Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Testování v Česku: Čekání až 6 týdnů! Velké trable s termíny na antigeny v řadě krajů

  • Autor: ČTK,for - 
    9. 3. 2021
    21:01

    Kraje po celé České republice hlásí zvýšený zájem o antigenní testování, který podle všeho způsobila povinnost negativních testů u zaměstnanců větších a středně velkých firem. Plno hlásí například Liberecký kraj, kde je nejbližší volný termín na test až za šest týdnů! Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by tento problém mohla vyřešit vláda, kdyby povinné testování dala na bedra firem. 

  • 1.Karlovarský kraj: Centra zahltili zaměstnanci

    V Karlovarském kraji výrazně ubylo volných termínů na bezplatné antigenní testování. Důvodem může být podle tamního hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) velký příliv zaměstnanců, kteří potřebují test kvůli práci. 

    Babiš: Mají je odmítnout

    „Vláda neošetřila povinnost zaměstnancům vykonávat testování ve vlastní režii, šlo to pouze doporučením. Ti zaměstnanci, u kterých firma sama netestuje, zahlcují kapacity v testovacích centrech,“ řekl Kulhánek.

    Zajistit povinné testování by podle hejtmana měl stát, ne kraje. „Pan premiér dnes hejtmanům řekl, že mají testovací centra zaměstnance odmítnout. Pak už ale neuměl reagovat na to, že je každý zaměstnanec zároveň občanem ČR a ze zákona má právo na antigenní testování každé tři dny. Tato otázka ještě vyřešená není, ale je to pro nás značný technický i organizační problém,“ uvedl Kulhánek.

    Video  Povinné testování zaměstnanců ve firmách: Havlíček a Hamáček prozradili detaily  - ČTK
    Video se připravuje ...

    Volná místa až v dubnu

    Podle krajského rezervačního systému jsou kapacity zaplněné především v menších městech. Například ašské a ostrovské odběrové místo nenabízí až do 8. dubna žádný volný termín, v chodovské laboratoři si mohou zájemci vybrat termín pouze v jeden den.

    Volná místa nabízejí na příští týden jen odběrové centrum v Sokolově, v Karlových Varech a dvě v Chebu. Například sokolovské odběrové centrum nebude kvůli vyššímu zájmu zvyšovat kapacity, řekla dnes ČTK Markéta Singerová, mluvčí firmy Penta Hospitals CZ, kam spadá v kraji nemocnice v Sokolově a Ostrově.

    Podle Singerové se zapojí do testování zaměstnanců firem a podniků v Karlovarském kraji mobilní odběrové týmy z Nemos Ambulance, což je dceřiná společnost skupiny Penta Hospitals. Firmy, jako například Sokolovská uhelná, podle mluvčí projevily o odběry velký zájem. „Testování mobilních týmů ve firmách by mohlo výrazně ulehčit stávajícím testovacím místům,“ řekla Singerová.

    Na povinné testování zaměstnanců se v kraji připravuje také krajský úřad, ačkoli velká část úředníků pracuje z domova. Od 10. března platí povinné testování i pro úřady s 50 a více pracovníky. Podle hejtmana má krajský úřad zajištěnou první várku testovacích sad, další bude objednávat. „Je ale otázkou, co se stane na trhu, když 3200 obecních úřadů plus 13 krajských začne najednou objednávat testovací sady,“ řekl Kulhánek.

    V Karlovarském kraji epidemie koronaviru v posledních dnech slábne. V pondělí bylo zjištěno 69 potvrzených nákaz koronavirem, o 405 méně než před týdnem. Klesá i počet aktivních případů, zatímco minulé pondělí jich bylo 6236, nyní jich ministerstvo zdravotnictví uvádí 5039.

