Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Práce z domova se může pěkně prodražit: O kolik si připlácíte a kdo náklady uhradí?

Autor: ula - 
4. února 2021
05:30

Kvůli pandemii koronaviru pracuje mnoho Čechů již několik měsíců z domova. Ušetří tak sice možná za jízdné, přebírají na sebe ovšem náklady na provoz elektroniky, vytápění a svícení. Menší domácnosti přechod na tzv. home office při vyúčtování služeb téměř nepocítí. Více členným rodinám ovšem může dlouhodobý pobyt doma navýšit výdaje za energie a vodu o více než tisíc korun měsíčně. Zákoník práce ale tento typ činnosti nijak do podrobna neřeší. Pokud se nedohodnete se zaměstnavatelem předem na podmínkách, může to být problém.

Provoz pracovního počítače, mytí nádobí, používání toalety, osvětlení a vytápění – to jsou jen některé výdaje, které si musí zaměstnanci pracující z domova nyní hradit sami. Přestože se může zdát, že jde o zanedbatelné částky, které zcela vyváží menší náklady na dojíždění či stravování, mnohým může vyšší spotřeba za vodu a energie kvůli home office letos značně navýšit výdaje za domácnost.

Náklady na home office u tříčlenné domácnosti

První modelový příklad představuje tříčlennou domácnost – rodiče a jedno dítě školou povinné. Rodina žije v zatepleném a úsporném bytě v Benešově u Prahy, průměrně platí 3,89 Kč za 1 kWh elektřiny, za kubík vody zaplatí 81,96 Kč. Oba rodiče využívají 8 hodin denně vlastní pracovní notebook, dítě studuje a jinak využívá notebook 6 hodin denně. Členové rodiny celkem pětkrát uvaří vodu v rychlovarné konvici, devětkrát použijí toaletu.

Náklady domácnosti při home office Náklady domácnosti při home office | Ušetřeno.cz

„Z modelového příkladu je zřejmé, že osmihodinový provoz pracovního notebooku nepředstavuje příliš vysoký náklad. Jednoho zaměstnance vyjde přibližně na 20 Kč měsíčně. Vytápění a vyšší spotřeba vody na home office může ale především pro větší domácnosti znamenat značný nárůst výdajů,“ uvádí Michal Les, energetický specialista společnosti Ušetřeno.cz.

Většina lidí pracujících z domova může ovšem zvýšenou spotřebu ovlivnit jen minimálně. „Dobrou zprávou je, že mnohým domácnostem šly ceny energií minulý rok dolů, když v říjnu někteří dodavatelé zlevňovali. Ti odběratelé, kteří takové štěstí neměli, mají nyní příležitost přejít k levnějšímu dodavateli a snížit si tak ceny dřív, než se situace na trhu energií zase otočí,“ dodává.

Náklady na home office pro čtyřčlennou domácnost

V druhém modelovém příkladu počítáme se čtyřčlennou domácností – rodiče a dvě děti školou povinné. Rodina žije ve starším domě v Ústí nad Labem, průměrně platí 3,08 Kč za 1 kWh elektřiny, za kubík vody zaplatí 98,9 Kč. Oba rodiče pracují 8 hodin denně na stolních počítačích, obě děti tráví na stolních počítačích 6 hodin denně. Celkem 8krát uvaří vodu v rychlovarné konvici, 12krát použijí toaletu.

Náklady domácnosti při home office Náklady domácnosti při home office | Ušetřeno.cz

Úhrada nákladů za práci na home office

Pokud pracujete z domova, máte právo na úhradu nákladů, které vám vznikly v souvislosti s prací. To se týká například spotřebované elektřiny nebo opotřebení majetku. Musíte se však s firmou předem dohodnout, které náklady vám uhradí a jakým způsobem. Například spotřebovaná energie se proplácí podle vaší odpracované doby - zaměstnavatel zaplatí část měsíční faktury. Využít můžete i paušál, který se stanovuje podle skutečných výdajů pracovníka. V opačném případě by se zaměstnavatel mohl dostat do problémů se správcem daně, správou sociálního zabezpečení, inspekcí práce nebo by se případně sám zaměstnanec mohl obrátit na soud a domáhat se náhrady.

Práce z domova bez uzavřené písemné dohody

Zákoník práce režim home office nijak zásadně neupravuje. Jasná pravidla proto musí stanovit samotné firmy a jejich zaměstnanci. Pro tento režim práce musí obě strany uzavřít písemnou dohodu, nebo tuto možnost sjednat již v pracovní smlouvě. Tímto způsobem lze zásadně omezit možné třecí plochy mezi oběma stranami. V dohodě vám zaměstnavatel může například uložit povinnost být každý den v určité době k dispozici na e-mailu nebo telefonu nebo evidovat pracovní dobu a posílat ji nadřízenému zaměstnanci.

Na závěr lze říct, že lidé nemají na práci z domova automatické právo a zaměstnavatel zase nemůže pracovníkům home office jednostranně nařídit.

Video  „Pandemie dokopala firmy k věcem, které odkládaly. Přežije, kdo se přizpůsobil,“ říká Ludwig  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi