Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hledám falešný test na covid, chci cestovat: Podvodů přibývá, lidé pravidla obcházejí

Autor: Markéta Mikešová - 
5. února 2021
05:30

Kvůli britské mutaci koronaviru, která je nakažlivější, zavedlo mnoho zemí včetně Česka přísnější pravidla pro cestování. Nově v řadě států nestačí antigenní testy, ale je nutná rovnou celá série PCR testů. Povinnost část cestovatelů popudila a začali hledat cesty, jak ji obejít. Třeba pomocí falešného potvrzení o negativním testu na covid. Prodávají se na internetu, na letištích i na nádražích. Problém je tu podle Europolu déle a neustále se zhoršuje, padělky již musela řešit i česká policie.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) začátkem týdne představil aktualizovanou cestovatelskou mapu, na které jsou nově všechny země mimo Evropskou unii, ale i Slovensko nebo Španělsko, „vysoce rizikové“. Při cestování do takového státu je nutný PCR test, po návratu 5denní karanténa a následně další PCR test.

Podobná pravidla si nastavily i ostatní státy, pokud nezavřely hranice úplně. A zatímco v Česku je maximální cena PCR testu pro samoplátce zastropovaná 1310 korunami, v zahraničí může takový test u soukromých laboratoří vyjít až na 7000 korun. Když si vezmeme, že tuto částku je třeba zaplatit dvakrát, v obou případech jde o velký zásah do peněženek lidí.

Testy přitom nejsou vyžadovány jen při cestování, člověk se může dostat do různých situací, kdy je potřebuje. Do popředí se proto dostali podvodníci, kteří se nabízejí, že je vytvoří za mnohem nižší cenu. Třeba i za třetinu částky. Sázejí na to, že lidé chtějí ušetřit. A také se mohou bát nechat reálně otestovat, aby náhodou nebyli pozitivní a nemuseli zůstat v karanténě.

Evropský policejní úřad (Europol) varuje, že je to stále větší problém, a popisuje několik případů, kdy vyšetřovatelé na podobné jednání narazili. Podvodníci své služby nabízeli na internetu, ale i fyzicky na letištích nebo vlakových nádražích. Chlubili se kvalitními tiskárnami a grafickými schopnostmi, pomocí kterých mohou zfalšovat potvrzení renomovaných testovacích středisek.

Video  Petříček vysvětluje nová pravidla pro cestování: Jak je to s testy při návratu do Česka?  - abl
Video se připravuje ...

Některé laboratoře a zdravotní zařízení situaci příliš nepomáhají. Vzorová potvrzení vystavují na svých stránkách nebo sociálních sítích a pak už není příliš velký problém si tam doplnit své údaje, vymyslet si razítko a vše vytisknout. Následně záleží jen na koncovém místě, zda dokáže posoudit, že dokument je pravý nebo ne.

Falešný test za 10 tisíc i 320 korun

Naposledy se do popředí dostal případ z letiště Luton ve Velké Británii. Policie zde zadržela mladého muže, který cestovatelům přesně taková falešná potvrzení o negativním testu na covid nabízel. Cena? Zhruba sto liber (cca 2900 korun) za kus.

Podobný scénář se loni v listopadu odehrál i na pařížském letišti Charlese de Gaulla, v poutech skončila dokonce celá organizovaná skupina sedmi osob. Falešné testy nabízeli za 150 až 300 eur (mezi 4000 a 8000 korun), nyní jim hrozí pět let vězení a pokuta až 10 milionů korun.

A můžeme pokračovat – ve Španělsku podvodník nabízel padělaná potvrzení o negativním testu na internetu za 404 eur (10 400 korun), v Nizozemí zase za 50 eur (1300 korun). Zde k tomu využil aplikaci apps5. Využití aplikací je vůbec trend, německá televize DW popsala případ, kdy byla schopna získat nabídku skrze službu Telegram za pouhých 15 dolarů (320 korun).

Problém sahá i za Evropu, v Chile falešné testy prodávalo přímo zdravotnické zařízení. Upozornila na to důchodkyně, která si objednávala test a zaměstnanci jí napsali, že ho může dostat do hodiny, aniž by jí udělali odběr. K této kauze se vyjadřoval i místní ministr zdravotnictví.

V USA se pro změnu dostalo podvodům pozornosti po tweetu bioložky Savanny Nebové, která byla překvapena, jak snadné je k testům se dostat. „Právě jsem se přestěhovala do Miami, musím jít na test a do karantény dva týdny před tím, než nastoupím do školy, což naprosto chápu. Tak jsem se ptala, kde je nejlepší se nechat otestovat, a dostalo se mi seriózní odpovědi ‚můžeš si zaplatit falešný negativní test a nemusíš do karantény. Hromada lidí to dělá',“ napsala v příspěvku, který se stal virálním.  

Dokud bude cestování omezené, podvody nezmizí

I česká policie má s podobnými případy zkušenosti. Jak v Jihomoravském kraji, tak v Pardubickém kraji disponovali padělanými potvrzeními dva Ukrajinci, kteří jimi chtěli legitimizovat svůj pobyt v Česku.

Nejkurióznější událost se však odehrála v Libereckém kraji. V České Lípě policie narazila na muže, IT specialistu, který si chtěl zajistit práci z domova. Proto svému vedoucímu řekl, že se setkal s pozitivním člověkem. Jenže home office jej rychle přestal bavit, požádal o návrat do kanceláře, zaměstnavatel po něm chtěl negativní test na covid a muž si ho vyrobil sám doma. Padělek byl tak špatný, že se na to přišlo a teď mu hrozí až tři roky vězení, informovala televize Nova.

Tento nešťastník nechtěl škodit ostatním, ani na pandemii vydělávat, jen nedomyslel svou lež. Prodeje na letištích jsou řádově horší a Europol se bojí, že situace se jen tak nezlepší. „Dokud budou kvůli pandemii v platnosti cestovní omezení, je vysoce pravděpodobné, že se zločinci chopí příležitosti a budou vytvářet a prodávat falešná potvrzení o testu na covid-19,“ uvedl policejní úřad.

Pár poznámek závěrem

  • Vždy se nechejte testovat jen u legitimní laboratoře a požadujte potvrzení s razítkem a podpisem
  • Pokud je cena příliš nízká, je to podezřelé
  • Vědomým nákupem falešného testu ohrožujete zdraví svého okolí
  • Vykonáváte tím navíc trestný čin
  • Podporováním padělků přispíváte k pokračující uzávěře země, kterou trpí jak lidé, tak ekonomika

Ferdinand Gereg ( 5. února 2021 09:38 )

Pokial sa budú do EU a hlavne Ceska navazat Ukrajinskí otroci tak to nikdy neskončí. Podla ukrajinského paseraka je až 80% testov na Ukrajine falošných. A to nehovorim o tych ktori tu pracuju na cierno po stavbach a podobne .To su roznasaci ako stvoreni bez akejkoľvek kontroli .Specialna kategoria su ubytovne s 200 robosmi !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa