Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nápor nových mutací: Mrtvých přibývá, odmítání pacientů a noční můra. Brazílie se hroutí

Autor: ksi, FAZ - 
9. března 2021
16:35

Nejen u nás v Česku je situace s koronavirem v nemocnicích dramatická, stejně tak v Brazílii stojí zdravotní systém na pokraji kolapsu. Špitály dokonce musejí pacienty odmítat a před přeplněnými klinikami se tvoří dlouhé fronty. K tomu všemu zveřejňují vědci alarmující zjištění o nebezpečných mutacích, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung

Brazílie je z hlediska počtu obětí druhou nejvíce postiženou zemí na světě, hned po Spojených státech. Jen za minulý týden zemřelo v Brazílii na koronavirus přes 10 tisíc lidí – více než kdy předtím od vypuknutí pandemie.

Aktuálně je největší latinskoamerická země mezi pěti nejhůře zasaženými zeměmi na světě i co do relativních čísel. Během posledních sedmi dní tu zemřelo 48 lidí na milion obyvatel; pro srovnání, v Česku je to 117 osob na milion obyvatel. Ve většině zemí se křivka infekce v poslední době snížila, ale v Brazílii prudce vzrostla, jen za posledních sedm dní o více než 30 procent, uvádí Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zdravotní systém v celé zemi je na pokraji zhroucení. Už jen velmi málo nemocnic může přijímat další pacienty. I v poměrně bohatém státě São Paulo se před nemocnicemi tvořily dlouhé fronty. Minulý pátek tu přijímali nového pacienta každých devadesát sekund. „Nejhorší noční můrou pro lékaře je muset si vybírat pacienty, které připojíte na přístroje, jichž není dost pro každého,“ uvedl pro Global News Fabio Biolchini z Lékařů bez hranic.

Řada brazilských států a měst musela od soboty masivně omezit jakékoliv aktivity. Důvod rychlého nárůstu případů a úmrtí však nespočívá jen v neukázněných obyvatelích, kteří se v některých případech chovají nedbale podle příkladu svého populistického prezidenta Jaira Bolsonara. Ten minulý čtvrtek vystoupil, aby svým nevybíravým způsobem trpící národ povzbudil.

„Fňukání a skučení už bylo dost! Jak dlouho ještě chcete brečet?“ prohlásil Bolsonaro před davem svých přívrženců. „Jak dlouho zůstanete doma a necháte všechno zavřené? Nikdo to už dál nevydrží! Znovu říkám, že je nám líto mrtvých, ale potřebujeme řešení,“ dodal podle agentury Reuters.

Nebezpečné mutace

Existuje stále více důkazů o tom, že se vysoce nakažlivé mutace koronaviru rozšířily na velkou plochu Brazílie. Studie státního ústavu Fiocruz v Rio de Janeiru nyní zveřejnila alarmující zjištění: „Mutace E484K, kterou obsahují vysoce nakažlivé varianty koronaviru objevené ve Velké Británii, Jižní Africe a Brazílii, byla objevena ve více než polovině z tisíce vzorků z osmi různých brazilských států.“

Největší potíží s touto mutací je zvýšená odolnost této varianty SARS-CoV-2 proti protilátkám. Díky pozměněnému takzvanému spike proteinu mutant dokáže snadněji obelstít imunitní systém. Ve dvou zkoumaných státech, jak na jihu, tak na severovýchodě Brazílie, byl podíl (pravděpodobně brazilské) mutace více než 70 procent, jak uvádějí vědci.

Ačkoliv vyšetřování dokázalo detekovat pouze mutaci E484K, která se vyskytuje u všech tří známých variant nového koronaviru, existují podle Fiocruz důkazy, že se v brazilských státech nejčastěji objevuje právě brazilská mutace s označením P1.

Tato mutace se objevila na sklonku roku u města Manaus v brazilském státě Amazonas, kde podle studie publikované v odborném časopise Science prodělalo koronavirus v první vlně 76 procent místní populace. Město tak bylo považováno za „vzor“ teorie kolektivní imunity, na konci roku ale počet nakažených opět vzrostl na nové maximum.

Jedním z vysvětlení kritické situace ve městě Manaus je podle odborníků právě reinfekce způsobená novou variantou koronaviru, která je vůči protilátkám uzdravených lidí odolnější. Navíc je tato mutace až dvaapůlkrát nakažlivější než původní virus.

Odborníci to považují za alarmující. Dosud nebylo možné vyloučit možnost, že by mutace P1 mohla způsobit závažnější průběh onemocnění nebo obejít části imunitního systému.

Podle nových informací by dosud schválené vakcíny měly fungovat také proti mutaci P1. V pondělí oznámil farmaceutický gigant Pfizer, že by jeho přípravek Comirnaty měl být proti brazilské mutaci účinný, jak potvrdila laboratorní studie publikovaná v lékařském časopise New England Journal of Medicine.

Naděje v očkování

Studii provedli vědci z americké University of Texas Medical Branch, kterým se podařilo potvrdit, že neutralizační schopnost vakcíny proti variantě P1 je stejná jako proti původní variantě viru. Stejně tak by podle agentury Reuters měla proti brazilské variantě fungovat oxfordská vakcína od společnosti AstraZeneca.

Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung naopak existují důkazy, že čínská vakcína proti koronaviru CoronaVac, v současnosti nejrozšířenější očkování v Brazílii, je méně účinná. Hlavním kamenem úrazu však zůstává, že očkovací kampaň v Brazílii je obecně pomalá. Jen něco málo přes osm milionů lidí dostalo alespoň jednu dávku vakcíny, což je jen 3,5 procenta brazilské populace. Obě dávky má za sebou pouhé jedno procento populace.

V Brazílii, která má asi 210 milionů obyvatel, se od začátku pandemie nakazilo přes 11 milionů lidí, z nichž více než 266 tisíc nákaze podlehlo, uvádí Statista.

Video  Blesk Podcast: Rok s koronavirem. Čínská vláda se nikdy neomluví, řekla sinoložka Lomová.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

frantacizek ( 9. března 2021 17:49 )

aby tu brazilskou potlačili co nejvíce a nenabírala tam na síle. My tady Astru nepotřebujeme, máme-li tady už komunitní přenos v Brně jihoafrické mutace, na kterou nezabírá. Už se bude v populaci šířit, i vzhledem k tomu, že Andrej nezavřel fabriky, čiže budou přenosy z okresu na okres i tak od pendlerů mezi okresy.

frantacizek ( 9. března 2021 17:48 )

úplně nerozumím tedy tomu, proč se Astrou očkuje tam, kde již byla detekována jihoafrická mutace a nepřesune se tahle hlavně do té Brazilie na místa okolo Manaus, kde je zvýšený výskyt brazilské mutace, na kterou Astra dobře zabírá. Navíc i v klimatických podmínkách území amazonských pralesů může být snadněji skladována než konkurenční americké vakcíny..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa