Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi už vyhlíží dovolené v Chorvatsku, objednávek přibývá. Zájezd k moři i bez očkování?

Autor: Markéta Mikešová - 
23. února 2021
05:15

Léto je ještě daleko, uvolnění koronavirových restrikcí zatím ve hvězdách, ale Češi už sní o dovolených v oblíbeném Chorvatsku. Zájezdy - zejména na srpen a září - hledají, kde to jde. A někteří dopravci či cestovní kanceláře prodej letošních zájezdů navzdory nejistotě zahájili. Sezonu napjatě očekává také samotná země, chce kvůli bezpečnosti upřednostnit očkování pracovníků v cestovním ruchu. Zároveň vzkazuje, že se negativně staví k myšlence covidových pasů, tedy že by vakcinovaní turisté měli určité výhody.

Současná situace cestování příliš nenahrává. Chorvatsko je aktuálně českou optikou považováno za zemi s vysokým rizikem infekce, což znamená před odletem či odjezdem nutnost negativního PCR testu, který není starší 48 hodin. Při cestě zpět do Česka se tento test musí zopakovat, zároveň lidé musí na pět dní nastoupit do karantény. Po uplynutí lhůty se provede třetí PCR test. Navíc deset dní po příjezdu platí povinnost nošení respirátoru FFP2.

Cestovní průmysl věří, že se situace do léta zlepší. A věří tomu i Češi, kteří ve velkém začali shánět dovolené právě v Chorvatsku. Sociální sítě, respektive cestovatelské skupiny, se jen množí poptávkami zájezdů a ubytování, nejčastěji lidé volí termín srpen až září. Epidemiologické hledisko většina diskutujících neřeší, obecně se doufá, že tou dobou už budou podmínky volnější.

Na zájem sází i dopravci. Například společnost RegioJet již spustila prodej letošních jízdenek do Chorvatska, první termíny má na květen, poslední na konec září. Vlaky budou vyjíždět třikrát týdne (v červenci a srpnu denně) se zastávkami v Praze, Brně, Bratislavě, Budapešti a Györu, cesta potrvá 21 hodin. Ceny se pohybují od 590 do 790 korun.

RegioJet také spustil předprodej dovolenkových balíčků u Jadranu, ve kterých je doprava vlakem zahrnuta. Spolupracuje na nich s cestovními kancelářemi Čedok a Mediteran. Za prvních 14 dnů prodeje hlásí „vysokou poptávku“.

Cestovka: Největší zájem byl začátkem ledna

Pozadu nejsou ani cestovní kanceláře. Podle Blanky Hrubé, výkonné ředitelky Travel Family, zájem Čechů přichází ve vlnách. „Na objednávání letních pobytů, ať už je to do Chorvatska nebo jiných letovisek, mají klíčový vliv informace o aktuální situaci související s koronavirem. Tedy pokud je trh povzbuzen pozitivními informacemi o zlepšení epidemiologické situace a například o zahájení očkování, tak vidíme také nárůst objednávek,“ popisuje Hrubá pro Blesk Zprávy. 

„Nejvyšší zájem o dovolené v Chorvatsku jsme zaznamenali na konci roku 2020 a v první polovině ledna letošního roku, kdy byl trh povzbuzen nejen pozitivnějšími informacemi, ale zákazníci mohli využít výhodných slev za včasný nákup,“ pokračuje s tím, že snížené ceny pokračují i nadále. 

Travel Family podle výkonné ředitelky aktuálně registruje zhruba poloviční počet objednávek oproti stejnému období v loňském roce. Společnost v reakci na pandemii upravila podmínky rezervace, aby více souzněly s koronadobou.

„Na základě zkušeností z minulého roku nabízíme klientům tzv. Chytrou zálohu, kdy klient uhradí 99 Kč na osobu při uzavření smlouvy o zájezdu a až 30 dnů před nástupem na pobyt uhradí do výše 100 % ceny zájezdu. V případě zrušení zájezdu se postupuje a výše stornopoplatku stanovuje dle aktuálních VOP. Klienti objednávají především online nebo telefonicky. Pobočky cestovní kanceláře jsou totiž vzhledem k současné situaci dočasně uzavřeny,“ uvádí Hrubá.

Zájezdy podle jejích slov vlivem koronaviru nezdražily, naopak jsou v mnoha případech levnější než dříve. „Současně předpokládáme, že s blížící se letní sezónou, očekávaným nárůstem zájmu i vzrůstajícími náklady hoteliérů může zejména v hlavní sezóně dojít k nárůstu cen,“ popisuje výkonná ředitelka.

