Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

EU tepe Německo za hraniční kontroly s Českem. Sousedé stížnost odmítají

Autor: mach - 
23. února 2021
15:57

Německo čelí kvůli zpřísněným opatřením na hranicích s Českem a Tyrolskem stále větší kritice ze strany EU. V dopise, který poslala Evropská komise německému velvyslanci při EU, se píše, že některá opatření jsou nepřiměřená nebo neopodstatněná. Německo kritiku odmítá a odvolává se na ochranu veřejného zdraví.

Ve čtyřstránkovém dopise Evropská komise popisuje, která konkrétní opatření považuje za nevhodná. Úřad zdůraznil, že podle zdravotnického orgánu EU bylo v České republice a na Slovensku odhaleno pouze několik případů britské varianty viru. V několika dalších zemích Unie je jejich hodnota vyšší. Komise proto požaduje informace, na základě jakých informací byly Česká republika a Slovensko prohlášeny s nebezpečným výskytem mutací koronaviru.

„Věříme, že cíle, jaký si Německo stanovilo, tedy ochrana veřejného zdraví v době pandemie, lze dosáhnout i méně omezujícími opatřeními,“ vzkazuje Německu Evropská komise. Informaci přinesl server ZDF online.

„Odmítám obvinění, že nedodržujeme unijní předpisy,“ řekl ještě před zahájením videokonference Michael Roth, ministr pro Evropské záležitosti. Roth zdůraznil, že ochrana populace před virovými mutacemi má „nejvyšší prioritu“, a dodal, že cílem Německa je hraniční kontroly co nejrychleji zrušit.

Seehofer chce v kontrolách pokračovat

Ministra vnitra Horst Seehofer chce kontroly na hranicích naopak prodloužit. Česká republika, Slovensko a Tyrolsko jsou v Německu od 14. února považovány za oblasti s obzvláště nebezpečnými mutacemi koronaviru. Vstup do země je až na výjimky zakázán. Z pohledu Seehofera by měly hraniční kontroly původně plánované na deset dní pokračovat.

Video  Několikakilometrová kolona kamionů u hraničního přechodu Rozvadov. (15. 2. 2021)  - Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Německo v tom není samo

Německo není jediná země, které byly takové výtky zaslány. Podobné dopisy obdržela i Belgie, Maďarsko, Dánsko, Švédsko a Finsko. Také s jejich opatřeními na hranicích nesouhlasí ani EU ani Evropská komise. Na naléhání Evropské komise budou o opatřeních na vnitřních hranicích v úterý jednat evropští ministři.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa