiéry !!!
Ani Fiala, ani Bartoš se tím absolutně netají...
Takový veřejný sebe-koučink je nejen komický,
ale také velmi neuvěřitelný úkaz......
Děje se to ještě jinde ???

marmat ( 12. února 2021 19:10 )

e.lesanova: Skliděj přesně , co zaseli...TOHLE jim voliči nezapomenou !!!
Touha zválcovat vládu a VYNIKNOUT , je semele nebývalým tempem...
dnes už jim to začínají hejtmani "počítat"...
Kdyby nebyla situace tak vážná , mohli bychom se tím i pobavit:
"Kdo jinému jámu kopá-sám do ní padá" !
Karma funguje grátis = zcela zdarma !

Zobrazit celou diskusi