Výhody pro očkované? Ministryně je odmítá

Cestovní ruch je hlavní ekonomický motor Chorvatska. Loňská sezona nakonec nedopadla tak apokalypticky, jak se z počátku jara mnoho hoteliérů bálo, nicméně i tak byl hlášen meziroční pokles tržeb a počtu turistů. Země proto vyhlíží letošní léto, doufá, že lidé nebudou mít strach přijet, jednak díky vakcínám a jednak díky dostupnějším testům.

Chorvatsko také připravuje několik opatření. Například ministerstvo cestovního ruchu poprosilo Národní institut veřejného zdraví, aby při tvorbě vakcinační strategie mezi prioritní skupiny pro očkování byli zařazeni pracovníci v turismu. Aktuálně probíhá průzkum, zda o to mají zájem, a diskuze, jak by očkování mohlo být realizováno.

Zároveň chce země zatraktivnit svou pozici pro letošní léto tím, že odmítá myšlenku covidového pasu. Ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová podle serveru Poslovni dnevnik uvedla, že Chorvatsko o zavedení neuvažuje, nepřijde mu vhodné dělat selekci mezi turisty. To je odlišný přístup, než který plánují jiné oblíbené dovolenkové destinace – Řecko a Španělsko již avizovaly, že budoucí očkovací pasy a jistou formu registrace podpoří.

„Chorvatsko se tímto směrem nevydá, ale budeme pokračovat v práci na zavedení bezpečnostních protokolů a zdravotnických standardů, které využijeme v našich propagačních kampaních,“ uvedla Brnjacová.

„K zavedení takového omezujícího opatření (restrikce pro neočkované, pozn. red.) v Chorvatsku by bylo třeba uznat, že situace je tak vážná - mimořádná - že vyžaduje zcela mimořádné omezení lidských práv. Jelikož je taková věc neobvyklá, museli bychom být ve stavu přírodní katastrofy (čl. 17 ústavy), takže o zavedení takového opatření by musel rozhodnout parlament dvoutřetinovou většinou všech poslanců. Jinými slovy, pokud vláda tvrdí, že máme řádný stav ústavního práva (čl. 16 ústavy), tento typ omezení nelze zavést,“ doplnil listu Jutarnji Djordje Gardasevic z Katedry ústavního práva Právnické fakulty v Záhřebu, proč Chorvatsko zatím covidové pasy nevyužije.

Chorvatsko chce sáhnout po Sputniku V

Myšlence také nenahrává fakt, že vakcín je v celé Evropské unii nedostatek. Ten komplikuje i plány Chorvatska proočkovat pracovníky cestovního ruchu. Země z toho důvodu zvažuje, že zakoupí ruský Sputnik V, a to ještě před tím, než jej schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA).

„Uvažujeme o objednávce této vakcíny i dříve. Nyní je na odbornících, kteří musí potvrdit bezpečnost očkovací látky a najít způsob, jako jí uvést v soulad s regulativou (…) Každá vláda musí pečovat o zdraví občanů. Není nelegitimní hledat zdroje vakcín mimo EU, zvláště když dodávky vakcín uvnitř EU váznou,“ uvedl podle televize N1 ministr zdravotnictví Vili Beroš.

Pokud bude záměr schválen, Chorvatsko se stane teprve druhou zemí Evropské unie, která vakcínu Sputnik V využije. Diskuze probíhá i v Česku, ovšem existuje shoda, že se musí počkat na rozhodnutí EMA.

V Chorvatsku je aktuálně o něco lepší epidemiologická situace než u nás. Za posledních 14 dní hlásí 128 nových případů covidu na 100 tisíc obyvatel, Česko pro porovnání 968.

Video  Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování: Jak je to s testy při návratu do Česka?  - abl
Video se připravuje ...

Více o pravidlech pro cestování do Chorvatska čtěte ZDE >>>

Covid_19 ( 23. února 2021 13:22 )

když premiér vyhlásil vítězství nad koronavirem v poločase 1, tak se běžně vítězství slaví. Nákazu k nám dovezli hlavně Britové, když u nás chlastali, jinde v Evropě byl v barech problém

Covid_19 ( 23. února 2021 13:20 )

Britové zase do Chorvatska dovezou nejnovější mutaci koronaviru jako minulý rok, to je dnes jisté. Již ji dovezli do Bělehradu, hned nás Srbové dohání s promořováním ( přes 2900 denně)

pisecanda ( 23. února 2021 08:57 )

Pro Taiwance.......ty budeš asi nějaký chytrák..... z Taiwanu.... nejezdi mezi “ špíny” do Chorvatska, takoví blbbcci nejsou vítáni. Dřep v Čechách, tady je velmi “ příznivá” covidová situace!!!!

strejda777 ( 23. února 2021 08:30 )

Jo, ale ještě předtím se bude slavit na Karlově mostě u prostřených stolů!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa