Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Lampička proti covidu za 50 tisíc od „šmejdů“. Obchodníci se strachem znovu udeřili

Autor: ula - 
8. října 2020
05:15

Druhá vlna pandemie koronaviru opět nahrává do karet obchodníkům se strachem. Ačkoliv celá řada spotřebitelských institucí varovala zejména seniory před podvodnými e-shopy s ochrannými pomůckami, šmejdi jsou nadále při chuti. Na internetu nabízejí např. lampy za nehorázné částky, které by měly likvidovat nejen viry, ale také „škodlivé“  5G záření nebo frekvenční generátor proti koronaviru. Česká obchodní inspekce (ČOI) nemůže podvodné weby zablokovat, může na ně pouze upozornit.

Nepoctiví obchodníci přišli už na jaře s nápadem, jak vydělat na strachu z koronaviru.

Na internetu se objevila řada takzvaných zprostředkovatelských e-shopů s rouškami, respirátory a dalšími ochrannými pomůckami. „Jejich webové stránky se tváří jako klasický e-shop, přesto tvrdí, že spotřebitel uzavírá smlouvu s třetím subjektem, nejčastěji prodejcem z Číny. Případné problémy odmítají v rozporu se zákonem řešit,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a radí: „Spotřebitel má právo na odstoupení od smlouvy, které může uplatnit přímo vůči e-shopu. Zkušenosti ale říkají, že je komunikace velmi složitá a zboží dorazí většinou s velkým zpožděním.“ 

S druhou vlnou pandemie se podvodné e-shopy znovu dostávají na scénu.

„Česká obchodní inspekce (ČOI) nemá žádný zákonný nástroj, jak webové stránky zablokovat, může na ně však upozornit v rámci svého seznamu rizikových stránek,“ vysvětlil Blesk Zprávám Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí ČOI.

ČOI tak  vydává vlastní „seznam rizikových webů“, před kterými spotřebitele varuje. „Jde však o stránky, které v drtivé většině ČOI nemůže zkontrolovat, protože jsou nejen podvodné, tedy ve smyslu nedodání uhrazeného zboží, ale zároveň i anonymní či nedohledatelné - pokud jde o provozovatele,“ dodává Fröhlich s tím, že web by mohla zablokovat výhradně Policie ČR, ale má na to své postupy.

Superlampička proti bakteriím za 50 tisíc

Během druhé vlny se rozmohl i prodej zboží proti koronaviru. Na českých e-shopech tak můžete narazit na lampu s názvem Somavedic Medic.  

„Somavedic funguje jako frekvenční zářič, který eliminuje negativní vlivy v prostoru, těle a vodě. Ve skleněném korpusu se ukrývá jádro tvořené drahokamy a polodrahokamy ve specifickém uspořádání, doplněné vzácnými kovy a energetickými zářiči,“ uvádí výrobce s tím, že zařízení má poskytovat ochranu před 3G, 4G, 5G, viry, bakteriemi i volnými radikály.

Obchodníci nabízí lampy v různých barvách. Modrá údajně harmonizuje psychiku, červená vztahy a světle modrá se hodí na venkov. Blahodárné účinky byste měli pocítit během prvních týdnů a citlivější jedinci dokonce hned při zapnutí.

A cena? Nejdražší lampu pořídíte za 48 tisíc korun, tu nejlevnější za 7 tisíc.

„Spotřebitelé se nás u uvedených výrobků dotazují, zda skutečně fungují, a u těchto lamp dokonce i na to, zda jsme výrobek netestovali a zda je opravdu ochrání i před 5G zářením. Zde musí naši poradci pečlivě vysvětlovat, že 5G záření škodlivé není a že účinky tohoto přístroje je před zářením a viry ochránit nemohou,“ uvedla Hekšová z dTestu. 

Důvěryhodnost mají vzbudit zejména certifikáty, kterými se výrobky údajně pyšní. Jeden certifikát údajně pochází od Mezinárodní společnosti pro výzkum elektrosmogu (IGEF), jež na svých stránkách tvrdí, že za současnou pandemií koronaviru stojí sítě 5G. To je ale vyvrácená konspirační teorie, před kterou varovalo i české ministerstvo vnitra.

Frekvenčním generátorem proti koronaviru

Za „pouhých“ 13 tisíc můžete na českých e-shopech pořídit frekvenční generátor, který je určený pro rychlou likvidaci virů, plísní, bakterií a parazitů, včetně koronaviru. Na stránce se dokonce uvádí, jakou frekvenci byste měli naladit, abyste se koronaviru zbavili. Dále obchodníci vybízejí, abyste se zaregistrovali pro zasílání novinek, protože frekvence koronaviru se neustále mění.

dTest má k dispozici i diskuzi po chatu, kde obchodník uvádí, že generátor patogeny likviduje. Hekšová z dTest opět důrazně varuje, že žádné pozitivní účinky generátorů nebyly prokázány a investice do podobných zařízení je zbytečná. 

Pozor na zázračné potravinové doplňky

Obchodníci aktuálně nabízejí i „zázračné“ potravinové doplňky, u nichž deklarují léčebné účinky proti koronaviru. Doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potravinami, a proto jim nelze připisovat léčebné nebo preventivní účinky. Prodejci klamáním porušují zákon, protože se dopouštějí zakázané nekalé obchodní praktiky. Prodej doplňků stravy kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která na svých stránkách uvádí seznam rizikových webů.

Vyhýbejte se anonymním stránkám

Spotřebitelné organizace apelují, aby lidé a zejména senioři, sledovali informace týkající se koronaviru z ověřených zdrojů.

Těmi jsou například stránky ministerstva zdravotnictví, případně Státního zdravotního ústavu a dalších resortů.

Česká obchodní inspekce pravidelně aktualizuje seznam rizikových webů na stránce www.rizikove.cz

„Vyhýbejte se obecně všem anonymním stránkám na internetu, neotvírejte neznámým lidem, kteří budou vnucovat roušky, změnu dodavatele energie či jiné služby,“ upozorňuje Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí ČOI.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa