Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krematorium v Ostravě nestíhá: Nebožtíky už převezli ke zpopelnění jinam

Autor: ČTK, rum - 
11. ledna 2021
10:37

Z krematoria v Ostravě byly o víkendu převezeny desítky zesnulých ke zpopelnění jinam. Kapacita jediného krematoria v Moravskoslezském kraji totiž kvůli nárůstu zemřelých i na koronavirus nestačí.

„Převoz se už zrealizoval o víkendu. Podařilo se sehnat tahač, který jsme ještě v pátek neměli, takže se to udělalo,“ řekl bez dalších podrobností ředitel Krematoria Ostrava Ivo Furmančík. Podle dřívějších informací se mělo převážet 50 těl do jihomoravských Hustopečí.

Ostravské krematorium je největší v zemi, ovšem jediné v kraji, který je jedním z nejlidnatějších. Má téměř 1,2 milionu obyvatel. Přestože krematorium jede na maximum, nestačí to na zpopelnění zesnulých. V posledních měsících je počet nebožtíků zhruba o 60 procent vyšší než za běžného stavu.

O stovky těl víc

Krematorium dokáže za den zpopelnit maximálně 60 zemřelých. Za běžného stavu zpopelňuje měsíčně v průměru 950 až 970 zesnulých, například v prosinci jich bylo 1570.

Kvůli skladování zvýšeného počtu zesnulých ostravské krematorium už na podzim přistavělo dodatečné chladicí zařízení. V posledních týdnech k nim přidalo dva mrazicí kamiony.

V celé zemi je 27 krematorií, na každý kraj tak většinou připadají dvě tato zařízení. Hlavní hygienička Jarmila Rážová minulý týden řekla, že kapacita krematorií je dostatečná a problém má pouze Moravskoslezský kraj, kde bývá kritická situace i při výskytu jiných nemocí.

Zemřelé lze pohřbívat i do země, nejen žehem. V Moravskoslezském kraji je ale i za běžného stavu počet pohřbů do země minimální.

VIDEO: Hamáček o problému s mrtvými během koronakrize: Situace na severu Moravy je kritická, 50 těl se převeze do Hustopečí.

Video  Hamáček o problému s mrtvými během koronakrize: Situace na severu Moravy je kritická, 50 těl se převeze do Hustopečí.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa