Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Začíná černý týden pro české zdravotnictví? Nemocnice se chystají na peklo

Aktualizováno -
8. března 2021
08:37
Autor: Kristýna Beránková, ČTK - 
8. března 2021
05:01

Záchranná brzda v podobě lockdownu snad začíná zabírat. Počty nakažených nerostou a zdá se, že konečně klesají. V nemocnicích se přesto připravují na peklo a vláda žádá přesun pacientů do zahraničí. Proč, když by snad mohlo být postupně líp? Nárůst počtu hospitalizovaných totiž vždy přichází se zhruba týdenním zpožděním.

V množství zpráv děsících Česko alespoň nějaká dobrá. „Denní přírůstky nově nakažených covidem-19 se začínají stabilizovat. Dá se předpokládat, že epidemie začne brzdit,“ oznámil v pátek ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Křivka mapující počty nových případů se zplošťuje. Reprodukční číslo, tedy počet lidí, které nakazí jeden nemocný, je aktuálně 1,024.

Lékaři a sestry však rozhodně slavit nemohou. Naopak, už nyní kolabující špitály se připravují na další nápor nemocných. A to i když budou počty nakažených i dále stagnovat. Česko už také aktivovalo evropskou žádost o pomoc a prosí Německo, Švýcarsko a Polsko  – státy, které jsou ochotny pomoci, aby se připravily na přijetí minimálně desítek (!) našich pacientů.

Krize po týdnu

Během roku, kdy se nový koronavirus šíří, si mohli lékaři udělat poměrně přesnou představu, jak nemoc covid-19 probíhá. Inkubační doba se pohybuje mezi dvěma až čtrnácti dny, obvykle je to okolo pěti dní. Pak nastupují příznaky připomínající klasické nachlazení – teplota, únava, kašel, pocit ucpaného nosu, u někoho i klasická rýma, někdy i zažívací obtíže a průjem. Ty trvají okolo sedmi dní.

Pokud imunitní systém dokáže útok viru odrazit, začne se po týdnu člověk rychle uzdravovat. Jestliže však má navrch virus a pronikne do dolních cest dýchacích, stav nemocného se prudce zhorší. Lékaři někdy mluví o krizi po sedmi dnech. Právě v tu dobu lidé obvykle začínají kolabovat a končí v nemocnicích.

V tuto chvíli už řada nemocnic vůbec nepřijímá, jednotlivé špitály, nebo dokonce celé kraje vyhlašují stav hromadného postižení osob. V domácím ošetřování zůstávají i lidé, jejichž stav se zdá stabilizovaný, ale kteří by za normálních okolností byli hospitalizováni. Zároveň přibývá těžkých případů, které vyžadují speciální péči na odděleních ARO a JIP.

Vývoj počtu případů a hospitalizací v Česku. Vývoj počtu případů a hospitalizací v Česku. | abl

Dle čísel z neděle 7. 3. je nyní v ČR 168 158 aktivních případů - přibylo 3923 nových potvrzených případů, hospitalizovaných je již celkově 7979, z toho 1728 v těžkém stavu.

Stav hromadného postižení osob

Jde o mimořádnou událost, při níž se zdravotnické zařízení dostává do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče kvůli nedostatku zdrojů (zdravotnického personálu, lůžek apod., pozn. red.) již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče. V praxi to znamená, že nemocnice mohou postupovat podobně jako u hromadných neštěstí. Zdravotníci se nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování. Podobně jako u velkých neštěstí nebo nehod se lékaři soustředí v první řadě na záchranu životů.

Riziko syndromu

Pokud nemocného postihne syndrom akutní dechové tísně (ARDS), který doprovází zápal plic, přichází obvykle 7 až 12 dní od prvních příznaků, tedy zhruba 12 až 17 dní od nakažení.

Video  Vláda o pracovní povinnosti pro studenty, práci z domova a testování. (5.3.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

deratizater ( 8. března 2021 15:24 )

marnotratná tetka Schilerová prohlásila že ji půl bilionový deficitní rozpočet stačí jen do léta .Bude třeba už brzy dát bankám do zástavy korunovační klenoty a Karlštejn

deratizater ( 8. března 2021 15:17 )

neradostný to život v Agrofertstánu , velmi tvrdý trest za prodej volebních hlasů za dvě koblížky

deratizater ( 8. března 2021 15:04 )

Žádné peklo se nemusí konat když se všem infikovaným budou ihned !, a to i těm zdánlivě bezpříznakovým podávat již ověřené a účinné antivírové léky Isoprinosine nebo Ivermektin .Není problém je nakoupit jsou velmi levné a vyrábí je desítky zemí .To proto aby u nich nedošlo ke zhoršení stavu a nemuseli do nemcnice.Táto jednoduchá a účinná taktika tu mohla fungovat už daleko dříve.Nejvíce tomu brání byrokrati na SÚKL ti záměrně brání naším občanům aby měli přístup k těmto lékům které jsou bezpečné a proto v okolních zemích volně dostupné bez receptu.Musíme se urputně bránit tomu abychom měli zničené zdraví a umírali proto aby měla farmakomafie tučné zisky .Pryč s neschopným diletantem Babišem a jeho genocidní vládou, je čas nastolit vládu odborníků, byrokrati kteří za tento hororový stav mohou patří před soud­.Hoto­vo.Vy­říze­no!

risan ( 8. března 2021 14:15 )

zase mediální masáž. Kámoš ted ležel s covidem, po týdnu ho pustili, neměl skoro příznaky, ale jelikož je primář kámoš, tak ho jeět další týden vedli jako ležáka s covidem, i když už týden byl doma. Další příklad, kamarádka dělá na LDNce, marodile s covidem, doma, lehký průbeh, po 4 dnech jí volala vrchní sestra, jak je na tom, že nemají dostatek personálu. Tak kámoška po 5 dnech marodění opět nastoupila do práce na LDNce .. a tak tu žijem. Jinam mě už umřeli 2 známí a jeden z rodiny kvůli odloženélékařské péči, jeden odložená operace srdce, druhý jezdil 2 x ročně lehnout na 2 týdny do nemocnice s ledvinami .. a ten třetí umřel na zánět zubu, páč ho zubař kvůli RIZIKU odmítl ošetřit. mě byla odložena operace ramene o 8 měsíců .. a tak tu žijem

lunatic ( 8. března 2021 13:08 )

Ta naivita z nadpisu článku je až zarážející ,v pekle totiž většina národa již je a brzy to i fakticky pozná

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa