Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Anti-5G trenky“ či samolepka proti záření: Jak prodejci vydělávají na strachu lidí

Autor: Mii - 
24. června 2020
05:30

Kde existuje strach, tam existuje možnost vydělávat. Platí to i u aktuálních obav lidí z příchodu sítí nové generace 5G. S tím, jak přibývají názory, že technologie údajně škodí zdraví, se začínají na trhu objevovat produkty, které slibují, že před „5G zářením“ ochrání. Tvrzení prodejců ale často nejsou podložená a v řadě případu již bylo zjištěno, že tyto produkty nefungují.

Sítě nové generace 5G jsou poslední dobou velké téma, které již překročilo rámec telekomunikací. Mohou za to konspirační teorie na internetu, podle kterých technologie škodí přírodě i lidskému zdraví, některé dokonce mluví o nástroji pro zotročení lidstva.

Místo radování, že díky 5G budeme mít rychlejší internet a dost možná i více elektronizovanou státní správu, tak existuje jakýsi „odboj“ skupiny lidí, kteří se chtějí novým sítím vyhnout stůj co stůj. Někteří sepisují petice, jiní došli až tak daleko, že útočí na telekomunikační vysílače.

U těchto lidí spatřili bystří prodejci šanci na výdělek. Začali jim nabízet nejrůznější produkty, o kterých tvrdí, že dokážou před 5G zářením ochránit. Škála těchto ochranných vychytávek je široká, spojuje je ale jedno – prý díky nim vaše zdraví zůstane před „zlou“ technologií ušetřeno.

Naprosto obyčejná předražená flashka

Začít můžeme u USB klíčenky, která na sebe strhla pozornost před měsícem. Jmenuje se 5GBioShield a na internetu ji pořídíte v přepočtu za 8500 korun. Fungovat má tak, že ji zapojíte do počítače nebo do zásuvky a ona začne pohlcovat a rušit záření 5G. Více vysvětluje popis výrobce, ze kterého USB klíčenka vychází jako zázrak současné vědy.

„5GBioShield je výsledkem nejmodernějších technologií, které jsou v současné době k dispozici pro vyrovnání a prevenci ničivých účinků způsobených nepřírodními magneticko-elektrickými vlnami, zejména (ale nejen) 5G, pro všechny biologické formy života. Díky jedinečně aplikovanému procesu kvantové technologie nanovrstvy umožňuje 5GBioShield vyrovnat nevyvážené elektronické oscilace vycházející ze všech magneticko-elektrických mlh vyvolaných všemi zařízeními, jako jsou notebooky, bezdrátové telefony, WLAN, tablety, atd. 5GbioShield přináší rovnováhu do pole na atomární u buněčné úrovni a obnovuje vyvažující vliv na všechna škodlivá (ionizovaná i neionizovaná) záření.“

Tvrzení jsou tak bombastická, že se odborníci na kyberbezpečnost ze společnosti Pen Test Partners se rozhodli na USB klíčenku podívat podrobněji. Kompletně si rozebrali a zjistili, že nejde o nic jiného než klasický USB disk, který je extrémně předražený. Navíc s velmi špatnou kapacitou – obsahoval paměť pouze 128 MB. To je tak málo, že si na něj nahrajete maximálně pár písniček. Přitom běžně lze koupit USB flashku s kapacitou 16 GB (násobně větší) za 150 korun.

Měřič za 120 tisíc a jako bonus zelí

Klíčenku 5GBioShield můžete v Česku koupit například na eshopu nazvaném Ochrana proti 5G, který skrývá i další klenoty. Ovšem některé jsou tak „přitažené za vlasy“ až je na místě se ptát, zda nejde o recesi.

Pořídíte zde například měřič elektromagnetických polí za 120 tisíc korun. Inzerován je jako „vyhledávač elektrosmogu“, ovšem jde o naprosto obyčejný měřicí přístroj, který v jiných obchodech koupíte za necelých 5000 korun. Používá se například na stavbách, kdy je třeba zjistit, zda zdí vede kabel. Na tomto eshopu je tedy předražený 20násobně jen proto, že k němu dali symbol 5G.

Podivné produkty slibující ochranu proti 5G, které lze najít na internetu. Podivné produkty slibující ochranu proti 5G, které lze najít na internetu. | Proti5g.jednoduse.cz

Pak tu lidé za 150 korun mohou pořídit obyčejné hlávkové zelí (neboli bio ochranu hlavy), protože „dle lékařských studií hlávkové zelí nepropouští elektromagnetické záření“, jak zní v popisu produktu. Nebo stejně drahou hliníkovou čepici. Nechybí ani kámen orgonit, který dokáže údajně „harmonizovat prostředí“ mimo jiné před Wi-Fi signálem.

Šungit ani trenky spíš neochrání

Kameny jsou obecně častou položkou v produktech slibujících ochranu proti 5G. Jiný eshop nabízí šungitovou destičku, kterou si můžete přilepit na mobil. „Šungit je ideální přírodní materiál pro obranu před negativním působením elektromagnetického vyzařování,“ uvádí prodejce.

Nicméně odborníci o tom tak přesvědčeni nejsou. Server iDnes se před časem ptal, jak to se schopnostmi šungitu je, jelikož tato tvrzení tu existují od přelomu tisíciletí. „Na vaši otázku nelze dát pozitivní odpověď,“ reagoval na dotaz, zda tento kámen ruší elektromagnetické zařízení, Richard Přikryl z Ústavu geochemie, mineralogie a nerostných zdrojů při Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Ochrana před 5G se však dostala i do oblasti oblečení. Internetové tržiště Amazon nabízí tzv. anti-5G trenky, které mají před údajně škodlivými sítěmi chránit mužský reprodukční systém. Výrobce nešetří chválou, o spodním prádle uvádí, že je „nejvíce ochranné na světě“. Cena – necelých 2500 korun.

Proti trenkám a samolepkám proti 5G se ohradil americký spotřebitelský časopis Comsumer Report. „Tyto produkty se přiživují na dezinformacích, a i kdyby 5G bylo škodlivé, nejsem si jist, jak náramek nebo samolepka můžou být nápomocné,“ napsalo periodikum.

Recenze přímo na Amazonu pak mluví jasně – trenky nefungují. Jistý zákazník popsal, že do nich zkoušel vložit iPad a telefon a pak zkoumal pomocí měřice elektromagnetického záření, kolik ho propustí. Výsledek? Záření bylo stále vysoké.

Superlampička proti bakteriím i 5G

Existují také speciální přístroje, které tvrdí, že před 5G ochrání. Na českých eshopech se vyskytuje například věc nazvaná Somavedic Medic 5G.  

„Somavedic funguje jako frekvenční zářič, který eliminuje negativní vlivy v prostoru, těle a vodě. Ve skleněném korpusu se ukrývá jádro tvořené drahokamy a polodrahokamy ve specifickém uspořádání, doplněné vzácnými kovy a energetickými zářiči,“ uvádí výrobce s tím, že zařízení má poskytovat ochranu před 3G, 4G, 5G, viry, bakteriemi i volnými radikály.

V tomto případě je důvěryhodnost podložena odkazy na dva certifikáty, podle kterých má Somavedic fungovat. Jedním z nich je certifikace od Mezinárodního institutu pro výzkum elektromagnetické kompatibility (IIREC), o kterém v minulosti spolek skeptiků Sysifos psal, že jeho činnost není vědecká. Druhý certifikát pochází od Mezinárodní společnosti pro výzkum elektrosmogu (IGEF), jež na svých stránkách tvrdí, že za současnou pandemií koronaviru stojí sítě 5G. To je ale vyvrácená konspirační teorie, před kterou varovalo i české ministerstvo vnitra.

ČOI: Může to být klamavé

Podle americké Federální obchodní komise, která dohlíží na dodržování spotřebitelských zásad „neexistuje žádný důkaz, že takzvané ochranné prostředky snižují vystavení elektromagnetickým emisím“.

Také Česká obchodní inspekce (ČOI) říká, že tvrzení o ochraně před 5G může být klamavé. „Toto je věc, kterou by Česká obchodní inspekce například na základě podání podnětu spotřebitele mohla prověřit. V případě, že deklarovaná vlastnost výrobku nebude prokázána, mohlo by se jednat o klamání potřebitele,“ sdělil pro Blesk Zprávy mluvčí ČOI jiří Fröhlich.

„V obecné rovině: Praktika je klamavá tehdy, když podnikatel uvede nepravdivou informaci a ta má (nebo může mít) vliv na rozhodnutí o koupi zboží. Ze zákona lze za takové jednání uložit sankci až do výše 5 mil. Kč,“ dodal Fröhlich.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi