Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi vloni utratili rekordních 200 miliard za hypotéky. Ekonomové přináší ale špatné zprávy

Autor: ula - 
25. ledna 2021
05:55

I když byla většina loňského roku ve znamení pandemie koronaviru a velkých ekonomických ztrát mnoha lidí a firem, tak ani tato krize neodradila lidi od pořízení vlastního bydlení. Zájem o hypotéky byl v roce 2020 enormní, krize nekrize. Jak ale bude vypadat trh s nemovitostmi v roce 2021? Čeká se opět velký zájem o hypotéky? A jak budou postupovat banky při schvalování?

„Podle všech aktuálních ukazatelů, se očekává, že na hypotéku nedosáhne každý a celkový objem sjednaných úvěrů bude pravděpodobně o něco nižší. Banky budou u zájemců o hypotéku nadále pozorně sledovat zdroj příjmu a opatrnější budou zřejmě i v odhadech cen zastavovaných nemovitostí,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Již při první vlně pandemie koronaviru si banky vytvořily seznam oborů a profesí, které lockdown rychle připraví o značnou část nebo dokonce veškeré příjmy. Konkrétně se jedná například o pracovníky v cestovním ruchu, hotelnictví, gastronomii, kultuře či volnočasových aktivitách. „Lidé pracující v těchto oborech budou mít i v tomto malou šanci získat hypotéku. Zlomovým okamžikem může být vakcína nebo výrazné zlepšení epidemiologické situace,“ doplňuje Hegrová.

Češi vloni utratili skoro 200 miliard za hypotéky

Rok 2020 byl rekordní nejen co do počtu změn, ale také celkového objemu sjednaných hypoték. Podle dostupných dat Fincentrum Hyponidexu za prvních deset měsíců 2020 se celkový objem poskytnutých hypoték přiblížil k hranici 200 miliard korun. Již dnes je tedy jasné, že budou pokořeny rekordy z let 2016 a 2017. V roce 2021 ale pravděpodobně nastane mírné ochlazení zájmu o nové hypotéky.

Nezaměstnanost ohrozí žádosti o hypotéky

V roce 2021 lze také čekávat pozvolný růst nezaměstnanosti. Řadě firem totiž dochází finanční rezervy a dříve či později některé z nich začnou propouštět. Není vyloučeno, že se seznam „problémových profesí“ s rostoucí nezaměstnaností ještě rozšíří. Čím horší budou čísla nezaměstnanosti, tím méně lidí se rozhodne pro hypotéku.

Za hypotéku si připlatíme

V posledním čtvrtletí letošního roku dosedly úrokové sazby hypoték na pomyslné dno. Banky nabízely hypoteční úvěry i za méně než 1,5 procenta ročně. V roce 2021 se větší rizikovost klientů a oslabená ekonomika promítne do úrokových sazeb, které budou pozvolna růst. Když sazby hypoték rostou, zájem o ně obecně klesá. Nečekejte ovšem žádné dramatické zdražování úvěrů na bydlení. V prvním pololetí se budou úrokové sazby hypoték pohybovat nejspíše v rozmezí dvou až tří procent.

Nemovitosti budou stát více

Po vypuknutí pandemie koronaviru řada Čechů očekávala, že ceny nemovitostí začnou klesat. Dostupná data ovšem ukazují pravý opak – ceny navzdory koronakrizi dále rostou. Ceny bytů, rodinných domů, stavebních pozemků a ostatních nemovitostí se odvíjí především od aktuální poptávky a nabídky. Poptávka po nemovitostech v dobrých lokalitách bude i v roce 2021 převyšovat nabídku a prodávající nebudou mít žádný důvod snižovat ceny.

Zájem o rekreační nemovitosti poroste

Očekávat lze rovněž vyšší zájem o rekreační objekty či zahrady, jejichž ceny mohou dále růst. K mírnému poklesu cen nemovitostí dojde maximálně v horších lokalitách, které jsou daleko od větších měst, mají špatnou občanskou vybavenost a nedostatek pracovních příležitostí.

Snížení daňových odpočtů u hypoték

U hypoték uzavřených od 1. ledna 2021 si lze odečíst od základu daně už jen úroky do výše maximálně 150 tisíc korun, u hypoték sjednaných do konce roku 2020 to je až 300 tisíc korun).

„Součástí zákona rušícího čtyřprocentní daň z nabytí nemovitosti je rovněž prodloužení časového testu. U nemovitostí nabytých od 1. ledna 2021 se prodlužuje časový test pro osvobození od daně z příjmů fyzických osob z pěti na deset let. Cílem této změny je především zamezit spekulativním nákupům nemovitostí,“ dodává Hegrová.

Video  Ekonom Kovanda řekl, jak to bude s krizí v příštím roce. A letušky poslal na pole sbírat brambory  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fotrpjotr ( 25. ledna 2021 06:31 )

To zase bude exekucí.

Zobrazit celou diskusi