  • 2.Olomoucký kraj zdvojnásobuje kapacity

    Ani nemocnice v Olomouckém kraji nestačí pokrýt požadavky veřejnosti  pro antigenní testování. „Zvýšenou poptávku po testování jsme registrovali už před zavedenou povinností pro firmy a jejich zaměstnance. Kapacitu jsme zvýšili o zhruba 100 antigenních i PCR testů a aktuální denní kapacita se u obou metod pohybuje kolem 500. Poptávka však stále převyšuje nabídku,“ řekl dnes ČTK mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

    Zájemci o testování se mohou ve FN Olomouc registrovat až s týdenním předstihem. V následujících sedmi dnech měla dnes ráno FN Olomouc volný pouze jeden termín, a to v neděli.

    Nestačí ani zdvojnásobené kapacity

    Podobná situace je také v nemocnicích v Prostějově, Přerově a Šternberku, které provozuje společnost Agel Středomoravská nemocniční. „Poptávka je stále enormní,“ řekla dnes ČTK mluvčí firmy Radka Miloševská.

    Nemocnice v Prostějově a Šternberku kvůli rostoucí poptávce zdvojnásobily kapacity na antigenní testování a nemocnice v Přerově přidala jeden víkendový testovací den, stejně to ale podle Miloševské nestačilo. „Termíny byly téměř okamžitě obsazeny a jsou zarezervovány do poloviny března. Tento týden přidáme volné termíny na další časové období,“ uvedla Miloševská.

    Testovat začaly své zaměstnance i samotné firmy. Například pila Javořice ve Ptení na Prostějovsku jednou týdně v ordinaci závodní lékařky testuje bezmála dvě stovky svých pracovníků. Přední tuzemský zpracovatel dřeva chce pomocí testování snížit riziko nákazy novým koronavirem v řadách pracovníků a udržet provoz.

    Pila Javořice ve Ptení měsíčně za antigenní testování zaměstnanců zaplatí zhruba 100.000 korun. Dosud testovala pracovníky ve spolupráci s externí firmou, zaznamenány byly dva bezpříznakové pozitivní případy.

    Povinné testování ve firmách zahltilo odběrová místa: Kraje hlásí plné termíny i 6 týdnů dopředu Povinné testování ve firmách zahltilo odběrová místa: Kraje hlásí plné termíny i 6 týdnů dopředu | Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

    Své zaměstnance testuje také Moravská vodárenská. „Krizový štáb rozhodl o nákupu schválených testovacích sad pro všechny zaměstnance. V případě pozitivního nálezu komunikují s nadřízeným a postupují dle standardních pandemických pravidel,“ řekla ČTK mluvčí firmy Markéta Bártová.

  • 3.Ústecký kraj: Termíny až v dubnu

    Na odběrová místa chodí zaměstnanci menších firem a rezervační systémy někde nabízejí termín až v dubnu. Testovat se začali už zaměstnanci obecních úřadů či Památníku Terezín, zjistila dnes ČTK.

    V Ústí nad Labem si lidé mohou nechat zdarma udělat antigenní test na třech místech. Nejbližší volný termín je 29. března. „Budeme zřizovat jedno místo navíc, to se bude ale týkat zaměstnanců, které budeme testovat,“ řekla ČTK Jana Mrákotová, mluvčí Krajské zdravotní, do níž patří pět nemocnic v kraji.

    Volný termín nejdřív na konci března je podle rezervačního systému Krajské zdravotní také v mostecké, chomutovské, či děčínské nemocnici. V nemocnici v Teplicích je první volný 7. dubna. Obdobně to vypadá v Žatci, Lounech či Jirkově.

    Lepší situace je v Litoměřicích a v Litvínově na Mostecku, kde vzniklo nové testovací centrum. Na testy sem mohou přijít ve vybrané termíny zaměstnanci konkrétních firem a jiné termíny jsou určeny pro veřejnost.

    Hranice okresů překračují kvůli testování i lidé, které pošlou na odběr pro provedení PCR testu hygienici. Volných termínů na tento druh testů je také málo.

    S testováním zaměstnanců začaly městské úřady. Dnes plošné testování na covid-19 zahájili v Památníku Terezín. Z celkového počtu 137 zaměstnanců je průběžně v zaměstnání kolem 75 lidí, testování budou podstupovat až do odvolání pravidelně každé pondělí formou samotestu. „K testování budou zaměstnancům sloužit dvě testovací místa, samozřejmostí jsou přísné hygienické podmínky pro tamní personál. Dnešních odebraných 60 vzorků neodhalilo žádného pozitivního,“ informoval ČTK mluvčí památníku Stanislav Lada.

    Video  Zubař, který testuje na covid: „Když bude vůle, jde otestovat až sto tisíc lidí denně“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

    Od 10. března bude platit povinné testování i pro úřady s 50 a více pracovníky. Testy jsou povinné vždy jednou týdně, ne ale pro lidi pracující z domova. Na krajském úřadě Ústeckého kraje začalo testování minulý týden. „Zatím se mohli lidé testovat dobrovolně. Ve čtvrtek a v pátek bylo za každý den otestováno 130 lidí, nikdo z nich nebyl pozitivní. Od středy je testování povinné a nikdo ze zaměstnanců nebude moci vstoupit do budovy úřadu bez negativního antigenního testu,“ řekl dnes ČTK mluvčí kraje Martin Volf. Krajský úřad má zhruba 600 zaměstnanců, kteří se střídají ve směnách v práci doma a na úřadě.

    Nové testovací místo připravuje společnost Zahrada Čech na výstavišti v Litoměřicích. Zprovozněno bude na konci března v pavilonu D. Na zřízení testovacího místa se Zahrada Čech dohodla s litoměřickou nemocnicí a společností NutriMed Lab. „Současná poptávka po testování, hlavně kvůli nutnosti testování, výrazným způsobem převyšuje možnosti a kapacity současných testovacích míst,“ uvedla ředitelka Zahrady Čech Michaela Mokrá.

  • 4.Jihočeský kraj: Plno hlásí i u PCR testů

    V českobudějovické nemocnici jsou termíny obsazené na celý týden. „Bohužel, žádné jiné (kapacity) nabídnout nemůžeme. Jak antigenní testy, tak PCR testy jsou na maximální možné kapacitě a víc toho nezvládneme,“ řekla za českobudejovickou nemocnici Iva Nováková. Dodala, že nelze vyloučit, že občas se nějaký obsazený termín uvolní. Ale jde spíš o náhodu.

    Na odběry spěchají i pendleři

    Ve strakonické nemocnici musí žadatelé na antigenní testy čekat dva týdny. „Přesto se snažíme uspokojit poptávku, ale přednost samozřejmě mají objednaní pacienti. Naše nemocnice se podílí na povinném testování zaměstnanců 12 firem,“ uvedla referentka strakonické nemocnice Kateřina Koželuhová.

    Přibližně týden pak čekají žadatelé na antigenní testy v nemocnici v Českém Krumlově. „Na hraně kapacity a možností jsme byli už v momentě, kdy začali vyžadovat testy pendleři dojíždějící do zahraničí. Když se k tomu přidaly podniky, tak se ten systém zcela zahltil,“ řekl člen představenstva českokrumlovské nemocnice Vojtěch Remeň.

  • 5.Hradecký kraj hlásí volno

    Kapacita pro antigenní testování veřejnosti v nemocnicích Královéhradeckého kraje je i přes zvýšenou poptávku zatím dostačující. Dvě nemocnice mají termíny plné do 17. března, ostatní mají kapacity volné. Kraj má pět nemocnic - v Jičíně, Trutnově, ve Dvoře Králové nad Labem, v Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou. Testuje také státní Fakultní nemocnice Hradec Králové.

    „Zásadní zátěž na testovacích místech v našich nemocnicích jsme nezaznamenali. Možná je to i tím, že před touto povinností krajská hygiena s velkými firmami spolupracovala, žádala je o spolupráci, aby začaly testovat v době, kdy v kraji bylo nejhůře. Řada firem testovala zaměstnance ještě před touto povinností,“ řekl dnes ČTK hejtman.

    Kraj posílil mobilní testovací týmy

    Podle něj se epidemická situace v kraji v posledních dnech zklidňuje, epidemie zpomaluje. Stabilizuje se také situace v nemocnicích. Současná vlna epidemie v kraji gradovala v lednu a na počátku února.

    Antigenní testy na koronavirus. Antigenní testy na koronavirus. | Reuters

    Královéhradecký kraj reagoval na zvýšený zájem o testování posílením mobilních testovacích týmů, které kromě Trutnovska, Náchodska, Královédvorska jezdí také v regionu Nového Bydžova. Lidé tak mají ve svých obcích možnost nechat se otestovat bez nutnosti dojíždět do jednoho z páteřních očkovacích míst. Kraj v současnosti neplánuje, že by do konce března výrazně navyšoval další volné termíny na antigenní testování.

  • 6.Liberecký kraj: Volno až za 6 týdnů

    Nejbližší volný termín pro zájemce, kteří chtějí podstoupit antigenní test na covid-19, je v Liberci za šest týdnů. Žádný volný termín nemají ve vypsaných termínech do začátku května testovací místa ve Frýdlantu a Turnově, vyplývá z dat krajského rezervačního systému. Krajská pobytová zařízení sociálních služeb budou proto od úterý nabízet bezplatné testování návštěvám svých klientů, řekl po jednání Krizového štábu Libereckého kraje hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

    Antigenní testy jsou prakticky nedostupné, většina testovacích míst je přeplněná. Stojí za zmínku, že když jsme minulý čtvrtek jednali on-line jako Asociace krajů, tak pan vicepremiér (Karel) Havlíček v přímém přenosu na tiskovce po jednání vlády vyzval zaměstnavatele, aby poslali své zaměstnance do těchto testovacích míst. Výsledek se vskutku dostavil, většina testovacích míst už není schopna nabízet svoje služby až na nějaké výjimky,“ řekl Půta. I když své doporučení druhý den na základě žádosti asociace Havlíček odvolal, škoda už byla podle hejtmana napáchána.

    Nejbližší termín až v polovině dubna

    Hlavním důvodem přetížení systému je podle Půty plošné testování ve firmách, které od minulého týdne nařídila vláda. V polovině týdne začnou testovat i úřady. Zvýšit kapacity testovacích míst v nemocnicích podle hejtmana není aktuálně možné. „Připravují se na zvýšení kapacit pro PCR testy, které se očekává právě v důsledku antigenního testování,“ řekl. Zároveň požádal starosty, aby se tam, kde to je možné, snažili zřizovat nová testovací místa na antigenní testy ve spolupráci s praktickými lékaři. „Už ale nebudou zahrnuta do objednávkového systému,“ dodal Půta.

    V Libereckém kraji je 14 míst, kam mohou jít lidé na antigenní testování, z toho čtyři jsou v Liberci. Nejbližší volné termíny jsou ve stotisícovém městě až v týdnu od 12. dubna na odběrovém místě zdravotního ústavu ve Vratislavicích nad Nisou. Ostatní odběrová místa v Liberci aktuálně žádný volný termín nenabízejí, zcela obsazené jsou i všechny termíny v nemocnicích ve Frýdlantu a Turnově.

    V Jablonci nad Nisou je možné se objednat nejdříve na čtvrtek příštího týdne. V České Lípě se na dnešek jeden termín uvolnil, další nejblíže volný je za dva týdny, v pondělí 22. března. Nejdříve na příští týden se lze objednat v Semilech a ve Cvikově na Českolipsku. Pro tento týden nemají plně obsazenou kapacitu odběrová místa v Tanvaldu na Jablonecku, pohraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku a v Jilemnici na Semilsku.

    Zajištění antigenního testování nabídla firmám mimo jiné třeba liberecká pobočka Českého červeného kříže. „Strhla se obrovská vlna zájmu a požadavků jak od firem, tak institucí. Už po dvou dnech jsme museli všechny odmítat, víc bychom toho nedokázali zvládat,“ řekl dnes ČTK ředitel Oblastního spolku ČČK Liberec Ondřej Hradec. V tuto chvíli podle něj provádí testy v pěti až šesti firmách a navíc provozují stacionární odběrové místo v centru Liberce. „Testujeme zhruba 1000 až 1200 lidí týdně,“ dodal.

    Video  Hamáček pro Blesk: Prymula na fotbale? Strašlivý dopad! A dovolenou z nás neměl nikdo  - Jakub Tomek, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 7.Jihomoravský kraj: Lidé konečně chodí

    V tomto a příštím týdnu není žádný volný termín v nemocnicích ve Blansku, Boskovicích, Břeclavi, Kyjově, Tišnově, Vyškově ani ve Znojmě. V Kyjově, Tišnově a Hodoníně jsou dostupné termíny v týdnu od 22. března, v Boskovicích a ve Znojmě až na konci března.

    „Termíny se zcela zaplnily přibližně minulý čtvrtek, kdy byla vyhlášena povinnost testovat zaměstnance. S povinným testováním vymizel také nešvar předchozích týdnů, kdy se lidé na termín objednali, ale nepřišli na něj. To se v současnosti prakticky nestává,“ uvedla mluvčí znojemské nemocnice Petra Veselá.

    Ve velkých brněnských nemocnicích se zájemcům o volné termíny vyplatí sledovat rezervační systém průběžně. Zatímco v systému Fakultní nemocnice Brno dopoledne nebyly na nejbližší dny volné termíny, v poledne se několik volných časů v tomto týdnu objevilo. Zájemci o testování je ale rychle obsadili a odpoledne byl nejbližší dostupný termín v neděli 14. března.

    „Termíny vypisujeme přibližně na dva týdny dopředu a prakticky se nestává, že by objednaný člověk nepřišel. Naopak poměrně důsledně lidé ruší termíny, na které nemohou dorazit, proto se vyplatí systém sledovat průběžně,“ konstatovala mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Také tam se začaly volné termíny rychle plnit minulý čtvrtek, průběžně se ale uvolňují.

    Nejvíc volných termínů pro testování hrazené zdravotní pojišťovnou nabízí testovací centrum Společnosti Podané ruce na brněnském výstavišti. Důvodem je navyšování testovacích kapacit centra od pátku. Kapacita se postupně zvyšuje i tento týden. Zatímco v úterý odbaví na výstavišti za hodinu 162 - 198 lidí, od středy to bude 276 - 300 lidí za hodinu.

  • 8.Hamáček: Firmy musí testovat samy

    Povinné testování musely minulý týden zahájit firmy. Velké nad 250 zaměstnanců měly s testováním začít ve středu a dokončit ho do 12. března. Střední podniky s 50 až 249 pracovníky s testováním měly začít v pátek. Od této středy se bude povinnost týkat i úřadů s 50 a více pracovníky. Hamáček řekl, že firmy by měly především volit samotestování. ODS žádá, aby vláda firmy k vlastnímu testování motivovala, nebo rozšířila kapacity testování.

    Hamáček: Tohle nebylo cílem

    „Ve chvíli, kdy vláda nařídila povinné testování ve firmách, některé šly nejjednodušší cestou a poslaly zaměstnance objednat se do těch center, což samozřejmě nebylo cílem,“ připustil Hamáček.

    Video  Hamáčkův vzkaz demonstrantům: Styďte se! Poslat na covidová oddělení, nebo profackovat, míní  - Facebook - ČSSD
    Video se připravuje ...

    Blatný označil zaplnění veřejných testovacích míst po dnešním jednání vlády za problém. „Apeloval bych na zaměstnavatele, aby minimálně či vůbec nevyužívali veřejná testovací místa, ta jsou pro veřejnost,“ řekl. Místa mají omezenou kapacitu, zdůraznil. „Preferoval bych, aby firmy využívaly samotestování, které je nejjednodušší a nejefektivnější,“ podotkl.

    Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) dodal, že samotestovacích sad nyní dorazí do ČR asi dva miliony kusů denně. „A bude to narůstat,“ zdůraznil. Firmy by měly nakoupit tyto sady, nebo využít závodního lékaře. „Nemůžeme zcela zamezit tomu, že zaměstnanec půjde do testovacího centra, nicméně naším cílem je maximálně férově to rozložit,“ uvedl. I vládní opatření hovoří o tom, že mají zaměstnavatelé zajistit testy uvnitř firmy, dodal.

    Pokud by se ukazovalo, že firemní testování přetěžuje veřejně dostupná testovací místa, musel by kabinet přijmout určitá opatření, dodal Hamáček. „Například by omezil přesun zaměstnaneckého testování a tlačil k většímu využívání samotestování,“ řekl Hamáček. Logicky je to podle něj možné až ve chvíli, kdy bude testů v ČR dostatek.

    Občanští demokraté vládu vyzývají, aby testovací kapacity navýšila, nebo zvýšila příspěvek na testy. To žádali minulý týden i Piráti a STAN, podle kterých by namísto 60 korun měl být příspěvek na test 80, nebo 100 korun. „Zaměstnavatelé tvrdí, že současný příspěvek není dostačující. Vláda musí příspěvek navýšit, aby motivovala firmy k zajištění testování, nebo musí navýšit kapacity na testovacích místech. Dostatečné testování a zrychlení očkování je jediná cesta, jak můžeme pandemii porazit,“ uvedl dnes v tiskové zprávě předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

  • 9.Kaufland začal prodávat testy

    Společnost Kaufland ode dneška prodává antigenní testy s odběrem z přední části nosu, zájem je značný. Platí na ně omezení jednoho balení na zákazníka a den. Příští týden společnost plánuje nabídku rozšířit o rodinné balení testů, uvedla mluvčí Kauflandu Renata Maierl. 

    Ve všech prodejnách Kaufland jsou dostupné testy Flowflex SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test. Za jeden lidé zaplatí 149,90 koruny. O testy je podle Maierl po celý den zájem. Pokladní musí zákazníky občas poučit, že si mohou koupit jen jeden test, řekla. Příští týden bude k dispozici balení těchto testů po 25 kusech.

    Studentka zkouší samovyšetřovací test na koronavirus Studentka zkouší samovyšetřovací test na koronavirus | Reuters

    Kaufland minulý týden také uvedl, že v polovině března chce do prodeje zařadit ještě NEWGENE Novel Coronavirus Detection Test Kit, který zjišťuje přítomnost koronaviru ze slin. Podle informací ČTK chce s prodejem antigenních testů v nejbližší době začít i společnost Globus. Momentálně vyjednává s dodavatelem.

    Zařazení testů pro samotestování do nabídky zvažuje také řetězec Albert. „Zjišťujeme možnosti,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

    Test, který nabízí Kaufland, je na seznamu schválených výjimek ministerstva zdravotnictví. Pokud si tedy takový koupí živnostník nebo firma, může na něj nárokovat úlevu 60 korun ze zdravotního pojištění. Stát touto formou přispívá nejvýše na čtyři testy na zaměstnance nebo osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ) měsíčně.

    Testy pro domácí testování na koronavirus, které lze provést bez přítomnosti zdravotníka, prodávají také tuzemské lékárenské sítě.

     

kedris ( 9. března 2021 22:29 )

MIMO INFO, brzy bude mít asi jiné priority, STVOŘITEL ZMÁČKNE VELKÝ RESET:
1, otřesy na zlomové linii 80km jižně od Kolína nad R. jsou velmi časté

http­s://ww­w.hl­avnes­pravy­.sk/vul­kan-schyluje-sa-ku-katastrofickemu-vybuchu-geologickej-megabomby-v-strede-eu/2462550

2,
http­s://ww­w.vol­cano­disco­very­.com/l­aach­er_see-earthquakes.html

3,
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=w-STdqgUaN0

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa